סגור
חי גאליס מנכ"ל ביג
חי גאליס מנכ"ל ביג. "האזרחים מבינים יותר טוב מהממשלה את המצב" (צילום: ויקיפדיה)

ריאיון
מנכ"ל ביג: "אני רואה את הפדיונות ומה הממשלה רוצה לתת. היא לא מבינה"

רשת ביג החליטה לוותר על שכר הדירה של אוקטובר ונובמבר ותיקח רק אחוזים מפדיון העסקים. המנכ"ל חי גאליס מסביר: "יש ערכים, לא החלטנו להיות נחמדים רק היום". על משרדי הממשלה: "לא מתפקדים"

אתמול הודיעה קבוצת הקניונים ביג כי היא מוותרת לשוכרים במרכזי הקניות שלה על שכר דירה בסיסי עבור חודשי אוקטובר ונובמבר ותגבה תשלום על פי אחוזים מהפדיון בלבד, וכן דמי ניהול. החוזה הסטנדרטי קובע את גובה שכר הדירה לפי שכר קבוע או אחוז מהפידיון, לפי הסכום הגבוה מביניהם. שכר הדירה ששילמו השוכרים עבור אוקטובר ירד כבר בתחילת החודש וביג הודיעה כי היא תזכה את השוכרים על ידי קיזוז מהחיובים העתידיים. רשתות המרכולים, הפארמים, משרדים, בנקים וקופות חולים ישלמו כרגיל.
גם בקורונה, ביג היתה הראשונה להודיע על פיצוי לשוכרים ולבסוף המדינה החליטה שלא ינתן פיצוי לחברות הנדל"ן. חי גאליס, מנכ"ל ביג, לא מצטער על המהלךוגם עכשיו תומך בצעד דומה, למרות שהשוכרים כבר מגדרים את עצמם עם הוצאות המוניות של עובדים לחל"ת.
למה בכל זאת אתה מוותר להם על דמי שכירות מלאים?
"גם על מה שעשינו בקורונה אני לא מצטער וחשבתי שעשינו מצוין גם אז וזה היה בסדר לשוכרים וגם לנו. ב־2020 לשוכרים לא היתה שנה טובה וגם הם הפסידו. זה שהיו מכירות מצוינות אחרי הקורונה, גם ביג נהנתה מהפרשי פדיון. חשבו שהשוכרים לקחו ארגזים של כסף הביתה אחרי הקורונה וזה לא היה נכון אז, וגם לא היום. הם עברו את התקופה בצורה הכי סבירה, הם לא קיבלו כסף גדול כמו מה שעושים מזה. פשוט האפטר קורונה היה חזק מאוד.
"במקרה של המלחמה הנוכחית, זה לא שונה בהרבה. משרדי הממשלה רוצים לחשוב שהם בסבב לחימה בעזה, ולא מבינים שזה עכשיו מלחמה. חושבים שזה עוד סבב והם יעזרו בקטנה לכמה שוכרים, לכמה ימים, וזה יסתדר. האזרחים מבינים יותר טוב מהם שאנחנו במלחמה עם השפעות קשות".
אתה לא חושב שהרשתות הזדרזו להוציא לחל"ת ושהיו יכולות לספוג חודש שכר של עובדים?
"אני רואה את הטראפיק במרכזים ואני רואה את הפדיונות ואני רואה מה הממשלה מדברת שהיא רוצה לתת, ואני מבין שהם לא מבינים. הפדיונות נמוכים בכל הארץ, לא רק באשדוד ובבאר שבע, אלא גם בטבריה ובקריות, ויש מתח בצפון, מלחמה בדרום, מצב רוח רע ואין חשק לקניות. קונים רק מה שחייבים, ויש מחסור בעובדים. אז חנות שמכרה בעשרות אלפי שקלים ביום מוכרת כמה אלפים בודדים כיום, אז היא צריכה שלושה עובדים ולא שישה. מה רוצים שהם יעשו עם העובדים, שיחזיקו אותם וישלמו משכורות?
"אני נותן הקלות לשוכרים שלי אבל אני דורש שהחנויות יפתחו והן נפתחו בכמעט 100 אחוז. רק קריית שמונה סגור מאתמול, בגלל המתיחות בצפון וכל היתר פתוחים, אבל לצערי גם שם הפדיונות 40% פחות מהרגיל, אז אני גובה אחוז מפדיון. ואמרתי שבפרספקטיבה של הזמן אני אעשה חישוב עומסים ויכול להיות שאגבה עוד טיפה. זה מקובל ויש בזה הגיון מסחרי. ואמרתי שאם המדינה תתן החזרים על הוצאות קבועות שזה שכר דירה ודמי ניהול, אז השוכרים יפתחו את המענק ואני אקבל את זה בחזרה. אם המדינה לא תיתן אז לא תיתן".
