בלעדיצניחה במכירות מזון, סניפי הדיסקאונט נפגעים במיוחד
בלעדי
צניחה במכירות מזון, סניפי הדיסקאונט נפגעים במיוחד
הירידה במכירות נמשכת ואף מעמיקה במחצית השנייה של השנה. ביולי ירדו מכירות המזון ברשתות השיווק, המינימרקטים והמכולות ב־7.4% ביחס ליולי אשתקד. הרשתות השכונתיות והמכולות, שהפכו לתחום הלוהט בתחרות בין הקמעונאיות, ספגו ירידה מתונה יחסית של עד 5%. סניפי הדיסקאונט ספגו צניחה כמעט כפולה במכירות של כ־9%. בניסיון לבלום את הירידה במכירות, הקמעונאים מגבירים את מאמצי השיווק ומאריכים את מבצעי ההוזלות
הירידה במכירות המזון נמשכת וביתר שאת גם במחצית השנייה של השנה. בחודש יולי צנחו מכירות המזון ברשתות השיווק, המינימרקטים והמכולות ב־7.4% ביחס ליולי אשתקד. כך עולה מנתוני סטורנקסט שהגיעו לידי "כלכליסט".
מכירות המזון מהוות כ־70% משוק מוצרי הצריכה, שמכירותיו ירדו ביולי ב־6%. ירידות של 1.5% ו־1.6% נרשמו בקטגוריות המשקאות ומוצרי הטיפוח בהתאמה, ואילו מכירות מוצרי הניקיון לבית ירדו ב־4.2%. הירידה נרשמת ביחס לתקופה המקבילה ב־2020, במהלכה זינקו מכירות המזון ב־9.9% על רקע השפעת משבר הקורונה שגרם לכך שמרבית הציבור נותר בישראל ולא יצא לחופשות בחו"ל. הירידה במכירות נרשמה בכל סוגי החנויות, למעט חנויות הנוחות במתחמי תחנות הדלק, אלא שיש מי שנפגעו פחות מצמצום הצריכה.
רכישת רשת פרשמרקט על ידי חברת פז בשבוע שעבר הסעירה את הענף על רקע השווי הגבוה - 2.1 מיליארד שקל, ששיקפה העסקה לרשת החנויות השכונתיות. אולם נתוני סטורנקסט ממחישים את החוזקה של המכירות העירוניות, ותומכים באסטרטגיה שהובילה את פז לעסקה. לפי נתוני יולי ניכר כי למרות המחירים הגבוהים שגובות הרשתות מהצרכנים במרכזי הערים, חנויות אלה מהוות את הקטר שמוביל את השוק.
השכונה בצמיחה
כ־63% ממכירות המזון והמשקאות מתקיימות בפורמט הדיסקאונט המוזל, אותן חנויות גדולות שנמצאות לרוב בפאתי ערים. יתר המכירות נעשות בחנויות שכונתיות, מכולות, מינימרקטים וחנויות נוחות.
מהנתונים עולה כי מכירות החנויות המוזלות ירדו ביולי ב־8%, והסתכמו ב־2.3 מיליארד שקל. לעומת זאת, מכירות הרשתות השכונתיות והמכולות ירדו ביולי ב־4.8%, והן עמדו על 1.18 מיליארד שקל. מכירות חנויות הנוחות שנפגעו בשיעור חד בשנה שעברה על רקע הסגרים והעברת עובדים רבים לעבודה מהבית, היו היחידות שצמחו ביולי בשיעור חד של 8.3%.
העניין הגובר של הקמעונאים בחנויות בלב הערים נובע מכמה סיבות, ולא רק כי ניכר שזו הדרך של שוק המזון לצאת מהדשדוש אחרי שנת הקורונה. הסיבה הראשונה היא שיעור הרווחיות הגבוה: רשתות שכונתיות נהנות מרווחיות גולמית של כ־35%, לעומת רווחיות גולמית של כ־23% בחנויות הדיסקאונט.
