רגע לפני המס: הרווחים של יפאורה־תבורי זינקו
רגע לפני המס: הרווחים של יפאורה־תבורי זינקו
יצרנית המשקאות שבשליטת קרור אחזקות חותמת שנה מצוינת רגע לפני הזעזוע הגדול של מס הסוכר. ההכנסות עלו ב־9.6% בזמן שמכירות שוק המזון צנחו
חברת קרור אחזקות, בעלת השליטה ביצרנית המשקאות יפאורה־תבורי וביצרנית הצ'יפס הקפוא תפוגן, חותמת שנה אחרונה לפני ההשפעה השלילית של הטלת מס קנייה על משקאות מתוקים ופתיחת שוק הירקות ליבוא פטור ממכס. הכנסות חברת המשקאות עלו בשנה החולפת ב־9.6% והסתכמו ב־992 מיליון שקל. בנוסף, נהנתה קרור מזינוק של 32% במכירות תפוגן, בעקבות חזרת השוק המוסדי הכולל מסעדות לשגרת פעילות. העלייה במכירות באה לידי ביטוי בשיפור הרווחיות הגולמית ובעלייה של 13.8% ברווח הנקי שהסתכם ב־131 מיליון שקל.
החזרה לשגרה באה לידי ביטוי גם בעלייה של 11.3% בהוצאות מכירה ושיווק שהסתכמו ב־2021 ב־258 מיליון שקל. בעקבות כך, עלה הרווח התפעולי בשיעור נמוך מזה של העלייה במכירות, כך שהרווחיות התפעולית נשחקה ל־15.9% לעומת 16.4% ב־2020.
מה שאמור להטריד את המשקיעים הוא שהשיפור בתוצאות נרשם לפני השינויים הרגולטוריים ובראשם הטלת מס קנייה על משקאות מתוקים החל מינואר והרחבת חוק הפיקדון כך שיחול גם על בקבוקים גדולים, שנכנסה לתוקף עוד בדצמבר. מס הסוכר ודמי הפיקדון הובילו לזינוק של כ־30% במחירי המשקאות שהגיעו לכ־10 שקלים לבקבוק 1.5 ליטר. ביפאורה ציינו כי להערכת החברה, מס המשקאות ישפיע לרעה באופן מהותי על מכירות הקבוצה ותוצאותיה ואכן, על פי נתוני סטורנקסט, מכירות שוק המשקאות ירדו בינואר ב־7.1%, ובכפוף לזינוק של 12.2% במחירים, עמדה הירידה הריאלית על 19.2%. בחודש פברואר המשיכה מגמת הירידה ועמדה על 14.2%. בחברה מציינים כי שוק המשקאות הקלים מאופיין בשנים האחרונות במגמה של שינוי בטעמי הצרכנים הבאה לידי ביטוי בעלייה בביקושים למוצרים מופחתי סוכר ואנרגיה כמו סודה, מים מינרליים, מיצים טבעיים ומשקאות מופחתי סוכר על חשבון משקאות אחרים.
בנוסף לשינויים הרגולטוריים בשוק המשקאות, על הפרק גם תוכנית האוצר להסרת מכסים על יבוא ירקות. החברה ציינה כי הסרת המכסים או פתיחת מכסות פטורות ממכס ליבוא טוגני צ׳יפס עלולה להשפיע לרעה על תוצאות תפוגן. זאת, לאחר שמשבר הקורונה פגע באופן מהותי בפעילות השוק המוסדי של החברה. איום נוסף שעמו מתמודדת החברה נוגע למשבר הקורונה והשפעותיו על התייקרות עלויות ההובלה, קושי באיתור חומרי גלם ומחסור בעובדים.
למרות ירידה של 33.8% בחלק החברה ברווחי חברות המטופלות לפי שיטת השווי המאזני — עין גדי, שחוותה בשנה החולפת קשיים תפעוליים שהובילו למחסור בסחורה בשווקים, והפסדי גרין פט העוסקת במיחזור בגובה 3.7 מיליון שקל — חתמה החברה את השנה כאמור עם עלייה ברווח הנקי והכריזה על חלוקת דיבידנד של 25 מיליון שקל.
בינואר אשתקד הושלמה עסקה בין יפאורה, חברה־נכדה בשליטת קרור, לבין אס.אף.אס עולם ירוק (לשעבר גרין פט), להקמת חברה שתעסוק בתחום של מיחזור בקבוקי פלסטיק בשם גרין פט למיחזור. במסגרת העסקה שילמה יפאורה 8.5 מיליון שקל בהלוואת בעלים תמורת 30% מהחברה, כשביתרה מחזיקים חברת “בלו משקאות” של ענאן שמשום (45%) וזוהר לוי, מייסד גרין פט (25%). במהלך השנה העבירה יפאורה לגרין פט למיחזור 3 מיליון שקל והחודש העבירה סכום נוסף של 720 אלף שקל לגרין פט למיחזור, למימון הפעילות השוטפת. בעקבות הכניסה לתחום המיחזור הודיעה באוקטובר האחרון החברה לתאגיד המיחזור אל"ה, שבו היתה שותפה לצד חברות המשקאות הגדולות, כי תחדל לקבל ממנו שירותים ואף דרשה ממנו להשיב עד החודש הבא הלוואת בעלים בגובה 3.4 מיליון שקל שהעבירה לו לפני חצי שנה.
עלות שכרם של 5 בכירי החברה הסתכמה ב־10.6 מיליון שקל, בדומה לשנה שעברה. עלות שכרו של רוני גת, מבעלי השליטה בקרור, המכהן כמנכ"ל ויו"ר יפאורה, הסתכמה ב־4.83 מיליון שקל. עלות שכרו של שלמה רודב, יו"ר קרור ושותפו של גת לשליטה, הסתכמה ב־1.2 מיליון שקל.