אתה לא מרגיש קצת פראייר שאתה ממלא את התפקיד של המדינה?
"אני מצפה שהמדינה כן תתן משהו גם לעסקים הגדולים בשביל שהם יגלגלו גם אלינו ואני מצפה שמשרדי הממשלה יתעוררו על עצמם ויבינו שיש פה סיטואציה שונה ואחרת. נסעתי לאילת במסגרת פעילות פורום העסקים לפגוש מפונים ולתת להם גיפט קארד מטעם הפורום. היית מאמינה אם הייתי אומר לך שמפונים שיצאו מהזוועה שחוו ב־7 באוקטובר, יושבים שם מעל 11 יום ואף נציג משרד ממשלה לא בא להציג עצמו, לפתוח פנקס צ'קים ולהגיד להם באתי לעזור? לא משרד הפנים, לא משרד הכלכלה, לא משרד האוצר, לא משרד השיכון. אף אחד. משרדי הממשלה לא מתפקדים. אני מקווה שיתעוררו על עצמם כדי לעזור למדינה. הם לא היו נוכחים בשבוע הראשון של המלחמה ומזל שהמגזר האזרחי החליף אותם. והם יודעים ומודים בעצמם שהם לא היו שם. בשביל שהמלחמה לא תדרדר למשבר משמעותי, משרדי הממשלה חייבים להכניס יד לכיס ולעזור למדינה לצאת מחוזקת כלכלית".
בינתיים המתווה של האוצר לא מסייע לשוכרים שלך.
"המדינה עשתה תוכנית שטובה רק לעסקים קטנים. רוב השוכרים שלנו מגלגלים 100 מיליון שקל ומעלה והם מקבלים גרגירים. אז מה רוצים שהם יסחבו את עצמם בכוח? הם הגיעו לתקופה הזו אחרי האטה כלכלית וריביות גבוהות. אז התוצאה תהיה שהמדינה תקבל הרבה פשיטות רגל.
"לנו זה קל לקבל החלטה כזו של לסייע לשוכרים, כי כשאתה הולך עם עקרונות ופילוסופיה, אז קל לך. לא המצאנו את זה היום ולא החלטנו להיות נחמדים היום. זה ביג שתמיד באה לקראת שוכרים ועכשיו אנחנו רואים משבר גדול, אין לנו ברירה אלא להכנס יחד איתם מתחת לאלונקה והם מעריכים את זה ולכן הם הולכים איתנו לכל מקום".
אתה סופג פגיעות ואתה לא נמצא כרגע תחת שום פוטנציאל לפיצוי. פנית לאוצר? איזה מאמצים נעשים בתחום?
"אנחנו מיואשים ומבינים שאין סיכוי. כבר הבנו בקורונה. כל מה שנותר לנו לקוות הוא שיעזרו לשוכרים שלנו לצאת טוב מהמשבר".
כמה זמן ביג תוכל להכיל את ההקלות לשוכרים? כמה המשק, וגם אתם, תוכלו להחזיק מעמד בהנחה והמלחמה תהיה ממושכת?
"מתחילים להרגיש התחלה של חזרה לשגרה. אנשים מתחילים לעשות קניות ולחזור למשרד. אף אחד לא שמח או מחייך, כולם עצובים ויקח זמן עד שהמדינה תתאושש מהאסון הנורא הזה, אבל בסוף יש כח לשגרה ולחיים. הם גוררים אותך אם תרצה או לא. בינתיים נתנו תוכנית לאוקטובר נובמבר".
אוקטובר נובמבר אלה חודשי המכירות הכי חזקים בענף האופנה. מה אתה שומע משוכרי האופנה?
