פרשנותתנובה מנסה להכשיר את השרץ עם רוני גמזו
פרשנות
תנובה מנסה להכשיר את השרץ עם רוני גמזו
פרופ' רוני גמזו, מנכ"ל איכילוב ופרויקטור הקורונה לשעבר, מונה על ידי תנובה לעמוד בראש ועדה לבדיקת תהליכי האיכות בסנפרוסט. גם אם נניח בצד את ניגוד העניינים הטמון בכך שתנובה היא ספקית מזון לבית החולים, נראה כי מינויו נועד להשפיע על תוצאות חקירת משרד הבריאות שמתנהלת במקביל
לאחר שהתנהלה בחוסר שקיפות והסתרה לגבי שאריות החיות שהתגלו בשקיות הירקות הקפואים של סנפרוסט, פרשייה שנבדקת בימים אלה על ידי משרד הבריאות, גייסה כעת חברת המזון הגדולה בישראל את פרופ' רוני גמזו - מנכ"ל בית החולים איכילוב, נושא משרה בכיר בשירות הציבורי, לשעבר מנכ"ל משרד הבריאות ופרויקטור הקורונה - לעמוד בראש ועדה חיצונית לבדיקת תהליכי בקרת האיכות במפעל סנפרוסט.
הודעת תנובה מעלה את התהייה מה למנהל בית חולים ציבורי ענק ולעבודה צדדית בחברה מסחרית. אבל יותר מכך היא מעלה את השאלה האם לא מדובר בניסיון החברה להשפיע על תוצאות בדיקת משרד הבריאות.
ביום שני בערב הוציאה תנובה הודעה לתקשורת בה התהדרה כי מינתה את פרופ' גמזו לעמוד בראש ועדת בדיקה חיצונית שתבחן את תהליכי הייצור ואבטחת האיכות במפעל סנפרוסט. הוועדה הוקמה על רקע משבר האיכות במסגרתו התגלו חלקי חיות בשקיות שעועית ואפונה של סנפרוסט אחרי שני אירועים - ראש עכבר וחלק של נחש שנמצאו שניהם בשקיות שונות של שעועית סנפרוסט. משרד הבריאות דרש מתנובה לבצע ריקול, אך זו סירבה ואף התנהלה מולו באמצעות עורכי דינה, עד שנכנעה לאחר שבמשרד הודיעו לחברה שיערכו לה שימוע בטרם יפעילו את הסמכויות נגדה.
כעת, תנובה מנסה להכשיר את השרץ והודיעה שלשום בערב על גיוסו של פרופ' גמזו. כך כתבה תנובה בהודעה מטעמה: "הוועדה אשר גמזו יעמוד בראשה מונתה על ידי תנובה והיא תכלול צוות של אנשי מקצוע חיצוניים ופנימיים מדיסציפלינות שונות, לרבות מומחה אבטחת איכות בינלאומי, טכנולוגי מזון בכירים, מנהל מחלבת אלון תבור לשעבר, מנהל מפעל סנפרוסט ועוד. החברה עדכנה את משרד הבריאות על מינויו של פרופ' גמזו".
אלא שתנובה אינה יכולה לעדכן את משרד הבריאות שהיא מעסיקה את פרופ' גמזו. בדיוק להפך, גמזו, כמנהל בית חולים ממשלתי עירוני, כפוף לתקנון שירות המדינה, ומשכך הוא מחויב לקבל את אישור מנכ"ל משרד הבריאות לביצוע עבודה פרטית, וכן את אישור עיריית תל אביב, המעסיק הישיר שלו, לפני המינוי לעבודה פרטית.
בדיקת כלכליסט העלתה כי פרופ' גמזו לא קיבל את האישורים הנדרשים. בתגובה לפניית "כלכליסט" מסר משרד הבריאות כי "מבדיקה שנערכה עם פרופ' גמזו עולה כי הוא הביע נכונות עקרונית לסייע, אולם טרם נדונו הפרטים. ככל שסיוע כאמור יהפוך רלוונטי, תוגש בקשה מפורטת לאישור משרד הבריאות". אתמול בבוקר, יום לאחר הפרסום ב"כלכליסט", מסרו מקורבים לגמזו כי הוא הגיש בקשה לעיריית תל אביב כדי לקבל אישור לבצע עבודה פרטית. אגב עיריית תל אביב, רק במרץ האחרון פורסם כי גמזו שוקל לרוץ לראשות עיריית תל אביב.
לגמזו אין, בשלב זה, הבנה בתהליכי ייצור בתעשיה, אבל הוא כן מבין לעומק תהליכים, הוא מנהל מוכשר ויש לו הכרה ציבורית רחבה. הוועדה שתנובה מינתה אותו לעמוד בראשה היא פאזה זמנית וחולפת, שלא תירשם כשורה בקורות החיים שלו. אבל בסופו של יום, הבדיקה שגמזו יעשה במסגרת אותה ועדה שהקימה תנובה, תעמוד מול הממצאים של משרד הבריאות, שלגמזו יש הכרות אישית ומקצועית עם עובדיו הבכירים.
תמיהה נוספת במינוי של גמזו היא בניגוד העניינים שעולה מהעיסוק שלו בתנובה. איכילוב הוא אחד מבתי החולים הגדולים בארץ ויש בו 1,500 מיטות. תנובה היא אחת מספקיות המזון הגדולות במשק ובין היתר מספקת לשוק המוסדי עופות, בשר, ביצים, ירקות ומוצרי חלב. אחד מהלקוחות של תנובה הוא בית החולים איכילוב, שעל פי ההערכות רוכש מתנובה סחורה בעשרות מיליוני שקלים בשנה.
יותר מאשר על גמזו, המינוי הזה מעיד על ההתנהלות של תנובה והניסיון שלה לשלוט בחקירות שמנהל משרד הבריאות בענייניה. בעבר הלא רחוק כבר הסתבכה תנובה בפרשיה של עירוב אנשי משרד הבריאות בפעילות המסחרית שלה. בכירי חברת תנובה נחקרו במשטרה בחשד כי החברה העבירה תרומות לעמותות המזוהות עם חסידות גור כחלק ממהלך שמטרתו היתה לבלום את רפורמת סימון המוצרים שקידם משרד הבריאות ועשויה היתה לפגוע בתנובה. אייל מליס, מנכ"ל תנובה, נחקר באזהרה בחשד שתנובה נתנה, לכאורה, שוחד למוטי בבצ'יק, עוזרו של שר הבריאות לשעבר יעקב ליצמן, על מנת לקדם אינטרסים אישיים שלה במשרד הבריאות. ההערכות הן כי התיק נגד תנובה ייסגר בקרוב.
באותה פרשייה עובדים במשרד הבריאות ובתנובה שילמו באובדן הקריירה שלהם, ונראה ששוב הולכים בתנובה על חבל דק. גם הפעם היא מנסה להשתמש במנהל בכיר המכיר את מערכת הבריאות על בוריה, שיתן לה חותמת כשרות באחת הפרשות הקשות שידעה החברה־הבת סנפרוסט.