רשות התחרות מטילה מגבלות על הפעילות הסיטונאית של שופרסל
רשות התחרות מטילה מגבלות על הפעילות הסיטונאית של שופרסל
עשור אחרי שהקימה את המותג הפרטי, יוטלו על שופרסל המגבלות שחלות על ספקים גדולים ביחסיהם לקמעונאים אחרים. לפי ההערכות, למהלך כמעט ולא תהיה השפעה על השוק. במקביל, הרשות ביטלה את פטור הסדרנות לספקים גדולים
עשור לאחר שנחקק חוק המזון, במטרה להגביר את התחרות בענף המזון ומוצרי הצריכה וכפועל יוצא, להפחתת המחירים לצרכנים, הכניסה הממונה על התחרות מיכל כהן את שופרסל לראשונה לרשימת הספקים הגדולים לשנת 2023. הצעד נרשם עשר שנים לאחר שהשיקה ענקית הקמעונאות הישראלית את המותג הפרטי שהגיע לנתח של 27% ממכירותיה.
ההחלטה של הממונה התקבלה בעקבות הגעת מכירות מוצרי המזון שתחת המותג פרטי ומותגי הספקים, במכירה לקמעונאים קטנים דרך שלוש חנויות קש אנד קרי ואתר האונליין הסיטונאי ל־333 מיליון שקל בשנה - הסכום שנקבע כמגדיר ספק כספק גדול. בכך, הפכה שופרסל לעסק הראשון המהווה גם קמעונאי גדול וגם ספק גדול. על פי הערכות בענף צפוי לזכות להגבלות דומות רמי לוי, בעל השליטה ברשת שיווק השקמה, המחזיק מותג פרטי האוחז בנתח דומה (26.6%) ומפעיל זרוע שיווק סיטונאי.
לפי החוק, ספק גדול הוא מי שמחזור המכירות השנתי שלו עלה על 333 מיליון שקל או שהוא "בעל מונופולין". על ספקים וקמעונאים גדולים חלים איסורים שונים מכוח חוק המזון, ביניהם איסור התניית מכירת מוצר מסוים ברכישת מוצר אחר, איסור כולל על כל סוג של התערבות במחיר המוצר ללקוח הסופי ברשתות והגבלות נוספות המופיעות בחוק המזון.
לאורך השנים, התגברו תלונות הספקים על כך שהחברה אינה מוכרזת כספק גדול. זאת בטענה שהיא מנהלת עימם מו״מ על תנאי סחר בעודה מתחרה בהם. אלא שטענות אלו לא יזכו למענה בהכרזה על שופרסל כספק גדול, וספק אם יהיה לצעד זה השפעה על השוק - זאת כיוון שכניסתה של שופרסל לרשימת הספקים הגדולים לא מגבילה אותה בפעילותה כקמעונאית בכל הנוגע לחנויות המשתייכות לרשת הקמעונאית שלה, אלא רק במכירות הסיטונאית לעסקים.
שופרסל התרחבה למכירה סיטונאית בינואר 2018 עם סניף ראשון בפורמט Cash & Carry שמיועד לבעלי עסקים קטנים ובינוניים. כיום מפעילה הרשת שלוש חנויות בפורמט זה וכן אתר ייעודי. במסגרת ההתרחבות לאפיק הזה שופרסל רכשה את חברת אמיגה, המשמשת פלטפורמה למכירה, שיווק והפצה של מוצרי מזון בשוק המוסדי: בתי קפה, מסעדות, חברות קייטרינג והסעדה, גני ילדים, בתי אבות ועוד. לפני כשנה רכשה שופרסל את פעילות חברת המפיץ יוסי ישראלי, המספקת שירות ללקוחות בצפון הארץ.
בדו"ח השנתי לסיכום 2023 כתבה שופרסל כי בכוונת הקבוצה להמשיך ולפתח את שופרסל עסקים על ידי גיוס לקוחות חדשים, הרחבת הפעילות מול לקוחות קיימים, הרחבת מוצרי המותג הפרטי המוסדי ופתיחת חנויות קש אנד קרי נוספות.
בתוך כך פרסמה הממונה על התחרות את פטור הסדרנות החדש, לפיו ספקים גדולים יוכלו לסדר מצרכים רק אצל קמעונאי שמוכר כמות משמעותית של סחורה של ספקים קטנים. עד כה ספקים גדולים סידרו את המוצרים באופן שמיטיב עימם, על חשבון ספקים קטנים שלא משגת ידם להעסיק סדרנים.
במטרה להגדיל את נתח מכירות הספקים הקטנים קבעה הממונה את הפטור החדש, לפיו ספקים גדולים יורשו לסדר מצרכים רק אצל קמעונאי שלפחות 55% מהמכירות בחנויותיו הן של ספקים שאינם גדולים (למעט מכירות של פירות וירקות טריים). שיעור זה יעלה בכל שנה בנקודת אחוז עד ל־60%.
מוצרי מותג פרטי שיוצרו על ידי ספק גדול לא ייכללו בסך המכירות של ספקים שאינם גדולים. כעת קמעונאים גדולים שמוכרים מעט מצרכים של ספקים שאינם גדולים לא יוכלו ליהנות מפטור הסדרנות, ובכך תתאפשר כניסה קלה יותר של ספקים קטנים אליהם.
האחים שלומי ויוסי אמיר - המכהנים כמנכ״לים מאז רכישתם את שופרסל בפברואר - בוחנים ויתור על מיתוג חלק ממוצרי המותג, ושיווקם תחת מותגי הספקים. מהלך זה יחסוך בין היתר את שירות הלקוחות שנדרשת שופרסל להפעיל כיום.
הכללים החדשים יחולו החל מינואר הקרוב, מה שייתן תמריץ לקמעונאים גדולים להגדיל את סך מכירות של ספקים שאינם גדולים ברבעון השלישי של 2024 בכדי לעמוד בתנאי הפטור לקראת 2025, ואילו לקמעונאים גדולים שלא יעמדו בתנאי הפטור החל מ־2025 ישמש פרק זמן זה להיערך לסידור מצרכים באופן עצמאי.