סגור
סופרמרקט סניף רמי לוי
סופרמרקט. הצרכן לא ידע איזה חלק בהתייקרות נובע מהעלאת המחיר ואיזה מהעלאת המע"מ (צילום: שאול גולן)

יוקר המחיה משתולל: הספקים והממשלה נגד הצרכן הישראלי

העלאות מחירי המוצרים במקביל להעלאת המע"מ ל־18% מחרתיים יזניקו את ההוצאה על מזון; הזלזול הבוטה שמפגינים הקמעונאים בחובת סימון המחירים יאפשר לרשתות למקסם את ההזדמנות לשיפור הרווחיות; כך חוברים הרגולטור, הספקים והקמעונאים נגד הצרכן הישראלי, שיתמודד גם עם עליית מחירי החשמל הדלק והמים  

העלאות המחירים של מוצרי שטראוס, אסם, יוניליוור וכרמית, במקביל להעלאת המע"מ ל־18%, יזניקו השבוע את ההוצאה על מזון בחדות. הזלזול הבוטה שמפגינים הקמעונאים בחובת סימון המחירים, מאז אותת שר הכלכלה ניר ברקת שבכוונתו לבטל את חובת סימן המחירים במדבקות, יאפשר לרשתות למקסם את ההזדמנות לשיפור הרווחיות. כך חוברים הרגולטור, הספקים והקמעונאים נגד הצרכן הישראלי, שיתמודד גם עם עליית מחירי החשמל, המים והארנונה. ההערכות הן שההתייקרות החדה תוביל בתוך חודשים ספורים, ובאופן חריג, לצמצום סל הקניות. זאת, שכן העלאות מחירים אלו נרשמות בהמשך לגל התייקרויות רוחבי שהחל לפני שנתיים, שבמהלכו חלק מאותן חברות העלו מחירים שלוש עד שש פעמים.

2 צפייה בגלריה
מימין שר הכלכלה ניר ברקת ומנכ"ל קבוצת שטראוס שי באב"ד
מימין שר הכלכלה ניר ברקת ומנכ"ל קבוצת שטראוס שי באב"ד
שר הכלכלה ניר ברקת ומנכ"ל שטראוס שי באב"ד. השר שנוהג פעם אחר פעם לצאת נגד המונופולים נאלם דום כשמדובר בשטראוס
(צילומים: משה מזרחי, דנה קופל)

כך, לדוגמה, שטראוס, חברת המזון השנייה בגודלה, שתעלה השבוע את מחיריה בשיעור של עד 18%, וזאת לאחר שהעלתה מחירים חמש פעמים בשנתיים האחרונות. במסגרת ההתייקרות הנוכחית יעלו מחירי קפה נמס, קקאו, שוקולית וטבלאות שוקולד פרה ב־18%, ואילו קפה טורקי ומארזי חטיפים מתוקים של עלית יתייקרו ב־14%. העלאות מחירים אלו נומקו בהתייקרות הקפה והקקאו המהווה חומר גלם מרכזי בשוקולד. לשטראוס הצטרפה יוניליוור שתייקר השבוע את מחירי שוקולד ורד הגליל ושוקולד וחטיפי קליק וכרמית שהעלתה את מחירי השוקולד מתוצרתה ב־20%. אסם, חברת המזון השלישית בישראל, לא הסתפקה בהקפצת מחירי הקפה הנמס טסטר צ'ויס, וניצלה את ההזדמנות לייקר מאות ממוצריה בקטגוריות אחרות כמו סלטי צבר, קטשופ אסם, ותחליפי בשר של טבעול.
עוד יצטרפו לחגיגת ההתייקרויות יצרניות השימורים יכין ובית השיטה, שיעלו את מחירי שימורי הירקות והחמוצים מתוצרתן בשיעור של עד 10%, וחברת פרונרי, שתעלה את מחירי הגלידות של נסטלה ב־9%.
הגל הנוכחי של עליות המחירים החל למעשה בתחילת החודש הנוכחי, עם העלאת מחירי מוצרי היין של יקבי כרמל ב־6%, המשקאות הקלים של חברת יפאורה המשווקת את מותגי ספרינג, תפוזינה, עין גדי, שוופס, RC קולה, קריסטל שעלו ב־6%, וכן שוקולד השחר ובקבוקי המים של מי עדן שהתייקרו ב־10% וב־6% בהתאמה.

