הגבלת מיזוגי ספקים חוזרת לשולחן הכנסת
הגבלת מיזוגי ספקים חוזרת לשולחן הכנסת
אתמול דנה ועדת הכלכלה בהצעה להקפיא לשנה וחצי של מיזוגים של ספקים גדולים עם ספקים קטנים ובינוניים. מנכ"ל טמפו טען כי ההצעה תביא להקפאת כל הפעילות העסקית לשנתיים; גם התאחדות התעשיינים הצטרפה לאזהרות. עוד אישרה הוועדה לקריאה שנייה ושלישית את הצעת החוק לאיסור פגיעה בייבוא מקביל או אישי
הסוסים כבר ברחו מהאורווה, אבל הדיונים בהגבלת כוחם של הספקים נמשכים. אתמול המשיכה ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח"כ דוד ביטן, להכין לקריאה שנייה ושלישית את הפרק בחוק ההסדרים העוסק בהגברת התחרות בענף המזון והטואלטיקה.
בדיון עסקה הוועדה בסעיפים בנושא צמצום כוח השוק של ספקים, באמצעות הקפאה לשנה וחצי של מיזוגים של ספקים גדולים עם ספקים קטנים ובינוניים. ספק שמחזור המכירות שלו היה ב־2021 מעל 320 מיליון שקל, לא יוכל לקנות ספק שהמחזור השנתי שלו עולה על 30 מיליון שקל. כל זה לא באמת מאיים על הכוח שלהם.
מנכ"ל טמפו ז'ק בר טען כי ההצעה תביא להקפאת כל הפעילות העסקית לשנתיים, וביקש כי ההקפאה לא תחול במקרים שיש למיזוג השפעה מיטבית על התחרות.
נציג רשות התחרות איל שפירא אמר בדיון כי תיקון כזה ייתר בפועל את החקיקה, והציע להעלות את ההגבלה ברף העליון כך שתחול על ספק גדול לפי חוק המזון, כך שהחברות הקטנות יוכלו להימכר רק לחברות בינוניות, כאלה שהמחזור שלהן עד כ־320 מיליון שקל, אבל לא להימכר לחברות הגדולות.
עו"ד אלדד כורש, המייצג את התאחדות התעשיינים, הזהיר שההגבלות יעלו את המחיר וקרא להגביל מיזוגים רק עם ספקים שמחזור המכירות שלהם מעל מיליארד שקל, וטען כי החברות הבינוניות יכולות לחולל תחרות. באשר לרף התחתון אמר עו"ד כורש, כי מחזור של 25 מיליון הוא נמוך מדי.
בנוסף, אישרה הוועדה לקריאה שנייה ושלישית את הצעת החוק לאיסור פגיעה בייבוא מקביל או אישי. התיקון לחוק התחרות הכלכלית יאסור על יבואנים ישירים לבצע מעשה שכתוצאה ממנו עלול להיפגע ייבוא מקביל ובשל כך עלולה להיפגע התחרות בענף, כמו התניית תנאים מסחריים, שינוי תנאים מסחריים, סירוב לספק או דיווח על סחורה שמקורה ביבוא מקביל באופן המאפשר מעקב אחר שרשרת האספקה של אותה סחורה.
על פי הנוסח שאושר אתמול בדיון בוועדת כלכלה, במקרה של הפרה של החוק תהיה הממונה על התחרות רשאית להטיל עיצומים כספיים בסך 8% ממחזור החברה, עד לסכום מקסימאלי של כ־100 מיליון שקל, כשגובה העיצומים הכספיים יחושב בהתאם לנסיבות המקרה, ובעיקרן מידת הפגיעה בתחרות הטמונה בהפרה.