בלעדיפשרה בין הקיבוצים לברייט פוד: חיים גבריאלי יישאר יו”ר חברת תנובה
בלעדי
פשרה בין הקיבוצים לברייט פוד: חיים גבריאלי יישאר יו”ר חברת תנובה
על פי הפשרה יסוגו הקיבוצים מטענתם כי גבריאלי קיים יחסי מרות, סגן יו"ר החברה מטעם הקיבוצים גיא רוזן יישאר בתפקידו ודו"ח קסוטו־גרסטל ייגנז
תאגיד המזון הסיני ברייט פוד, בעל מניות הרוב בתנובה, והקיבוצים בעלי מניות המיעוט, הגיעו להסכמות עקרוניות על פשרה בסכסוך ביניהם. שבועיים אחרי ש”כלכליסט” חשף כי המגעים מצויים בשלב מתקדם סוכם בין ברייט פוד לקיבוצים על הפסקת המאבק ביניהם, ויציאה לדרך חדשה.
הסכסוך התגלע לאחר לאחר שהקיבוצים טענו כיו יו”ר תנובה חיים גבריאלי היה ביחסי מרות עם עובדת הכפופה לו. הפרשה החלה כשמנהל בכיר בתנובה שעזב במהלך הפרשה הציג עדות שהחשידה את גבריאלי והיא נחשפה ב”כלכליסט” באוגוסט 2021. הקיבוצים דרשו אז את הדחתו של גבריאלי מתפקיד היו”ר ואילו גבריאלי עצמו הכחיש את הדברים והתנגד למהלך. על פי הפשרה שאליה הגיעו הצדדים הקיבוצים ייסוגו מדרישתם להדיח את גבריאלי מתפקיד היו”ר ומכל טענה כלפיו. גבריאלי יישאר בתפקידו כיו"ר תנובה אך יחדל מלכהן בתפקיד יו"ר ועדת הביקורת. וגם גיא רוזן, סגן יו"ר החברה מטעם הקיבוצים, יישאר בתפקידו. הנסיגה של הקיבוצים מהטענה ליחסי מרות כלפי גבריאלי היא ניצחון גדול שלו.
ברייט פוד הסינית מחזיקה ב־77% ממניות תנובה, והקיבוצים בכ־23%. הסינים גיבו את גבריאלי ללא תנאי לכל אורך המאבק. בתגובה לדרישת הקיבוצים, ברייט פוד דרשה להדיח את רוזן בטענה לניגוד עניינים של רוזן ולתחרות עם תנובה בתפקידו כיו"ר חממת הפודטק מילניום, שמשקיעה בחברות בתחום הבשר האלטרנטיבי ונסחרת בבורסה. ברייט פוד פנתה לתנובה בנושא, וזו הזמינה חוות דעת מפרופ' שרון חנס, דיקאן הפקולטה למשפטים באוניברסיטת תל אביב, שגיבה את טענת ברייט פוד וכתב שיש חשש לניגוד עניינים.
בספטמבר 2021, חודש לאחר שדרישתם מברייט פוד להדיח את גבריאלי לא נענתה, פנו הקיבוצים לבית המשפט באמצעות שני הדירקטורים שלהם בתנובה, גיא רוזן ועמית בן יצחק, יו"ר חברת גרנות, הקיבוצים ביקשו מבית המשפט לקבוע כי יו"ר תנובה גבריאלי הפר את חובת האמונים ואת חובת הזהירות כלפי תנובה — "לרבות בשל ניגוד עניינים והפרת הקוד האתי של החברה".
שופט בית המשפט המחוזי תל אביב, מגן אלטוביה, שלח את הצדדים לגישור. זאת לא לפני מלחמה מכוערת שבה טען גבריאלי כי שותים את דמו בהאשמות סרק, ורוזן טען כי ברייט פוד מנהלת מולו מלחמת חורמה כדי לאלץ אותו לסגת מהדרישה להדיח את גבריאלי.
לאחר הפרסום ב”כלכליסט” הזמינה תנובה, המנוהלת בידי איל מליס, שתי בדיקות חיצוניות. הראשונה נעשתה על ידי השופטת בדימוס דינה אפרתי, שמונתה על ידי הדירקטוריון כדי לבדוק את החשדות נגד גבריאלי, וקבעה שלא נעשתה עבירה על החוק, וזאת כשהיא מתבססת על כך שלא הוגשה תלונה נגד גבריאלי, ושהטענות על ניצול יחסי מרות הוכחשו מצד שני הצדדים ליחסים לכאורה. לבדיקה השנייה מונה עו”ד שמואל קסוטו. הקיבוצים שהתנגדו למינוי והובילו למינויה של השופטת לשעבר הילה גרסטל לצדו של קסוטו. הדו”ח של השניים נמצא בשלבי סיום, אבל במסגרת הפשרה המסתמנת נראה שהדו”ח ייגנז.
גבריאלי טען לאורך כל הדרך כי המאבק של הקיבוצים בו הוא על רקע חוסר הנכונות של ברייט פוד לדרישת הקיבוצים למכור את מלוא מניותיהם בחברה בהצעת מכר בהנפקה.
ברייט פוד הובילה קו שעל פיו בעלי המניות מבין שני הצדדים ימכרו מניות על פי חלקם בהנפקה כשבינואר 2021 דווח כי תנובה בוחנת הנפקה בבורסה בתל אביב לפי שווי של 9 מיליארד שקל.
בינתיים נחלשו השווקים ותנובה פיספסה את המומנטום ודחתה את ההנפקה למחצית השנייה של 2023. נראה כי הפשרה תביא למצב שהצעת המכר בהנפקה, אם וכאשר תתרחש, תהיה מצד שני בעלי המניות. אתגר משמעותי נוסף שעומד בפני תנובה בימים אלה הוא העלאת המחירים של המוצרים הלא-מפוקחים בשיעור של 4.7% עליו החליטה החברה בסיומם של לבטים בין בעלי המניות והנהלת החברה. הפשרה נועדה לסלול את הדרך לעמדה משותפת גם בסוגיה זו, לאחר שרשת שופרסל סירבה לאשר את העלאת מחירי במוצרים בסניפיה.