"השוכרים רוצים יותר מכולנו לעבוד ולמכור. בטח בחודשיים האלה שהם מרוויחים בהם הכי הרבה כי זו תחילת עונה ומעט מבצעים. אחרי שהם שילמו את כל עונת החורף, הם יושבים עם כל הסחורה במדפים או במחסנים, והיו אמורים לקבל את הפדיונות של תחילת עונת החורף שהם הכי גבוהים בשנה. בעוד חודש הם גם צריכים להזמין את הקולקציה לעונת הקיץ ואין הכנסות. הם עכשיו מייצרים וזה מגיע בים בפברואר–מרץ. זה לא אופטימלי ולכן זה גם תופס אותם מוטרדים וזה צריך להטריד גם את המדינה, כי אם יהיו שוכרים שלא יקבלו תמיכה בהוצאות קבועות, בהזרמת כספים או בכל דרך זה יהיה אסון. העזרה שהמדינה נתנה בקורונה לא פגעה בישראל ברמה המאקרו כלכלית. הבוסט שהיה אחרי הקורונה היה עוצמתי. צריך לעשות את זה שוב ברמה מושכלת ונכונה. אבל אי אפשר להתעלם מזה ולחשוב שהכל יהיה בסדר. אם עושים חל"ת גמיש השוכרים יגייסו עובדים, וכשלא צריכים את העובדים המדינה תשלים להם את השכר. אם לא יוציאו עובדים לחל"ת הנזק יהיה יותר גדול כי עסקים יתרסקו".
יש חברות גדולות, בהן חברות תעופה, שלא הוציאו עובדים לחל"ת בקורונה וגם לא עכשיו. למה הרשתות חייבות לבצע צעד כזה?
"חברות התעופה ממשיכות לטוס ויש להן הרבה פחות עובדים ממה שיש ברשתות המסחר, והעסק של חברות התעופה לא סגור או עובד בשליש כוח. לא נכון להסתכל על הרשתות כמו על מוצצי דם. הן ממש לא. הן נלחמות על החיים של עצמן ועל המקום של העובדים שלהן. הן לא ביקשו לעצמן שום רווח אבל רוצים שיעזרו להן. ולמדינה יש את הפתרון. שר האוצר חייב לעזור להחזיק את העובדים כי בסוף הוא יקבל את זה בחל"ת ככה או ככה. זה קטסטרופה למשק. וראינו את זה בקורונה. חל"ת גמיש הוא הפתרון הטוב ביותר".
מה קורה במרכזי המסחר שלכם בדרום ובצפון? יש תנועת קונים?
"כל יום יש תנועה יותר טובה במרכזים בכל הארץ. בקריית שמונה לפני יומיים התחלנו לסגור הכל אבל טבריה עובד בסדר כי יש הרבה מפונים במלונות וגם אילת. באר שבע ואשדוד התניעו יותר לאט כי יש אזעקות. בשרונה מרקט היה אתמול חצי מהטראפיק היומיומי. מתרגלים לאזעקות ויודעים שבתל אביב פעם פעמיים ביום נכנסים לממ"ד וממשיכים הלאה. אנחנו בתקופה של חוסר ודאות. בגלל התקופה של חוסר ודאות רצינו ליצור ודאות לשוכרים שלנו בתקופה המוזרה הזאת. הכי חשוב בכלכלה זה ודאות".
יש פרויקטים תקועים או מעוכבים?
"מוקדם מדי לדעת. ביג גלילות בבנייה. בסופו של דבר סגרו את אתרי הבנייה לשבועיים והם נפתחו מחדש אתמול. יש מחסור בעובדים. כל עוד אין פלסטינאים מהשטחים או מעזה צריך להביא חלופות. צריך ידיים טובות".
יש לך הערכה כמה יעלה לביג הסיוע בשכר הדירה לשוכרים?
"בקורונה עלה לנו יותר מ־100 מיליון שקל, אבל זה נמשך על שנתיים. פה לא יודעים מה יהיה מתווה הפיצויים ומה תהיה רמת הפדיונות. ביג היא חברה חזקה פיננסית והיא תעבור את זה באופן חזק ומוצלח. ונעשה הכל שאנחנו והשוכרים שלנו נעבור את זה בשלום".
המתחרים שלך עזריאלי ומליסרון עוד לא פתחו את הארנק.
"מה חדש בזה? אין לי מה להגיד על זה. אני מחליט מה שטוב לביג ולשוכרים שלה. אני עוסק במה שהמדינה תעשה ומה אני מצפה ממנה שתעשה, אבל הקולגות שלי, שכל אחד יעשה מה שטוב לו".

***

חי גאליס (47)

  • מצב משפחתי: נשוי +3
  • מגורים: תל אביב
  • השכלה: MBA במנהל עסקים
  • ותק בביג: 20 שנה