סגור
קונים בסופר שופרסל
סניף שופרסל (צילום: אוראל כהן)

תביעה מגלה: שופרסל והספקים יודעים על הרגלי הקנייה שלכם

תביעה שהגישה חברת סגרמטה נגד שופרסל חושפת את החלפת המידע יקר הערך בין שופרסל לספקים על הלקוחות: מהנאמנות למותג מסוים, דרך העדפות הקנייה ועד נתונים על גיל ומין הלקוח; העברת המידע הופסקה ע״י האחים יוסי ושלומי אמיר

מעדיפים מארזי חיסכון, צמודים למוצרי פרימיום, או קונים רק מוצרים שבמבצע? שופרסל והספקים הגדולים יודעים בדיוק מה ההעדפות שלכם ופעלו עד לאחרונה בשיתוף פעולה, במטרה לגרום לכם לקנות יותר. החלטת שופרסל תחת השליטה של האחים יוסי ושלומי אמיר להפסיק להעביר לחברת סגרמטה את נתוני הקניות של לקוחותיה, הובילה לתביעה שמאפשרת הצצה לאופן שבו העבירה בשבע השנים האחרונות ענקית קמעונאות המזון לספקים הגדולים מידע על כל קנייה שביצעתם ברשת.
שיתוף הפעולה בין שופרסל לחברת סגרמטה החל ב־2016 והתבסס על מערכת שפותחה על ידי האחרונה, לניתוח מידע ונתונים קמעונאיים, לצורך מכירתם לספקים, כדי שיוכלו לקדם בצורה מיטבית את מכירות המוצרים שלהם. בהתאם להסכם, לפחות אחת לשבוע העבירה שופרסל מידע כללי ואנונימי על הרגלי הקנייה של חברי המועדון. ספקי שופרסל, ובראשם תנובה, שטראוס, קוקה־קולה, דיפלומט, יוניליוור ועוד, קיבלו את המידע המנותח באמצעות המערכת של סגרמטה והשתמשו בו לאורך שנים לצרכים שיווקיים. המידע שהועבר משופרסל לסגרמטה כלל משתנים דמוגרפיים שונים כמו גיל ומין ונתונים סוציו־דמוגרפיים. עוד הועברו נתונים על המוצרים שאותם רוכשים הלקוחות, כמו שם הפריט, שיוכו לספק ומותג, שיוכו לקטגוריה מסוימת, פרטים על המוצר והאריזה ועוד. בהתאמה, העבירה סגרמטה לספקים מדדים מחושבים על התנהגות הלקוחות, נאמנות למותג, כובד הקנייה בקטגוריה, לקוחות חוזרים, נתוני מכירות ועוד. הרווחים מהפעילות של סגרמטה מול הספקים התחלקו בין שופרסל לבין האחרונה באופן שווה.
ארבע שנים לאחר מכן הורחב שיתוף הפעולה בין שופרסל לסגרמטה, להתאמת קופונים אישיים ללקוח, בהתאם להעדפותיו כפי שעלו מניתוח הנתונים. עלות ההטבה שבקופונים מומנה על ידי הספקים, בעוד התשלום עבור הפעילות שולם לסגרמטה על ידי שופרסל.
ההסכמים הוארכו שוב ושוב וסגרמטה מכרה את המידע יקר הערך ללמעלה מ־50 ספקי הרשת. כך, לדוגמה, מכתב התביעה עולה כי חברת ויסוצקי שילמה לסגרמטה עבור נתונים על 13 קטגוריות מוצרים שבהם היא פעילה, 150 אלף שקל לשנה, לפני מע"מ. ניתן להעריך כי החברות הגדולות הפעילות במספר רחב יותר של קטגוריות, שילמו סכומים גבוהים משמעותית.
בשנה שעברה הורחב שוב ההסכם עד לשנה הבאה, והפעם הוא כלל גם קופונים שמומנו על ידי שופרסל עצמה. לטענת סגרמטה, מערכת היחסים המסחרית בין הצדדים, מאז 2016, היתה טובה ופורייה והרחבתה הובילה לכך שבמחצית הראשונה השנה תפסה הפעילות כ־15% מכלל נפח העבודה של סגרמטה והיוותה את המוקד העיקרי והמרכזי לפעילותה בישראל, לטובתו העסיקה צוות של 10 עובדים, שכל עבודתו הוקדשה לפיתוח המערכת, להזנת וניתוח הנתונים ולהתקשרויות עם הספקים.
בפברואר האחרון רכשו האחים יוסי ושלומי אמיר את השליטה (24.9%) בשופרסל ומיד עם כניסתם לחברה החלו בסדרת פעולות, שכללו לצד החלפת ההנהלה, גם הפסקת התקשרויות ארוכות שנים שהיו לשופרסל עם מגוון יועצים וחברות. בהתאם, במאי האחרון, חדלה שופרסל להעביר נתונים לסגרמטה. הנימוק של צעד זה היה הרצון לשמור את המידע בתוך החברה.
צעד זה חיסל הלכה למעשה את פעילותה של סגרמטה בישראל, שכן הספקים שהפסיקו לקבל ממנה נתונים, עצרו את ההתקשרות עמה.
בתביעה בגובה כ־3.6 מיליון שקל שהגישה לבית המשפט המחוזי בתל אביב, בטענה להפרת ההסכמים וביטול ההתקשרות שלא כדין מצד שופרסל, ציינה סגרמטה כי מיד לאחר הפסקת העברת הנתונים ובניסיון להבין את הסיבה להחלטה הפתאומית, נפגש נציגה עם שלומי אמיר, המכהן כמנכ"ל שופרסל, שאמר לו כי שופרסל לא תעביר נתונים לגורמים חיצוניים ולטענתו האשים את סגרמטה בניצול הרשת ובחלקה בהפסדים שהיו מנת חלקה של שופרסל לאורך השנים, עד לרכישת השליטה על ידיו. בספטמבר החולף הודיעה שופרסל באופן רשמי וחד־צדדי על ביטול הסכם שיתוף הפעולה וסיום ההתקשרויות בטענה להפרה שלא כדין של ההסכמים מצד סגרמטה, המקנים לכאורה לשופרסל את הזכות לבטל את ההסכמים לאלתר. עוד ציינה כי במאמץ אחרון למנוע את ההליך המשפטי, ובתקווה להגיע להידברות שתייתר את הגשת התביעה, פנה יו"ר סגרמטה, מוטי בנק, לשלומי אמיר באמצעות הודעת ווטסאפ וביקש להפגש עמו. לטענתה, אמיר לא השיב להודעה זו.
משופרסל נמסר בתגובה: "התביעה התקבלה ותיענה בערכאות המתאימות".