התיקון האוסר רכישת חברות מזון קטנות על ידי הספקים הגדולים יוארך בשנה
התיקון האוסר רכישת חברות מזון קטנות על ידי הספקים הגדולים יוארך בשנה
הטיפול הכושל של הממשלה בריכוזיות בשוק המזון מאלץ את רשות התחרות לפעול להארכת התיקון לחוק המזון המונע מספקים גדולים למזג לתוכם חברות מזון קטנות
הזנחת הממשלה את הטיפול בריכוזיות בשוק המזון באה לידי ביטוי בהיעדר עשייה של הוועדה שהקימה לפני כשנה להגברת התחרות בשוק מוצרי המזון והטואלטיקה בראשות מנכ"ל משרד האוצר לשעבר, שמואל סלבין. החידלון הזה אילץ את רשות התחרות לפעול להארכת התיקון לחוק המזון, האוסר רכישת חברות מזון קטנות על ידי הספקים הגדולים.
בניסיון לבלום את המשך מגמת המיזוגים בענף המזון, נקבע בשנה שעברה במסגרת חוק ההסדרים שעד סוף השנה הנוכחית ייאסר מיזוג חברות שאחת מהן היא ספק שמחזור המכירות שלו עלה על 307 מיליון שקל והשנייה היא ספק שמחזור המכירות שלו עלה על 30 מיליון שקל. זאת במטרה לנסות ולבלום את התגברות הריכוזיות העזה בשוק המזון, שהתגברה בעקבות מסע רכישות שביצעו לאורך העשורים החולפים החברות הגדולות.
אלא שמאז תיקון חוק המזון לעניין איסור מיזוגים, לפני כשנה וארבעה חודשים, הוועדה הציבורית שהוקמה ביוני אשתקד טרם פרסמה את מסקנותיה. בדו"ח שפרסם השבוע ציין מבקר המדינה כי הוועדה התכנסה מאז הקמתה שבע פעמים בלבד, כשהפעם האחרונה היתה בתחילת השנה. וזאת אף שיבואנים וספקים רבים ביצעו כמה העלאות מחירים בשיעורים של עד עשרות אחוזים.
אף שיוקר המחיה בישראל הוא בעיה לאומית, לא פעלו ממשלות ישראל בשני העשורים האחרונים להגברת התחרות והורדת מחירים. גם חוק המזון, שנחקק במטרה לקדם את התחרותיות בענף ולהביא להפחתת מחירים, מתקשה לתת מענה לכשל השוק שמנוהל על ידי מספר מצומצם של ספקים דומיננטיים, בעלי נתח שוק גדול, המתנהלים באופן שמחזק את מעמדם, מפחית את התחרות ומביא לעליית המחירים.
מתוך הבנה שמתן אפשרות למיזוגים בין ספקים גדולים לבין ספקים קטנים עלול להחריף את הריכוזיות במקטע הספקים ולפגוע באפשרות לבצע שינויים משמעותיים בעתיד שהוועדה עשויה להמליץ עליהם, מציעה הרשות להאריך את הוראת השעה בדבר איסור מיזוגים בשנה נוספת.