הטריק של עזריאלי להשאיר שוכרים בקניון
הטריק של עזריאלי להשאיר שוכרים בקניון
חברות ניהול של קניוני הקבוצה דיווחו לשוכריהן על גירעון מ־2021. את התשלום דורשת עזריאלי רק משוכר שעוזב: "מאפשרים לשלם באופן שוטף או לדחות את התשלום"
דמי הניהול ששוכרים משלמים לחברות ניהול הקניונים הפכו בשנים של טרום הקורונה למשאבה של חברות הנדל"ן. בעשור האחרון התקשו הקניונים להעלות את שכר הדירה לאור עודף שטחי המסחר והקניבליזציה שנגרמה לרשתות הקמעונאות, ומצאו פתרון באמצעות העלאת דמי הניהול.
אלא שלאור השינויים בצריכה ומגפת הקורונה חלק מבעלי הנכסים מתקשים גם להעלות את דמי הניהול, ולצד התייקרות התשומות ושכר העבודה, חברות ניהול הקניונים נקלעות לגירעון. בקבוצת עזריאלי מצאו פרקטיקה — לדרוש משוכרים את כיסוי הגירעון אך רק אם יעזבו את הקניון.
חסרה שקיפות
חברת הניהול, שאחראית על ניהולו השוטף של קניון, מתמודדת עם תשלומים לצד ג’ כמו חשבונות חשמל, ארנונה, ניקיון, שמירה ואבטחה, שכר עבודה לאנשי הנהלת הקניון, פרסום ושיווק ועוד. מצד שני, לחברה יש גם הכנסות מירידים, תערוכות ותשלום לחניון.
דמי הניהול שמשלמים השוכרים נגזרים מהוצאות חברת הניהול ועוד 15%. אלא שבנוסף לתשלום השוטף, בחודשים האחרונים קיבלו שוכרים שביקשו לסיים חוזה באחד מקניוני קבוצת עזריאלי, מכתב ובו הודעה כי עליהם לשלם את ההפרש הנדרש שכן הקבוצה דחתה את העלאת דמי הניהול אף על פי שהיא גירעונית. שוכרים שדיברו עם "כלכליסט" סיפרו כי עזריאלי היא קבוצת הנדל"ן היחידה שמוציאה מכתבי חיוב למסיימי החוזה ומחייבת אותם בסכומים של עשרות אלפי שקלים בגין סגירת כל חנות בקניון של הקבוצה. "סגרתי חנות בקניון עזריאלי באר שבע ושילמתי 20 אלף שקל עבור גירעון חברת הניהול בשש השנים האחרונות", מספר שוכר.
לדברי שוכר נוסף, "כל מנהל קניון של עזריאלי מודיע בכל סוף שנה שהם שומרים לעצמם זכות לטפל בגירעון של חברת הניהול בשלב יותר מאוחר. ואז כשמגיע לסיומו ההסכם של השוכר עם הקניון, או בנקודת יציאה או שנגמר החוזה, והשוכר החליט לא לחדש חוזה, הם שולחים את המכתבים ועושים חישוב ומגיעים לסכום של עשרות אלפי שקלים על כל סניף.
“אני סגרתי דוכן קטן וקיבלתי הודעה שאני חייב להם 25 אלף שקל עבור פער בדמי ניהול בחמש שנים האחרונות. פניתח אליהם, ביקשתי אישורים שיראו ממה מורכבות הוצאות דמי ניהול, שיוכיחו שאכן יש חריגה, שיראו נתונים וחישובים, ולפי איזה מטראז' העמיסו עלינו את דמי הניהול, כי היה לי דוכן ממש קטן, אבל לא קיבלתי מהם תשובה".
דוחים את הגבייה
בעוד שוכרים טוענים כי זה טריק של עזריאלי להשאיר אותם בקניון, בעזריאלי רואים את הדברים בצורה שונה ואומרים שהם מקלים על השוכרים בכך שדוחים להם את גביית הגירעון של חברת הניהול. פה יש לציין, כי עזריאלי, כמו חלק מקבוצות הנדל”ן, לא חושפת את דו”חות חברת הניהול בפני השוכרים.
עדי קרום, מנכ"לית קניון עזריאלי ראשונים, כתבה לשוכרי הקניון: "מאזנה של חברת הניהול לשנת 2021 הסתיים עם עודף הוצאות על הכנסות של 3.2 מיליון שקל. החברה החליטה בשלב זה לדחות את גביית עודף ההוצאות ושומרת לעצמה את הזכות לגבות את ההפרש הנדרש לכיסוי ההוצאות במועד מאוחר יותר. בכל מקרה, מושכר אשר מסיים את פעילותו בקניון, ייגבה התשלום בעת עריכת גמר החשבון בעת העזיבה".
מנכ”ל קניון עזריאלי חיפה שיגר בחודש שעבר בנוסח זהה בדיוק ובו ציין כי הקניון סיים את 2021 עם גירעון של 177 אלף שקל. קניון עזריאלי מודיעין הודיע לשוכריו כי סיים את השנה שעברה עם גירעון של 316 אלף שקל, וגם הוא שומר לעצמו את הזכות לגבות את הפער כאשר השוכר יבקש לסגור את החנות ולצאת מהקניון.
השוכרים טוענים נגד שיטת העבודה של קבוצת הנדל"ן. "זה שיא עולמי בחוסר יעילות או לחלופין עקיצת השוכרים. לא סביר שיש כזה גירעון בלי שיקטינו הוצאות או לחלופין יעלו לכולם דמי ניהול", אמר שוכר שקיבל את אחד המכתבים.
מעזריאלי נמסר בתגובה: "כמקובל בענף, קבוצת עזריאלי מאפשרת לבתי העסק לשלם באופן שוטף את חובותיהם בגין הוצאות חברת הניהול או לדחות את התשלום למועד מאוחר יותר, כדי להקל על שוכריה, ועל בסיס החשיבות הרבה של מערכת היחסים ארוכת הטווח עמם".