סגור

הממונה על התחרות: חקירת תיאום המחירים בשוק המזון פוצלה לשתיים - ורחוקה מסיום

לדברי מיכל כהן, מדובר "בשתי חקירות פליליות נפרדות ורחבות. כמו בכל חקירות הגבלים עסקיים, החקירה לא מסתיימת בשבועיים וגם לא בחודש"; הממונה הוסיפה כי העניין הציבורי הרב בחקירות לא ישנו את מדיניותה שלא למסור פרטים בנוגע לחשדות כנגד המעורבים

מכה נוספת לחקלאים. בעיצומה של המחאה על פתיחת שוק הירקות והביצים ליבוא, נחשף כי גם שוק הבשר על הכוונת של הרגולטרים. בדיון שהתקיים היום בוועדת הכלכלה, חשפה מיכל כהן, מ"מ רשות התחרות, כי המליצה להחיל את רפורמת היבוא גם על בשר, נוכח המחירים הגבוהים שמשלם הצרכן בישראל בענף הנשלט על ידי תנובה וחברת דאבח. הדברים נאמרו בתגובה לשאלת יו"ר הוועדה ח"כ מיכאל ביטון (כחול לבן): "מדוע לא הוכרז מונופול בשוק הבשר? יש קרטל בשוק הזה לפי האחזקות של היבואנים?"

כהן השיבה כי אינה יודעת על קרטל ולא על מונופול. "יש שני שחקנים — שזה דואופול". ביטון השיב שהבעיה היא ש"מדברים בלועזית במונחים של קרטל, מונופול, דואופול. בעברית, אפשר להגיד שיש עוול, רשע, אין צדק, ניצול. עכשיו זה דקדוקי עניות אם זה דואופול. למה לא הוכרז דואופול ולא טופל?" כהן השיבה: "אנחנו מטפלים בהפרות חוק ולא יודעים בשוק הזה על הפרות חוק. אנחנו חושבים שצריך להחיל רפורמה ביבוא גם על הבשר ואמרנו את זה בשלב החקיקה".
כהן התייחסה לפעילות הרשות וציינה כי בשוק המזון מתקיימות שתי חקירות נפרדות בחשד לעבירות על חוק התחרות הכלכלית, וכי הן לא קרובות לסיום. ההערכות הן כי חקירה אחת מתקיימת בחשד לתיאום בין ספקיות מזון שהתבטאו בנושא הצורך או הכוונה להעלות מחירים; והחקירה השניה מתקיימת בשוק קמעונאות המזון, בחשד לתיאום בנושא העלאות מחירים, בין הרשתות.
מחיר הקפה הוכפל
לדברי כהן, "בנוגע לחקירת הספקים: בהתאם לחוק ועל פי צווים שקיבלנו מבית משפט ערכנו חיפושים בחברת שטראוס, תפסנו חומרי חקירה, חומרי מחשב וחמישה טלפונים ניידים. במסגרת החקירה נחקרו עד כה באזהרה גם בעלי תפקידים ביונילוור ודיפלומט. קיבלנו חומרים רבים נוספים מחברות נוספות. כמו בכל חקירות הגבלים עסקיים, החקירה לא מסתיימת בשבועיים וגם לא בחודש".

2 צפייה בגלריה
סופרמרקט עומס קניות ב סופר רמי לוי ב קריות לפני ה סגר
סופרמרקט עומס קניות ב סופר רמי לוי ב קריות לפני ה סגר
קונים בסופר
(צילום: גיל נחושתן)

כזכור בתחילת החודש שעבר פשטו חוקרי הרשות על משרדי שטראוס ושופרסל, תפסו חומרים וחקרו את מנכ״לי החברות ובכירים נוספים. בהמשך זומנו לחקירה באזהרה נעם וימן, מנכ״ל ומבעלי השליטה בחברת דיפלומט, בכיר ביוניליוור, אייל רביד, מנכ״ל ומבעלי השליטה בויקטורי, רמי לוי, מנכ״ל ומבעלי השליטה ברשת שיווק השקמה, איתן יוחננוף, מנכ״ל ומבעלי השליטה ברשת יוחננוף, ואריה בוים מבעלי אושר עד.
כהן הוסיפה כי העניין הציבורי הרב בחקירות לא ישנו את מדיניותה שלא למסור פרטים על החשדות. "החקירות מתפתחות לפי הממצאים שעולים, ועלולים לעלות חשדות נוספים. אנחנו לא מגבילים עצמנו לחשדות מסויימים".
חברי הוועדה תקפו את רשות התחרות שנמנעה מנקיטת צעדים נגד גורמים בעלי כוח תחרותי רב בשוק המזון. ח"כ אורי מקלב (יהדות התורה)אמר כי ב־2003 הממונה הכריז על עלית כמונופול בתחום הקפה השחור וב־2007 בית המשפט ביטל את ההכרזה ואמר לרשות לבוא מוכנים יותר בפעם הבאה. לדבריו, מאז ועד היום לא נעשה דבר ומחיר הקפה ב־15 השנים האחרונות הוכפל, בעוד שבקפה נמס, שם יש תחרות, היתה עלייה של כ-20%.

2 צפייה בגלריה
מ"מ ראש רשות התחרות עו"ד מיכל כהן
מ"מ ראש רשות התחרות עו"ד מיכל כהן
מ"מ ראש רשות התחרות, עו"ד מיכל כהן
(צילום: נמרוד גליקמן)

על כך אמר ח"כ ביטון: "אתה מתאר מציאות עגומה. עד היום לא קיבלתי פנייה לא מדיפלומט, לא מיוניליוור, לא מאסם ולא משטראוס. אף אחד מהם לא פנה אלי כי זה לא מדגדג להם. שמים אותם לשלושה חודשים בכלא, הם חוזרים ומגדילים להם את השכר, לארגון יש רווחים, והכל טוב".
ח"כ ביטון שאל את כהן מה היו סכומי העיצומים הכספיים שנתנה הרשות, ונענה כי הקנס הגבוה ביותר בגובה 45 מיליון שקל הוטל על החברה המרכזית למשקאות (קוקה קולה ישראל), וזאת טרם התיקון לחוק שהעלה את תקרת הקנס ל־100 מיליון שקל. כהן השיבה כי הקנס המקסימלי עומד על 8% מהמחזור, וכי במקרה הצורך הרשות תטיל את העיצום המרבי.
מה מעמד ויסוצקי
בתוך כך, חשפה כהן, כי בכוונתה להכריז על חברת התה ויסוצקי כמונופול: ״מהיום שמוניתי לממלאת מקום הממונה, מושקעים מירב המשאבים של הרשות לאכיפה תקיפה ואפקטיבית נגד הפרות של חוק התחרות.
"אנחנו עובדים בימים אלה על תיקים רבים, שלא את כולם אפשר לפרט כאן. בין היתר, בוחנים את המעמד המונופוליסטי של ויסוצקי, בודקים הפרות של בעל מונופולין על ידי וולט, בוחנים הפרה של חוק התחרות על ידי היבואן של לגו וחקירות פליליות שלא ניתן לחשוף בשלב זה בפומבי".
ביחס לוויסוצקי, הוסיפה כהן כי כיוון שיצרנית התה השולטת בענף, אינה מוגדרת ספק גדול, מכיוון שמכירותיה נמוכות מ־300 מיליון שקל בשנה, לא חלות עליה מגבלות חוק המזון על ספק גדול. אם תוכרז החברה כמונופול בתחום התה, ניתן יהיה להחיל עליה מגבלות אלו, ולכן הרשות פועלת לקדם הכרזה על ויסוצקי כמונופול בשוק התה.