ברקת שולף שפנים ומתעלם

באופן מטריד, בחר ברקת להתעלם מהעלאות המחירים הקיצוניות, שהוכרזו בשבועות האחרונים. בעוד בשנה שעברה קרא לספקים לפגישות במשרדו שבהן ניסה לשכנעם לדחות את ההתייקרות, הפעם בחר לשתוק. זאת אף שחברות הענק כמו שטראוס, המהווה מונופול בשוק הקפה הנמס והשוקולד, בחרה להעלות מחירים ב־18%. השר שנוהג פעם אחר פעם לצאת נגד המונופולים, נאלם דום כשמדובר בשטראוס, אותה הכניס בשנה שעברה לרשימה הלבנה של הספקים, רגע אחרי שהעלתה מחירים בשיעור של עד 25%. זאת בזמן שהכניס לרשימה השחורה ספקים שסירבו לבטל את ההתייקרות וניסה לגזור עליהם ביוש רגולטורי.
רגע לפני גל ההתייקרויות האחרון שלף ברקת שפן חדש מהכובע, ופנה לאוצר בבקשה להכריז מצב חירום, שיאפשר לקנוס ספקים שיעלו מחירים במהלך המלחמה. ברקת שיודע על ההתנגדות הגורפת של האוצר, ניסה לעשות שימוש בתיקון לחוק הגנת הצרכן שעבר לפני חצי שנה, בסמוך להעלאות המחירים, ובידיעה שהאוצר המתנגד לפיקוח יסרב לתמוך במהלך, מה שיאפשר לו לגלגל עליו את האחריות.

2 צפייה בגלריה
אינפו המחירים ממריאים
אינפו המחירים ממריאים
המחירים ממריאים

אותה אחריות להפקרת הצרכנים אכן מוטלת גם על שר האוצר בצלאל סמוטריץ', שבחר להתעלם מהעלאות המחירים החריגות. זאת לעומת התנהלותו לפני שנה וחצי, כשהיה צורך להעלות את מחירי מוצרי החלב שבפיקוח. אז, הוא נאבק במחלבות ואילץ אותן לפצל את ההתייקרות לאורך שנתיים. אם לא די בכך, הרי שנימוקי ההתנגדות ששלח אגף תקציבים במשרדו ליוזמה של ברקת, הצביעו על הניתוק של השר מהנעשה בשוק המזון. באגף תקציבים טענו כי על פי נתוני הלמ"ס, כלל לא התרחשה עליית מחירים חריגה בענף המזון בתקופת המלחמה. עוד נטען כי גם אם מחירי הסחורות וחומרי הגלם ירדו, לא ניתן לומר כי מחירי התשומות ירדו, ויש תשומות ועלויות נוספות שצריך לקחת בחשבון כמו חשמל, מים, דלק, עלויות כשרות וכדומה. בנוסף, באוצר התייחסו גם לכך שעלייה ברווחיות החברות אינה בהכרח נובעת מהעלאת מחירים, וציינו כי לא ברור אילו חברות נבחנו ואם נבחן שיעור הרווחיות הכללי של הקבוצה או רק שיעור הרווחיות ביחס למגזר הפועל בישראל.

שיפור רווחיות לקמעונאים

מערכת היחסים המסחרית בין הספקים, לקמעונאים מאפשרת לאחרונים לשפר תנאי סחר בכל התייקרות. לאורך שנים התקבע הנוהג שמועד העלאת המחירים שקובע הספק תקף למחיר לצרכן, בעוד הקמעונאי נהנה מ"גרייס" של כמה חודשים, שבהם הוא עדיין משלם לספק את המחיר הישן.
עיתוי העלאות המחירים במקביל להעלאת המע"מ פותח כעת לקמעונאים דרך נוספת לשפר רווחיות. זאת, כיוון שהמחיר המוצג לצרכן כולל מע"מ, כך שאין לצרכן דרך לדעת איזה חלק בהתייקרות נובע מהעלאת המחיר שביצע הספק, ואיזה חלק נובע מהעלאת המע"מ.
לכאוס הצפוי תרם האיתות הברור של ברקת לקמעונאים על כוונתו לבטל את חובת סימון המחירים במדבקות על גבי כל מוצר, כשנתן להם פטור עם פרוץ המלחמה בעזה. מאז פרסמה הרשות להגנת הצרכן קול קורא לבחינת ביטול הסימון במדבקות, צמצמו הקמעונאים את הסימון, ועיוורו את הצרכנים שנאלצים לגלות בקופה כמה כל מוצר עולה. כשיש פער בין המחיר על המדף למחיר בקופה, אין להם את ההגנה שהקנתה להם מדבקת המחיר שעל המוצר, שקובעת מהו המחיר שהקמעונאי חייב לכבד.
ניתן להעריך כי ההתייקרויות החריגות, בשילוב העלאת המע"מ ובמקביל להתייקרויות נוספות כמו בהוצאות החשמל, המים, הארנונה והנסיעה בתחבורה ציבורית, יאלצו את הצרכן להדק את החגורה כבר בחודשים הקרובים, מה שעשוי לבוא לידי ביטוי בצמצום סל הקניות.