סגור
התקנת מזגן דירתי בנתניה
התקנת מזגן דירתי בנתניה (צילום: צביקה טישלר)

בלי חוק מתקינים משבר המזגנים בדרך

המדינה מחויבת ומקדמת מעבר למזגנים עם גז ידידותי לסביבה. אך בלא אסדרה לתחום ההתקנה לא יתאפשר לייבא מזגנים ירוקים, וכל הענף ייכנס למשבר חמור

למרות פגרת הבחירות שאליה יצאה הכנסת אושרה אתמול בקריאה ראשונה הצעה לחוק מתקיני המזגנים, שנועד להכניס אסדרה לתחום. הצורך בקידום הצעת החוק דחוף שכן בהתקנה מעורב גז מסוכן בשם R32, ולכן הושגה הסכמה עם מפלגות האופוזיציה לקדם את החוק גם בפגרת הכנסת.
מדינת ישראל חתמה כבר ב־2016 על תיקון קיגאלי לאמנה בינלאומית שמחייבת אותה להפחית את השימוש בגז החממה 410A המצוי במזגנים היום ולעבור לשימוש בגז נקי יותר לסביבה — R32. ההתחייבות מצריכה את אסדרת מקצוע המתקינים, מכיוון שגז R32 דליק יותר ומסוכן מקודמו.
משרדי הממשלה עמלו על החוק והכינו אותו אך למרות הדחיפות, החוק נפל בין הכיסאות בשל מחלוקת שולית בין משרד הכלכלה למשטרה לגבי זהות הפקחים שיאכפו את החוק.
במשרד הכלכלה האשימו את המשרד לביטחון הפנים ואמרו כי החוק לא קודם כי המשרד התנגד לקדם אכיפה פלילית שתהיה באחריותו נגד מי שיעסוק בתחום ללא הסמכה או רישיון. במשרד לבטחון הפנים הפנו אותנו למשטרת ישראל, שם אמרו כי לא התנגדו לאכיפה פלילית, רק שהיא צריכה להיות מבוצעת על ידי פקחים של משרד הכלכלה, שכן זה חוק רגולטורי מקצועי.
במשרד הכלכלה מקווים להעביר את החוק בשלוש קריאות כבר במהלך פגרת הכנסת, אבל מדובר בהערכה אופטימית שבשלב זה אינה מבוססת. זה חוק כבד של 17 עמודים ו־29 סעיפים, והוא דורש לפחות עשר שעות דיון בוועדת הכלכלה, ובשלב זה לא הושגו הסכמות פוליטיות על קידום החוק עד לקריאה שנייה ושלישית. לכן הסיכוי שיעבור בפגרת הבחירות נמוך למדי וסביר כי ייכנס לתוקף רק בתחילת 2023.
עוברים לתקינה אירופית
לצד זה משרד האנרגיה מקדם את הכניסה לתוקף של התיקון לחוק מקורות אנרגיה, שמאפשר ליבואני ומשווקי מוצרי חשמל, ובהם יבואני מזגנים, להכניס לארץ מוצרים על בסיס הצהרת יבואן או יצרן, במסגרת רפורמת היבוא, ובתנאי שהמוצר עומד בדרישות יעילות אנרגטית גבוהה הנדרשות באירופה. התיקון לחוק זה ייכנס לתוקף ב־1 בספטמבר 2022. אולם מתברר שכל עוד אי אפשר להשתמש בגז R32 ההקלות ביבוא ריקות מתוכן, שכן המזגנים העיליים, שמהווים 80% מהמכירות בשוק המזגנים בישראל, הם בעלי גז 410A, וכיום אין בנמצא מזגן עילי שמבוסס על הגז הזה ושגם עומד בדרישות היעילות האנרגטיות החדשות. גם אחרי 1 בספטמבר הדרישה ליעילות אנרגטית גבוהה תחול רק על מזגנים שמיובאים על בסיס הצהרה, אבל עדיין החברות הגדולות יוכלו לייבא מזגנים על בסיס בדיקות מכון התקנים ותקינה ישראלית, שלה דרישות אנרגיה פחות מחמירות.
כלומר, ההקלה של רפורמת היבוא תהיה חסרת משמעות, אם חוק המתקינים לא יעבור בהקדם. שרת האנרגיה קארין אלהרר הודיעה אתמול ליצרני המזגנים כי בכוונתה להרחיב את דרישת היעילות האנרגטית הגבוהה לכלל היבואנים, גם ליבואנים גדולים שמייבאים על בסיס התקינה הישראלית.
המשמעות היא שבפברואר 2023 יבוטלו התקנות הקיימות על מנת להתיישר עם החוק האירופי, וממרץ 2023 לא יהיה שום מזגן שמותאם ליבוא לישראל — שכן את המזגן המבוסס על גז R32 אסור יהיה להתקין; ואת מזגני גז 410Aאי אפשר יהיה לייבא, כי הם לא עומדים ביעילות האנרגטית.
חוסר תיאום בין משרדים
"יש חוסר תיאום בין משרדי האנרגיה והכלכלה", אומר משה ארדר, מנכ"ל אלקטרה מערכות אקלים ואנרגיה. "בחצי שנה אני אמכור מלאים שיש לי במחסנים אבל להקים קו ייצור חדש לוקח לפחות שנה. אני רוצה להתאים את המפעל שלי לרגולציה החדשה, אבל אני לא יודע מה להנחות את מנהלי הייצור של המפעל. אם אנחה אותם להקים קווי ייצור למזגנים עם גז410A, ובשנה הקרובה יאושר שימוש בגז R32, אז קו הייצור שלי לא יהיה תואם לרגולציה. זו סיטואציה שתוביל למחסור במזגנים בעוד חצי שנה. אין לנו זמן היערכות לקווי ייצור שעובדים עם הגז החדש, והמשמעות היא שיהיו פה פיטורים של מאות אנשים בענף המזגנים".
יצרני מזגנים טוענים כי הכניסה לתוקף של התיקון לחוק משמעותה כי מצד אחד לא יוכלו לייבא מזגנים עם גז חממה ומצד שני אין להם אישור לייבא מזגנים עם גז R32. "שרת האנרגיה קבעה תקופת מעבר של חצי שנה, אבל הבעיה שלנו היא תקופת ההסתגלות כי לא קיים בעולם מוצר שאני יכול להביא שתואם רגולציה אירופית. אם לא תהיה פה פריצת דרך בנושא אסדרת המתקינים אז החל מפברואר 2023, אין מזגן שאני יכול לשווק בישראל שעונה להגדרה של משרד האנרגיה".
במשרד האנרגיה טוענים בתגובה: "אנו מאמצים את הרגולציה האירופית לחיסכון באנרגיה עם מזגנים בעלי גזים חדשים המחליפים את גזי החממה דוגמת 410A".
עוד טוענים במשרד כי באירופה מאפשרים את השימוש בשני הגזים — גם גז חממה וגם הגז הידידותי לסביבה — וככל שהאירופים מתירים, משרד האנרגיה לא יהווה חסם לשימוש בגזים הקיימים כיום. אלא שעל כך טוענים באלקטרה כי "המזגנים העיליים, שהם 80% מהשוק בישראל, מיוצרים באירופה עם גז R32 בלבד, והוא לא מאושר לשימוש בישראל כל עוד לא יוסדר חוק המתקינים".