מאבקות כביסה ועד היגיינה נשית: דיפלומט תעלה מחירים בעשרות אחוזים אחרי סוכות
מאבקות כביסה ועד היגיינה נשית: דיפלומט תעלה מחירים בעשרות אחוזים אחרי סוכות
חודש אחרי שדיווחה למשקיעים שתבצע העלאות מחיר נוספות הודיעה דיפלומט לקמעונאים כי אחרי חגים תעלה מחירי מוצרי היינץ, אריאל אולווייז ועוד - בשיעור של עד כ-25%. כך, מוצרי כביסה של אריאל יתייקרו ב-13-18%, מוצרי הניקיון פיירי יתייקרו ב-20-30% ומוצרי אולוויז יעלו ב-5%
דיפלומט שוב מעלה מחירים. חודש אחרי שדיווחה למשקיעים כי תיאלץ לבצע העלאות מחירים נוספות, הודיעה היום (ג') דיפלומט לקמעונאים כי מיד אחרי חגי תשרי תעלה את מחיריהם של מגוון מותגיה, חלקם בשיעור דו־ספרתי. במסגרת זאת, יעלו מחיריהם של סוללות דורסל, צבעי שיער של וולה, אבקות כביסה אריאל וטייד, מוצרי הגיינה נשית של אולוויז, נוזל כלים פרי, מברשות שיניים חשמליות ומוצרי ג'ילט. במוצרי המזון, העלייה תחול על מוצרי מרגרינה בלובנד, קטשופ היינץ, קפה ג'ייקובס, חטיפים, דגני בוקר ועוד.
בהודעה לקמעונאים ציינה החברה: ״לאור התייקרות מחירי הקנייה מספקינו, אנו נאלצים להודיע על עדכון מחיר של חלק מהמוצרים שאותם אנו מפיצים". עוד מסרה החברה כי העלייה תהיה באחוז משוקלל של: מוצרי טואלטיקה 4.01%, מוצרי מזון 3.37% ולכל היותר 17% למוצר. ברשתות השיווק ציינו כי על פי המחירון החדש, מוצרי הכביסה של אריאל יתייקרו ב־%13–18%, מוצרי הניקיון פיירי יתייקרו ב־20%–30%, קטשופ היינץ ב־14%, קפה ג'ייקובס ב־12%, ומוצרי ההגיינה הנשית של אולוויז יעלו ב־5%.
העלאת המחירים של דיפלומט מעוררת חשש מכך שמדובר ביריית הפתיחה לגל התייקרויות נוסף. זאת, כפי שקרה בחודש מאי האחרון, כשמיד לאחר שהודיעה דיפלומט על העלאת מחירים, החלו יבואנים רבים ובהם מרס, שסטוביץ, אסם, סוגת, וילי פוד, פררו ונוספים לשגר מחירונים חדשים לרשתות השיווק.
שוק המזון ומוצרי הצריכה נשלט, בין היתר, על ידי מספר מצומצם של יבואנים, המושפעים לרעה מהיחלשות השקל בחודשים האחרונים. בחודש שעבר העריכו יבואנים בשיחות עם "כלכליסט" כי אחרי החגים לא יוכלו להמשיך לספוג את הזינוק בשערי המטבעות, בהם הם רוכשים את המוצרים: "אנחנו נושכים שפתיים, כי מבינים שכרגע, כשאנחנו שבועות ספורים לפני החגים, לא ניתן להעלות מחירים, אבל את התוצאות של ההתאפקות, נראה בהרעה בתוצאות הרבעון השלישי שיתפרסמו בנובמבר. התיקון, באמצעות העלאות מחירים, יבוא לידי ביטוי רק ברבעון הרביעי ובתחילת השנה הבאה", העריך אז יבואן.
בחברות ליימן, מרס ושסטוביץ מסרו שאין כרגע כוונה להעלות מחירים, ואילו באסם וביוניליוור סירבו להתייחס לשאלה. ניתן להעריך כי גם אם קיימת כוונה כזאת החברות ימנעו מלהודות בה, בשל החשש מרשות התחרות. זאת לאחר שבחודש שעבר הודיעה הרשות לשטראוס על כוונתה להגיש נגדה כתב אישום פלילי בכפוף לשימוע בחשד להסדר כובל להעלאת מחירים באמצעות התבטאויות פומביות.
את רצף ההתייקרויות החלה דיפלומט כבר במאי 2021, אז ציינה בדו"חותיה הכספיים לסיכום הרבעון הראשון כי לאור העלייה החדה במחירי ההובלה הימית בעולם תיבחן העלאת מחירים. בתחילת 2022 שלחה החברה לקמעונאים מחירון חדש עם העלאת מחיר רוחבית בשיעור של עד 16%. בעקבות לחצים שהפעיל עליה שר האוצר דאז אביגדור ליברמן, הקפיאה דיפלומט את ההתייקרות, עד שחצי שנה לאחר מכן, משהבינה שלא תוכל להעלות מחירים, ביטלה את ההנחות המסחריות שנהגה להעניק, מה ששיקף התייקרות של כ־25% במחיר. ארבעה חודשים לאחר מכן, העלתה החברה את מחירי מוצרי פרוקטר אנד גמבל בשיעור של עד 25% ובמקביל העלתה את מחירי הקטשופ והמיונז של היינץ ב־21% וב־18% בהתאמה לשוק המוסדי.
באותם ימים, דיווחה דיפלומט בדו"חות לסיכום הרבעון השלישי של 2022 כי למיטב ידיעתה, חלק מספקיה מתכוון להמשיך בהעלאות המחירים בשנה הבאה והחברה תיאלץ להעביר התייקרויות אלה ללקוחותיה, שאם לא – תהיה לכך השפעה מהותית על תוצאותיה הכספיות. ואכן, במאי האחרון העלתה את מחירי קטשופ היינץ, דגני קלוגס, מוצרי מונדליס ובהם שוקולד מילקה, חטיפי פרינגלס, ועוגיות אוראו, בשיעור של עד 25% ודיווחה שוב בדו"חות הרבעוניים כי חלק מספקיה מתכוון להמשיך בהעלאות המחירים במהלך השנה. חודש לאחר מכן, העלתה דיפלומט את מחיר טונה סטארקיסט, קפה ג׳ייקובס ועוגיות לוטוס בשיעור ממוצע של 6.1%.
המגמה נשמרה גם בדו"חות הרבעון השני השנה, בהם ציינה כי למיטב ידיעתה חלק מספקיה מתכוון להמשיך בהעלאות המחירים במהלך השנה. משכך ולאור הימשכות היחלשות השקל אל מול האירו והדולר החברה צופה כי תיאלץ להעביר התייקרויות אלה ללקוחותיה שאם לא תהיה לכך השפעה מהותית על תוצאותיה הכספיות. אתמול, חודשיים אחרי אותו דיווח, נשלח המחירון החדש לקמעונאים.
העלייה במכירות הרבעון השני באה לידי ביטוי גם בשורת הרווח הגולמי שצמח בשיעור גבוה יותר של 16% ל־177.7 מיליון שקל, מה שהוביל לשיפור הרווחיות הגולמית מ־21.1% מהמכירות ברבעון המקביל אשתקד ל־21.8% ברבעון החולף. השיפור ברווחיות נבע גם מההשפעה החיובית שהיתה לפעילויות החדשות אליהן נכנסה עם רכישת נווה פארמה, ביגדם ודורות.