סגור
עיתון ניו יורק טיימס
ניו יורק טיימס. 66% מההכנסות מפרסום מגיעות מהדיגיטל (צילום: REUTERS/ Stephani Spindel)

הניו יורק טיימס מוכיח: עדיין אפשר להרוויח מעיתונות

בזמן שעיתונים ברחבי העולם מחפשים איך להתקיים בעידן הרשתות החברתיות, מספר מנויי הניו יורק טיימס עולה מדי רבעון, ההכנסות צומחות והרווחים גדלים; זה קורה למרות נטישת מנויי הפרינט, וכשההכנסות בדיגיטל לא רק מפצות אלא גם מזניקות את התוצאות; מה אפשר ללמוד מדו"חות העיתון המפורסם בעולם 

בזמן שכולם מדברים על מותה של העיתונות על רקע עלייתן של הרשתות החברתיות, הניו יורק טיימס מצליח להמציא את עצמו מחדש. הדו"חות הכספיים שלו מוכיחים מעל לכל ספק שהעיתון שנוסד בשנת 1851 לא רק שורד, אלא שהוא גם בועט: מספר המנויים עולה מדי רבעון, ההכנסות צומחות והרווחים גדלים. זה קורה למרות שהעיתון המודפס (הפרינט) סובל מנטישת מנויים ומירידה בהכנסות מפרסום, ובזכות המעבר לדיגיטל ופיתוח מוצרים חדשים.
לניו יורק טיימס יש 11.09 מיליון מנויים משלמים, המהווים את מקור ההכנסה המשמעותי ביותר של העיתון, והם אחראים ל־71% מההכנסות של החברה. חלק הארי (94%) הם מנויים למוצרים דיגיטליים בלבד ורק מקצתם (6%) הם מנויים לעיתון המודפס. בשנה האחרונה התווספו לניו יורק טיימס מיליון מנויים חדשים, מתוכם 250 מיליון שהצטרפו ברבעון השלישי של 2024.
ניתוח הרכב המנויים מראה כי בעוד שמספר המנויים על המוצרים הדיגיטליים של הניו יורק טיימס מטפס באופן עקבי מדי רבעון, מספרם של המנויים על העיתון המודפס הולך ופוחת. בשנה האחרונה מספר המנויים הדיגיטליים צמח ב־11% והגיע ל־10.47 מיליון, בשעה שמספר המנויים על העיתון המודפס התכווץ ב־7% והגיע לשפל של 620 אלף.
המנויים הדיגיטליים של הניו יורק טיימס משלמים בממוצע דמי מנוי חודשיים של 9.45 דולר כשבשנה האחרונה נרשמה עלייה קלה של 1.8% בדמי המנוי. העלייה הזאת מונעת בעיקר ממנויים שהצטרפו בעבר במחיר מוזל ועברו לתשלום רגיל בתום תקופת מבצע ההצטרפות.
שילוב של עלייה בכמות המנויים ועלייה במחיר הממוצע לדמי מנוי מביא לכך שבתשעת החודשים הראשונים של 2024 ההכנסות של הניו יורק טיימס ממנויים צמחו ב־7.8% והסתכמו ב־1.3 מיליארד דולר. פילוח בין מנויי הדיגיטל לבין מנויי הפרינט מצביע על מגמות שונות — בעוד שההכנסות ממנויי הדיגיטל צמחו ב־13% הודות לעלייה במספרם ובמחיר הממוצע למנוי, ההכנסות ממנויי הפרינט התכווצו ב־3% לאור הנטישה המתמשכת של הקוראים.

