פרשנותקוקטייל חלב וקולה: הממשלה במתקפת פופוליזם כלכלי
פרשנות
קוקטייל חלב וקולה: הממשלה במתקפת פופוליזם כלכלי
הצלילה בסקרים הובילה את הממשלה ליצור מראית עין של עשייה מול יוקר המחיה. שר האוצר בצלאל סמוטריץ' נזעק באיחור של חודשים למזער נזקים במחירי החלב, אך למרות הפרת ההסכם הברוטלית המחיר זינק באופן חסר תקדים. שר הכלכלה ניר ברקת מצדו הודיע שיפעל לפקח על מחירי קוקה־קולה, ולמעשה אומר שהמדינה תבטיח את המשך הצריכה של משקאות שתורמים להשמנה ולתחלואה
הצלילה החדה של הליכוד בסקרים הובילה את ראש הממשלה בנימין נתניהו ושריו למתקפת פופוליזם כלכלי, המייצרת מראית עין של עשייה, בעוד המחירים ממשיכים לעלות בהתמדה.
אתמול זינקו מחירי מוצרי החלב שתחת צו הפיקוח על המחירים בשיעור חריג של 8.3%, כשבשבועות הקרובים צפויה להירשם עלייה נוספת של כ־1% ולאורך 3 השנים הבאות יעלה המחיר ב־3.1% לפחות בכל שנה. מדובר בהתייקרות חסרת תקדים, שלא נרשמה כמותה בעשורים האחרונים.
אף שהעלייה החריגה הייתה ידועה לשר האוצר בצלאל סמוטריץ' ולשר החקלאות אבי דיכטר לפחות ארבעה חודשים, הזניחו השניים את הטיפול בבעיה, עד לשבוע שעבר. האזהרות וההתראות שניתנו על ידי בכירי הענף בוועדת הכלכלה בחודשים האחרונים לא זכו להתייחסות מצד משרד האוצר שהמתין עד המועד שבו התפרסם בשבוע שעבר הצו הקובע עליית מחירים של 16%. מאותו רגע נכנס סמוטריץ' ללחץ וזימן ביום הזיכרון את נציגי הענף לפגישה בהולה ביום חמישי, שבה הודיע למחלבות תנובה וטרה שבבעלות החברה המרכזית (קוקה־קולה ישראל) כי בכוונתו להפר את ההסכם שחתם עמן שר האוצר לשעבר אביגדור ליברמן רק לפני חצי שנה.
במשרד החקלאות התקשו לשתף פעולה עם סמוטריץ', על פי הערכות, כיוון שחוות דעת משפטית שהייתה בידיהם קבעה כי מדובר בצעד לא חוקי, שלא יעבור אם המחלבות יעתרו לבג"ץ. סמוטריץ' לא ויתר ולקראת חצות באותו יום פרסם להערות הציבור טיוטת צו, הקובעת כי המחיר יעלה רק בכ־8%. כיוון שנזכר בבעיה רק ברגע האחרון, הגביל סמוטריץ' את פרק הזמן להערות הציבור עד בוקר יום ראשון ובכך שלח את נציגי הענף לעבוד על הערותיהם בשבת.
בשלב הזה זנח סמוטריץ' את הנושא ועבר לטפל בנושא ההקלות להורים לפעוטות, עד שבערב זומנו שוב המחלבות לדיון לתוך הלילה, שבמהלכו, למרות התנגדות המחלבות, חתם על הצו וכפה עליהן להמשיך ולספוג סכומי עתק כתוצאה מעליית מחיר החלב הגולמי.
במחלבות בחנו אפשרות לעתור לבג"ץ ואף העריכו כי יקבלו את מבוקשן, בדומה למה שקרה ב־2018 עם העתירה נגד שר האוצר דאז משה כחלון שסירב לאשר את העלאת מחירי המפוקחים. אלא שלקראת שעות הבוקר נסוגו מכוונתן, ונכנעו. את המחיר ישלמו הצרכנים שימצאו בעקבות כך פחות מוצרים מפוקחים ולא רווחיים למחלבות, ויותר מוצרים מועשרים ויקרים.
אי אפשר לנתק את החלטת המחלבות לסגת ללא קרב מהצעד הברוטלי של סמוטריץ', מהמעורבות של משרד ראש הממשלה שנכנס השבוע לעובי הקורה. בחברות שמצויות תחת פיקוח רגולטורי הדוק העדיפו לוותר על הניצחון בקרב על החלב כדי לא לשלם על כך מחיר בחזיתות אחרות. דוגמה לחזית שכבר נפתחה, ניתן למצוא בהודעת שר הכלכלה ניר ברקת אתמול כי בכוונתו להכניס לפיקוח חלק ממשקאות החברה המרכזית. במכתב ששלח לניר לוינגר, מנכ"ל החברה המרכזית, הסביר ברקת את הצעד בכך שהמוצרים העיקריים שהחברה מייצרת, הם מהיקרים בעולם והדבר מתנגש עם המאבק של הממשלה ביוקר מחירי המזון. "ממשלת ישראל הנוכחית חרתה על דגלה מאבק חסר פשרות להורדת יוקר המחיה בישראל והוזלת סל המוצרים, שאותו רוכשים אזרחי ישראל".
אפשר היה לצפות משר הכלכלה שיידע שהשימוש בכלי הפיקוח נעשה רק במקרים של כשל שוק, שספק אם קיים בשוק המשקאות המקומי שבו פועלות שלוש חברות משקאות גדולות, ולצדן מגוון של יבואני משקאות.
מדובר בצעד תמוה במיוחד נוכח סוג המוצר שבו בחר שר הכלכלה לעסוק. לא הבראת סל מוצרי הפיקוח באמצעות החלפת הלחם הלבן בלחם מקמח מלא, אלא פיקוח על מוצר מזיק לבריאות אף ביחס למוצרים עתירי סוכר אחרים. הקולה בישראל אכן יקרה מאוד והחברה העלתה לאחרונה את מחירה בשיעור חד, ועדיף שהמדינה תמצא דרכים לצמצום צריכתה לטובת בריאות הציבור.
לראיה, משקאות ממותקים הייתה הקטגוריה היחידה שעליה הוטל מס סוכר, שהממשלה הנוכחית ביטלה. כשהוטל המס, נטען כי בעוד למוצרים אחרים עתירי סוכר, כמו שוקו, יש גם ערכים תזונתיים חיוביים, הרי שהמשקאות הממותקים לא תורמים דבר לבריאות. במוצר המזיק הזה, שצריכתו תורמת להשמנה ולהתעצמות הסוכרת שמעמיסה על הוצאות הבריאות של המדינה, בחר ברקת להשקיע את זמנו.
ברקת יודע שאין בפיקוח על הקולה דבר וחצי דבר עם יוקר המחיה, אבל זה מאפשר לו להוציא הודעות לתקשורת ולהציג מראית עין של עשייה. ומראית העין היא בסוף מה שמעניין את הממשלה, שמבינה שאין ביכולתה לממש את הבטחת הבחירות שלה ולטפל באמת ביוקר המחיה, כיוון שהיא ממוקדת בהפיכה המשטרית.