החזיות נושאות בעול: מסבסדות את ייקור הבגדים
החזיות נושאות בעול: מסבסדות את ייקור הבגדים
למרות גל האינפלציה, סעיף ההלבשה ירד ב־5.2% מתחילת 2021, אלא שמחירי החזיות דווקא קפצו ב־32.5%. החברות נמנעות מייקור בענף הבגדים התחרותי, אך מרשות לעצמן להתפרע בשוק החזיות, הריכוזי יותר, ולפצות את עצמן על האיפוק ביתר קטגוריות הביגוד
סעיף ההלבשה וההנעלה מתנהג הפוך ממדד המחירים הכללי. בעוד מדד המחירים זינק ב־10.7% מתחילת גל האינפלציה בינואר 2021 עד מאי 2023, מדד מחירי הבגדים ירד ב־5.2%. גם בחודש מאי האחרון סעיף ההלבשה וההנעלה רשם ירידה של כ־0.8%, ואילו המדד כולו עלה ב־0.2%.
אך יש מחלקה אחת בביגוד שחורגת באופן קיצוני מהמגמה בקטגוריה: מחלקת החזיות. מתברר שמחירי החזיות זינקו בשיעור של לא פחות מ־32.5% מאז ינואר 2021, וגם בחודש מאי האחרון הם זינקו ב־4.7%, בזמן שכאמור מדד מחירי ההלבשה רשם ירידה.
בינואר 2021 הוטל הסגר השלישי של מגפת הקורונה, וכמו בסגרים קודמים הייתה עלייה חדה בהזמנת חזיות אונליין. אך המכירות באונליין לא פיצו על מלוא ההפסדים מסגירת החנויות, ונרשמה ירידה של 17% במחירי החזיות, כנראה בשל מבצעים. בפברואר נפתחו החנויות ונרשמה התייקרות של 25%.
אמנם החזיות מהוות רק כ־0.1% מצריכת משק בית בישראל, אך הן על תקן מוצר צריכה בסיסי עבור חצי מהאוכלוסייה. אז איך מוסבר זינוק המחירים הייחודי בחזיות? משיחות עם בכירים בענף עולה כי את מחירי החזיות ניתן להעלות ביתר קלות לעומת מוצרי הלבשה והנעלה אחרים; מחירי החזיות אכן עלו יותר מאשר מוצרי הלבשה והנעלה אחרים; והחזיות הן פריט הלבשה מורכב, שדורש מומחיות ייחודית.
החזיות נתפסות כמוצר עם ביקוש קשיח יותר מאשר שמלות ועליוניות לדוגמה (שהובילו את הירידה במחירי ההלבשה וההנעלה), ולכן ניתן להעלות את מחיריהן ביתר קלות. מכאן שיצרני ויבואני בגדים בחרו שלא להעלות את מחירי החולצות, ולהעמיס את ההתייקרות על החזיות. חזיות נמכרות בחנויות של הלבשה תחתונה שבהן מוכרים גם הלבשה לבית, טייצים ובגדי חוף, ובנוסף הן נמכרות גם בחלק מרשתות האופנה. במובן מסוים אפשר לומר כי החזיות מסבסדות מוצרי ביגוד אחרים שבהם הקמעונאים התקשו להעלות מחירים בשל התחרות הגבוהה בענף האופנה.
התחרות בתחום החזיות נמוכה יחסית כי שחקנים חדשים מתקשים להיכנס לשוק כיצרנים, מאחר שנדרשת מומחיות ייחודית, אבל כיבואנים המחסום פחות קשה. לראיה, לאחרונה קיבלה קבוצת אינטר ג'ינס את הזיכיון למותג ההלבשה התחתונה אינטימיסימי, ודלתא השיקה אתר אונליין למותג ויקטוריה'ס סיקרט. בישראל שחקנים בולטים בענף החזיות הם ג'ק קובה, אינטימה, פמינה, בוניטה דה מאס וליה לונדון.
אף שנתוני הלמ"ס מציגים עליות מחיר חדות, יצרנים כמו דלתא ואינטימה טוענים כי לא העלו מחירים. אחרים בתעשייה דיווחו על ייקור של עד כ־20%. כך או כך בכירי התעשייה מדווחים כי העלאות המחיר הגיעו למיצוי. "אם בעבר נשים היו רוכשות יותר בשביל לקבל משלוח חינם, כיום, הטריקים הללו פחות עובדים עליהן. נראה שהלחץ הכלכלי הפך אותן למחושבות יותר", אמרה מנכ"לית של אחת החברות. נציגי החברות שהעלו מחירים מדווחים שעליית המחירים אכן הביאה להאטה מסוימת במכירות, ובנוסף לכך גל העלאות המחירים בתהליכי הייצור נפסק בחודשים האחרונים, כך שהחברות לא רואות סיבה להעלאת מחירים נוספת.
*****
עליונות ההלבשה התחתונה / חדשות חוץ
לפי מדד המחירים לצרכן שפורסם בארצות הברית במאי האחרון, המחיר של קטגוריית הלבשה תחתונה, פיג'מות, בגדי ים ואקססוריז לנשים עלה בשיעור שנתי של 3.6%, אך ירד ב־1.3% בהשוואה לחודש אפריל.
באופן כללי העלאות המחירים אינן בשיעורים גבוהים, ובהתאם לכך לא פוגעות בצמיחתו של השוק. לפי האתר סטטיסטה, בשנים 2022-2027 ההכנסות העולמיות בשוק ההלבשה התחתונה ובגדי הלילה לנשים צפויות לעלות בעקביות בסכום כולל של 10.2 מיליארד דולר עד 93.72 מיליארד דולר ב־2027.
עם זאת דו"ח שפרסם בפברואר המכון למדיניות פרוגרסיבית בארצות הברית מצא שנשים במדינה משלמות מס גבוה ב־35% על ההלבשה התחתונה שלהן לעומת הגברים. לפי הדו"ח, המס הממוצע בארצות הברית על הלבשה תחתונה לנשים עומד על 15.5%, בהשוואה ל־11.5% לגברים. בדו"ח צוין עוד כי באיחוד האירופי וביפן המס על בגדי נשים הוא דווקא נמוך יותר.