החדשות עדיין מוצר הליבה

ההכנסות מפרסום נמצאות רק במקום השני במקורות ההכנסה של הניו יורק טיימס והן מהוות רק 18% מההכנסות. בתשעת החודשים האחרונים ההכנסות מפרסום הסתכמו ב־341 מיליון דולר, ללא שינוי בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד.
גם כאן ניכרת מגמה דומה לזאת שראינו בהכנסות ממנויים — הכנסות הפרסום בדיגיטל צמחו ב־7%, ולעומת זאת הכנסות הפרסום בפרינט התכווצו ב־11%.
נקודה מעניינת נוספת נוגעת לעובדה שהכנסות הפרסום של הניו יורק טיימס בפרינט גבוהות באופן לא פרופורציונלי למספר המנויים של החברה על העיתון המודפס. בעוד שרק 6% מהקוראים של הניו יורק טיימס משלמים על העיתון המודפס, הפרסום בפרינט מהווה 34% מסך הכנסות הפרסום של הקבוצה.
אגב, לניו יורק טיימס אין רק הכנסות מפרסום אלא גם הוצאות בסכומים לא מבוטלים: על מנת לגייס לקוחות חדשים הוא משקיע מדי שנה יותר ממאה מיליון דולר. ב־2023 ההוצאות על שיווק קידום מכירות לצורך רכישת מנויים חדשים הסתכמו ב־118 מיליון דולר, וב־2022 הן הגיעו ל־134 מיליון דולר..
ההכנסות של הניו יורק טיימס ממנויים ומפרסום מגיעות בעיקר הודות למוצר הליבה של החברה: החדשות שמופיעות בעיתון המודפס, באתר החברה ובאפליקציה שלה. אולם לחברה יש הכנסות ממנויים ומפרסום ממקורות נוספים.
בשנת 2022 הניו יורק טיימס רכש את "The Athletic" — מגזין אונליין מבוסס מנויים בנושא ספורט שהוקם ב־2016 — בתמורה ל־550 מיליון דולר. הרכישה הזאת מוכיחה את עצמה היות שאתר הספורט החדש נהנה מצמיחה מואצת שגבוהה בהרבה מזאת של העיתון הוותיק. אומנם ההכנסות של The Athletic מתחילת 2024 היו רק 7% מסך ההכנסות של הקבוצה, אולם שיעור הצמיחה שלו היה 32% ומשך כלפי מעלה את שיעור צמיחת ההכנסות של הקבוצה שעמד על 6% בלבד.
בניו יורק טיימס לא מסתפקים רק בספורט, והעיתון נכנס גם למגרשים אחרים, כמו אתר Cooking שמציע אלפי מתכונים למנויים שיכולים לצפות בסרטוני וידאו שמתפרסמים באתר מדי יום. סל המוצרים של הניו יורק טיימס כולל גם משחקים, פודקאסטים והיד עוד נטויה. בדו"ח השנתי של הניו יורק טיימס נכתב במפורש שהחברה מתכננת להמשיך ולהשקיע בתוכן ותכונות מוצר במוצרי החדשות, בבישול, במשחקים, לעזור ל־The Athletic להגיע ליותר אוהדי ספורט, ולפתח תוכן ותכונות אודיו חדשות עבור מוצרי האודיו שהושקו ב־2023. "אנו רואים בכל המוצרים וההשקעות הללו כמגדילים את הערך של החבילה שלנו ותורמים לאסטרטגיית המנויים החיונית שלנו", נכתב בדו"ח.

האיום החדש: AI

חלק קטן יחסית מההכנסות של הניו יורק טיימס, המכונה "אחר", לא מגיע ממנויים ומפרסום, ומתחילת השנה ייצר הכנסות של 196 מיליון דולר והיה אחראי ל־7% מההכנסות. התחום הזה כולל שלוש פעילויות קטנות יחסית, אך לא בלתי מעניינות. ראשית, לניו יורק טיימס יש קיבולת עודפת במתקן הדפוס המסחרי בקולג' פוינט, ניו יורק, והחברה מנצלת אותו כדי להדפיס ולהפיץ מוצרים עבור צדדים שלישיים. שנית, פעילות שנקראת Wirecutter שמייצרת לחברה הכנסות מהפניות שותפים – הכנסות שנוצרות על ידי מתן קישורים ישירים לסוחרים בתמורה לחלק ממחיר המכירה עם השלמת עסקה. ושלישית, לניו יורק טיימס יש הכנסות מהקניין הרוחני: החברה מעניקה רישיון לתוכן לאגרגטורים דיגיטליים, למוסדות אקדמיים ולספריות. העיתון גם מוכר רישיונות למאמרים, גרפיקה ותצלומים ליותר מ־1,200 לקוחות, בלמעלה מ־80 מדינות ברחבי העולם. החברה מוכרת גם רישיונות לתוכן לשימוש בטלוויזיה, בסרטים ובספרים, זכויות למאמרים וליצירת ומכירת תקצירי חדשות.
נראה שהניו יורק טיימס מצליח להתגבר על האיום שנשקף לעיתון המודפס על ידי פיתוח של זרוע דיגיטלית ענפה, מכניסה ורווחית. אולם כעת, עם עלייתה של הבינה המלאכותית, נראה שנשקף לתקשורת איום חדש. בסוף 2023 הניו יורק טיימס הגיש לבית המשפט המחוזי של ארצות הברית תביעה נגש מיקרוסופט ו־Open AI שמפתחת את ChatGPT, בטענה להפרת זכויות יוצרים, תחרות בלתי הוגנת, דילול סימנים מסחריים והפרות שקשורות להעתקה בלתי חוקית ובלתי מורשית. בשנה האחרונה הטיימס הוציא 7.6 מיליון דולר במסגרת ניהול התביעה שבמסגרתה מבוקשים מספר סעדים, ובראשם פיצוי כספי של מיליארדי דולר, וצו שימנע ממיקרוסופט ומ־Open AI להמשיך במה שהעיתון מגדיר "התנהגות בלתי חוקית".
האימון של מודלי שפה גדולים כמו זה שבו עושה שימוש ChatGPT מתבצע על ידי שימוש בטקסטים כתובים בהיקפים עצומים. בתביעה, הראשונה שמוגשת על ידי חברת מדיה גדולה בארה"ב, נטען שלצורך האימון של ChatGPT נעשה שימוש במיליוני מאמרים שפורסמו בניו יורק טיימס, והכל במטרה לאפשר לכלי הבינה המלאכותית להתחרות בעיתון כמקור מידע אמין. בתביעה נכתב כי "הנתבעים (מיקרוסופט ו־Open AI) נמנעו מהוצאת מיליארדי הדולרים שהטיימס השקיע ביצירת העבודה הזו, באמצעות לקיחתה ללא רשות או פיצוי"