לקראת ההנפקה: תנובה ממשיכה לרכב על תחליפי החלב
לקראת ההנפקה: תנובה ממשיכה לרכב על תחליפי החלב
תשקיע 220 מיליון שקל בקווים לייצור מוצרי חלב ותחליפיו. ההשקעה הגדולה ביותר במפעל לתחליפי חלב, מנוע הצמיחה של החברה בשנים האחרונות
תנובה משקיעה 220 מיליון שקל בקווים לייצור מוצרי חלב ותחליפיו, עם הפנים לקראת הנפקה. ההשקעה הגבוהה ביותר, של 50 מיליון שקל, נרשמה במפעל תחליפי החלב סוי מג'יק באלון תבור. בתנובה שהשקיעו ב־2017 עשרות מיליוני שקלים במפעל תחליפי החלב סוי מג'יק, מקימים בחודשים האחרונים קומה שנייה למפעל המייצר את מוצרי "אלטרנטיב". ההשקעה הגבוהה נרשמת בעקבות צמיחת הקטגוריה פי 5 בעשור החולף, תוך עלייה בשיעור החדירה לסלי הקניות, עד כי משקה שיבולת שועל שפיתחה החברה, הפך למוצר ה־12 הנמכר ביותר מבין מוצרי החלב במקררי החנויות.
ההשקעה במפעל תחליפי החלב, נועדה גם לשמר את המובילות בקטגוריה, לקראת העמקת פעילות שטראוס המקימה מפעל לייצור תחליפי חלב טריים בהשקעה המוערכת בכ־150 מיליון שקל.
על פי נתוני סטורנקסט, קטגוריית תחליפי החלב, המהווה מנוע הצמיחה של שוק החלב, צמחה מ־2019 ועד סוף 2021 ב־58% ל־497 מיליון שקל, כשתנובה מחזיקה ב־62.4% מהמכירות. מתחילת השנה הנוכחית, צמחו מכירות משקאות תחליפי החלב שאינם סויה ב־45.7% ל־177 מיליון שקל, כשתנובה צמחה בקטגוריה ב־87.5% וחולשת על למעלה ממחצית המכירות. הצמיחה בתחליפי החלב, שבאה לידי ביטוי גם במשקאות הסויה ובמוצרי הטופו, נרשמה בעוד מכירות מוצרי החלב הרגיל, הציגו מתחילת השנה ירידה של כ- 3.9%. זאת ועוד, מדובר בכלי המאפשר שיפור רווחיות, שכן בשונה ממוצרי חלב, אינו מבוסס על חלב גולמי שמחירו לליטר עומד על כ־2.15 שקל, אלא על מים בתוספת חומרי גלם שונים.
למרות שיעור הצמיחה החד של תחליפי החלב, מדובר בקטגוריה קטנה יחסית, ולכן המשיכה תנובה להשקיע גם במחלבות. זאת במטרה להגדיל יכולות ייצור בשוק החלב ולייצר לעצמה גמישות שתאפשר לגוון את מקרר החלב בסדרות קטנות של טעמים. מתחילת 2021 השקיעה תנובה 170 מיליון שקל בשישה קווי ייצור חדשים במחלבות. ההשקעה כוללת 40 מיליון שקל בקו קרטוני החלב במחלבת רחובות, 30 מיליון שקל בקו הקוטג' שנמצא תחת פיקוח וולונטרי של החברה ו־35 מיליון שקל בקו ייצור חמאה, שאף שהוצאה השנה מפיקוח, מחירה נותר ללא שינוי. עוד השקיעה החברה כ־25 מיליון שקל בקו נוסף לפריסת גבינה צהובה, בעוד המדינה מרחיבה את מכסות יבוא הגבינה הצהובה בפטור ממכס, במטרה לצמצם את שליטתה של תנובה בקטגוריה. בנוסף, השקיעה החברה כ־40 מיליון שקל בשני קווים למילוי כוסות אישיות במחלבת רחובות ובמחלבת אלון תבור, בכדי להרחיב את המענה למוצרים המיועדים לצריכה מחוץ לבית, שנמצא אף הוא במגמת צמיחה בעקבות החזרה לשגרה.
ההשקעה של תנובה בקווי ייצור של מוצרים שבחלקם מצויים תחת צו הפיקוח על המחירים, מתקיימת כשמחירי החלב הגולמי עולים בשיעור חד, בעוד שרי האוצר והחקלאות אביגדור ליברמן ועודד פורר לא מאמצים את המלצת ועדת המחירים מחודש מרץ להעלות מחירים לצרכן. ההערכות הן כי מחיר החלב הגולמי צפוי לזנק בחדות בעוד כחודש. זאת בעקבות הלחימה באוקראינה, שהובילה לזינוק חד במחירי החיטה והגרעינים המשמשים לתערובות מזון לפרות.