נחשף בכלכליסטעפרה שטראוס: "לא האמנתי מעולם שככה החברה מתנהלת"
נחשף בכלכליסט
עפרה שטראוס: "לא האמנתי מעולם שככה החברה מתנהלת"
טלטלה בקבוצת המזון השנייה בגודלה בישראל: אחרי משבר הסלמונלה שפגע בפעילות מפעל השוקולד של החברה, היו"ר ובעלת השליטה עפרה שטראוס הראתה למנכ"ל בר דעה את הדרך הביתה; בשטראוס פנו לחברת הד האנטינג שתאתר לה מנכ"ל מבחוץ
עפרה שטראוס, בעלת השליטה בקבוצת המזון הגדולה שטראוס, מחפשת מנכ"ל לחברה במקומו של גיורא בר דעה. כפי שנחשף באתר "כלכליסט", חברת הד האנטינג מובילה מקיימת בימים אלה פגישות עם מנהלים בכירים כדי לאתר מועמדים לניהול החברה.
ככל הידוע התהליך נעשה בחשאיות מוחלטת באמצעות חברת ההד האנטינג עמדה של נורית ברמן ואיקה אברבנל. דירקטוריון שטראוס לא קיבל החלטה על המהלך ולכן החברה לא דיווחה על כך לבורסה עד לפרסום ב"כלכליסט". ספק אם חברי הדירקטוריון או בר דעה עצמו ידעו על המהלך שמובילה שטראוס.
המהלך מגיע פחות משבוע אחרי ששטראוס הודיעה על הקמת ועדה בלתי תלויה שתבחן את אירוע הימצאות הסלמונלה במפעל השוקולד של החברה, תדון בדרכי הפעולה העומדות בפניה ותמליץ בעניין לדירקטוריון. בשבועות הקרובים יקבל הדירקטוריון החלטה על הרכב חברי הוועדה וכתב המינוי שיסמיך אותה.
שטראוס מצויה בחודשים האחרונים באחד המשברים הגדולים בתולדותיה, אחרי שבאפריל האחרון הכריזה על ריקול למגוון מוצרים של שוקולד עלית, בעקבות דגימות עם סלמונלה שהתגלו במהלך בדיקות שגרתיות במפעל השוקולד של החברה. מיד לאחר מכן קיבלה שטראוס אינדיקציות חיוביות לסלמונלה גם במוצרי שוקולד עלית שיצאו לחנויות. בעקבות כך, החליטה החברה להרחיב את הריקול לכלל מוצרי מפעל הממתקים: משוקולד פרה, דרך עוגות, ופלים, חטיפי דגנים מצופי שוקולד, מסטיקים וסוכריות טופי בכל תאריכי התפוגה.
בעקבות הנחיית משרד הבריאות, הופסקה הפעילות במפעל הממתקים לתקופה של שלושה חודשים עד לתיקון הליקויים המהותיים שנמצאו בו במהלך ביקורת שנערכה בו. עד כה החברה לא הצליחה להחזיר את המפעל לפעילות מלאה.
החברה מסרה במאי האחרון כי על פי אומדנים ראשוניים, להערכתה תסתכם הפגיעה ברווח הנקי של החברה השנה ב־170־230 מיליון שקל. הערכה זו כוללת אומדנים בדבר עלויות השבת המפעל לכושר ייצור מלא, אובדן רווחים בהתאם לתחזיות בדבר מועד סיום השבתת המפעל וחזרה לייצור ומכירות המבוססות על תרחישים אפשריים שונים, עלויות נלוות נוספות וכן בהתחשב בהערכת החברה בדבר קיומו של כיסוי ביטוחי לחלק מהנזקים שנגרמו לחברה.
בסוף אפריל כינסו עופרה שטראוס ובר דעה מסיבת עיתונאים, שבמהלכה שטראוס פנתה לראשונה לצרכנים וביקשה את סליחתם: "אני פה לומר בשם החברה, בקול ברור, אני מסתכלת בעיניים שלכם בעיני כל אזרחי המדינה וכל מי שנפגע - ואני מתנצלת שאכזבנו אתכם. אני מצטערת על כל עוגמת הנפש שאתם עוברים בגללנו... התקלה במפעל שטראוס היא קשה. אנחנו מתחייבים שנתקן את הליקויים. נחזיר הכל למדפים כמה שיותר מהר רק כשנהיה בטוחים שתיקנו את כל מה שמחייב תיקון".
בר דעה הוסיף באותו אירוע: "המשימה שלנו בימים האלה היא להבין ולהיות מספיק צנועים כדי לראות מה עשינו לא טוב. זו משימה ענקית ואנחנו מאמינים שנעמוד בה. כן, היו תקלות וכשלים בחלק מהתהליכים".
אבל האחדות שהפגינה החברה המשפחתית כלפי חוץ הסתירה את הסערה שהתחוללה בפנים. עפרה שטראוס זעמה על האירוע ולדברי גורמים ששוחחו עמה, אמרה בשיחות סגורות: "לא האמנתי מעולם שככה החברה מתנהלת". ככל הידוע בכוונתה של שטראוס להחליף בכירים נוספים בחברה כחלק מהליך הסקת המסקנות.
בר דעה (69) נשוי עם שלושה ילדים מונה לתפקיד בספטמבר 2018 בעקבות פרישתו של גדי לסין עקב מחלה. בר דעה נחשב ל"בשר מבשרה" של הקבוצה והיה שותף מרכזי בתחנות משמעותיות ביותר בפעילותה בעשורים האחרונים. בין היתר, בר דעה היה ממובילי תהליך המיזוג בין שטראוס לעלית ב–2004 וניהל את כלל הפעילות של שטראוס בישראל במשך חמש שנים. לאחר מכן יצא לארצות הברית לנהל את פעילות החברה בצפון אמריקה, כשבין היתר כיהן כמנכ"ל ויו"ר מקס ברנר ופיתח את השותפות עם פפסיקו שהתרחבה לשותפות גלובלית, דרך חברת הסלטים והמטבלים אובלה. היום פעילה החברה באוסטרליה, ניו זילנד, מקסיקו, הולנד וגרמניה.
בר דעה צפוי לעזוב את החברה עם "מצנח זהב" של כ–2 מיליון שקל שמורכב משישה חודשי הודעה מוקדמת ומענק נוסף שווה ערך לתשעה חודשי שכר. במהלך כהונתו כמנכ"ל רשמה מניית שטראוס עלייה של 20% אך זו הייתה נמוכה מזו שרשם באותה תקופה מדד ת"א 125 ועמדה על 35%.
העובדה שהחברה מחפשת לראשונה מנכ"ל חיצוני היא חריגה לאחר שעד היום הקפידה למנות מנהלים מתוך השדרה הניהולית הפנימית של החברה, כמו בר דעה וקודמו בתפקיד לסין.