סיבה שנייה ומהותית היא העובדה שזו דרכם היחידה להתרחב, בשל פרק התחרות הגיאוגרפית בחוק המזון שנכנס לתוקף ב־2015 ומגביל אותם באזורים בהם שולטים. כך, מרכזי הערים הם האפשרות היחידה של רשתות כמו שופרסל, יינות ביתן ורמי לוי לפתוח סניפים חדשים.
על רקע זה, הקימה שופרסל את זרוע "אקספרס" המונה 83 חנויות נוחות עירוניות, הפועלות לצד רשת "שלי" השכונתית. במגה וביינות ביתן, פועלים להשגת הזיכיון למותג האמריקאי סבן אילבן במטרה הקים רשת חנויות נוחות עירונית. אם ההסכם יושלם, היעד של אלקטרה צריכה הוא לפתוח לסבן אילבן מאות חנויות ברחובות הערים. רמי לוי, שנכנס למרכזי הערים דרך רשת סופר קופיקס שרכש ב־2016 ושאת סניפיה הוא מסב ל"רמי לוי בשכונה", חבר גם לאבי כץ להשקת רשת חנויות אוטונומיות תחת מותג Q.
אייל רביד, מנכ"ל ומבעלי השליטה ברשת ויקטורי, שהבין היכן מרוחה החמאה, נערך לפתיחת תת־רשת עירונית "ויקטורי סיטי" שתמנה 50 סניפים. העסקה של פז מאפשרת לה להעמיק אחיזה בשוק המזון בו החלה לפעול עם רשת הנוחות ילו המונה 242 סניפים, והתרחבה לאחרונה עם רכישת סופר יודה.
פז מבקשת לפתוח 20 חנויות נוספות של פרשמרקט, מה שצפוי להגביר את התחרות על המיקומים השכונתיים. מתחרותיה לא נשארות מאחור: סונול נכנסה לתחום לפני 5 חודשים עם רכישת רשת סיטי מרקט המונה 7 סניפים תמורת 35 מיליון שקל. רשת AMPM של דור אלון, מהחלוצות בתחום, מונה כבר 52 סניפים במרכזי הערים, ונהנתה ב־2020 מרווחיות גבוהה של כ־33%.
יותר קניות השלמה
למרות שמדובר בירידה שניתן היה לצפות שתתקיים ביחס לקנייה המוגברת שנרשמה בשנה שעברה, רשתות השיווק, שברובן חברות ציבוריות העומדות בפני פרסום דו"חות לרבעון השני, התאמצו לצמצם את שיעור הירידה ללא הצלחה.
הקמעונאים הגדולים השקיעו במהלך החודש מאמצי שיווק בניסיון למשוך את הצרכנים לחנויות. רשת ויקטורי האריכה מבצע הגרלת מיליון שקלים בין קונים שעגלת הקניות שלהם הסתכמה באלף שקלים ומעלה, יינות ביתן ומגה הובילו מבצעי הוזלות שכללו מוצרים ב־10 שקלים לפריט, ושופרסל השקיעה מאמצים שיווקיים בזרוע האונליין עם הוזלות והטבות לקונים בימים ראשון עד שלישי, הנחשבים לימים החלשים בשבוע.
הירידה במכירות המזון בפרט ושוק מוצרי הצריכה בכלל נרשמת לאחר שבחודש יוני חלה התאוששות קלה של 1.9% במכירות המזון, שמתחילת השנה סובל מהאטה מתמשכת. ניתן להעריך כי חזרתם של המסעדות, בתי המלון ומקומות הבילוי, פגעה ותמשיך לנגוס במכירות הרשתות, כך שלא מדובר באירוע חד־פעמי אלא במגמה.
במצב כזה, נפגעות רשתות הדיסקאונט המאופיינות בסלי קנייה גדולים, בעוד החנויות השכונתיות הנותנות מענה לקניות השלמה יומיומיות, ימשיכו לצמוח. בנוסף, כניסת רשתות חדשות למרכזי הערים צפויה להוביל להגברת התחרות בקטגוריה, מה שיקטין את האטרקטיביות של רשתות הדיסקאונט.