השתתפות ישראל באירוויזיון בסכנה? איגוד השידור האירופי מזהיר מסגירת התאגיד
השתתפות ישראל באירוויזיון בסכנה? איגוד השידור האירופי מזהיר מסגירת התאגיד
במכתב ששלח יו"ר האיגוד לוועדת הכלכלה הוא מזהיר מפני פגיעה ביכולת של ישראל להשתתף באירועים מרכזיים שמפיק האיגוד. עוד נכתב, כי "הסיקור של כאן על מתקפת 7 באוקטובר היה הקטע החדשותי הנפוץ ביותר באירופה באותה עת - החלשת או פירוק מוסד זה עלולים להוביל לוואקום בהפצת חדשות אמינות"
איגוד השידור האירופי (ה-EBU), שאחראי על הפקת האירוויזיון, נגד סגירת תאגיד השידור הישראלי. במכתב ששלח ראש האיגוד נואל קורן ליו"ר ועדת הכלכלה דוד ביטן ציין: "מהלך כזה לא רק יסכן את נוף המדיה בישראל אלא גם עלול להיות בעל השלכות משמעותיות על יסודות הדמוקרטיה של המדינה והמוניטין הבינלאומי שלה".
הבוקר (ד') צפוי להיערך בוועדת הכלכלה של הכנסת דיון בנושא הצעות החוק החדשות נגד תאגיד השידור ובראשם הצעת החוק של ח"כ טלי גוטליב לסגירת התאגיד. בדיון צפויים להשתתף שר התקשורת שלמה קרעי ומנכ"ל התאגיד גולן יוכפז.
מהמכתב עולה, שסגירת התאגיד עלולה לפגוע באופן שבו ישראל מסוקרת ביבשת, דווקא בתקופת המלחמה. "כפי שהדגשנו, החברות ב-EBU משמעותה חברות בסוכנות הידיעות החדשותית שלנו. הסיקור של כאן על אירועים כמו מתקפת 7 באוקטובר הנוראית היה הקטע החדשותי הנפוץ ביותר ברחבי אירופה באותה עת, דרך רשת החדשות. החלשת או פירוק מוסד זה עלולים להוביל לוואקום בהפצת חדשות אמינות, הן ברמה המקומית והן ברמה הבינלאומית".
קורן גם מוסיף שסגירת התאגיד תפגע באמון הבינלאומי בישראל, שכן מדובר במהלך חריג מכיוון שלכל מדינה באירופה יש גוף שידור ציבורי – שרובו ממומן על ידי הציבור: "סגירת תאגיד השידור הישראלי, השתלטות עליו או קיצוץ בתקציבו, יצביעו על סטייה מהסטנדרטים המוחזקים על ידי מדינות דמוקרטיות ברחבי העולם ויסכנו לא רק את האמון המקומי אלא גם את האמון הבינלאומי".
המשמעות של סגירת תאגיד שידור ציבורי עלולה להוביל לפגיעה ביכולת של ישראל להשתתף באירועים מרכזיים שמפיק האיגוד – ובראשם האירוויזיון. לפי נתונים של חברת yes, האירוויזיון היה האירוע הלא ביטחוני הנצפה ביותר בישראל בשנה שעברה. סגירת התאגיד עלולה להוביל לפגיעה גם לגישה של ישראלים לראות אירועי ספורט מסוימים בחינם: "השידור הציבורי הישראלי חבר ב-EBU מאז 1957. חברות זו מעניקה לישראלים יתרונות רבים, כולל השתתפות באירועים בינלאומיים מרכזיים כמו תחרות האירוויזיון – התוכנית הנצפית ביותר בישראל בשנה שעברה – וגישה לזכויות ספורט משמעותיות, כולל גביע העולם של פיפ"א ב-2026, המאפשר כיסוי חופשי לכל אזרחי ישראל. ההשתתפות הפעילה של כאן בתעשיית היצירה הבינלאומית הציגה את הכישרון, התרבות והחדשנות של ישראל לעולם.
הפרטת תאגיד השידור הישראלי תהפוך את מערכת היחסים הזו לבלתי יציבה וכמעט בוודאות תוביל להוצאתו של כאן מהאיחוד שלנו, מה שיפחית את תפקידה של המדינה באירועים מרכזיים ויגביל את גישת אזרחי ישראל לתכנים כאלה".
בחודשים האחרונים מקדמת הממשלה שורה של חוקים שמטרתם פגיעה בתאגיד השידור הציבורי (כאן) ובתקשורת החופשית בכלל. למרות ששר התקשורת תומך בהצעות החוק, הן מוגשות כהצעות חוק פרטיות על ידי חברי כנסת אחרים מהליכוד, מה שמאפשר לדלג על עבודת המטה והבחינה המקצועית של ההצעות במשרד התקשורת.
כאמור, ההצעה המרכזית היא הניסיון של חברת הכנסת טלי גוטליב לסגור את התאגיד, הצעה שהוגשה במקור ב-2022 על ידי קרעי בעצמו שכיהן אז כבר כנסת. לפי ההצעה זיכיון השידור של התאגיד ייצא למכרז ויעבור לידיים פרטיות – כלומר המשמעות היא סגירה בפועל של השידור הציבורי. הצעת החוק גם מציעה לסגור את כל תחנות הרדיו של התאגיד מלבד רשת ב' שתופרט גם כן.
את המכתב סיים קורן: "אנו קוראים לכם לשקול בזהירות את ההשלכות הרחבות יותר של הפרטת תאגיד השידור הישראלי או הפחתת מימונו ויכולתו לפעול בצורה מתמשכת ועצמאית. גופי השידור הציבורי הם יותר מסתם גופי תקשורת; הם עמודי התווך של הדמוקרטיה, התרבות והאיחוד החברתי. פירוק או הפרטת מוסד שידור ציבורי הוא צעד גדול – כמעט חסר תקדים בהיסטוריית המדיה האירופית. זה אינו צעד שייעלם מעינינו. ההפסד הפוטנציאלי של כאן יחליש את מגוון החדשות, את שידור הספורט החופשי, את התוכניות המקומיות, כולל תוכניות איכות לילדים, ועוד הרבה, שזמינים לאזרחי ישראל ויהיו לכך השלכות בלתי נמנעות על התפיסות הבינלאומיות של ישראל. אנחנו מוכנים לספק כל תמיכה הכרחית לשמירה על עתיד השידור הציבורי בישראל".