לראשונה בתחום המזון מזה 20 שנה: ויסוצקי הוכרזה כמונופול בשוק התה
לראשונה בתחום המזון מזה 20 שנה: ויסוצקי הוכרזה כמונופול בשוק התה
אחרי בדיקה שהחלה לפני כשנה וחצי ובתום שימוע החליטה רשות התחרות כי ויסוצקי היא בעלת מונופולין בשוק התה הירוק וחליטות הצמחים. המשמעות היא שהחברה תיחשב ל"ספק גדול" ויוטלו עליה הגבלות מחוק המזון כמו למשל איסור התערבות במחיר המוצר ללקוח
בתום בדיקה ושימוע שערכה בשנה וחצי האחרונות החליטה מיכל כהן, הממונה על התחרות, להכריז על ויסוצקי כמונופול בשוק התה הירוק ובשוק חליטות הצמחים.
מדובר בהכרזה חריגה, שלא נעשתה בשני העשורים האחרונים. יחד עם זאת, לא מדובר ביריית הפתיחה של גל הכרזות על חברות כמונופול, אלא מקרה נקודתי, שההכרזה בו נועדה להטיל על ויסוצקי מגבלות המוטלות דרך חוק המזון על ספקים בעלי היקף מכירות גבוה משלה.
בבדיקה חוזרת של כוחה של החברה, זיהו ברשות כי למרות שלויסוצקי יש כוח שוק משמעותי, היא אינה כפופה לחוק המזון מכיוון שמכירותיה מסתכמות בכ־200 מיליון שקל בשנה, בעוד שהאיסורים והוראות החוק חלים רק על ספקים שמכירותיהם השנתיות עולות על 300 מיליון שקל. בעקבות כך, החלה הרשות לבדוק את כוחה של ויסוצקי בשוק התה.
מהבדיקה עלה כי החלק של ויסוצקי במכירות תה ירוק וחליטות צמחים לקמעונאים גבוה מ־70%. ברשות חשבו כי חלקה בשוק התה השחור והתה השחור בטעמים דומה לזה שיש לה בשוק התה הירוק, אלא שהנתונים שנאספו בבדיקה והוצגו על ידי החברה במסגרת השימוע שנערך לה בחודשים האחרונים הסתבר כי חלקה של החברה בתה שחור נמוך ממחצית ונמצא במגמת שחיקה.
לעומת זאת, בשוק התה הירוק ובחליטות הצמחים, החליטה הממונה באופן תקדימי להכריז על ויסוצקי כבעלת מונופולין בשל כוח שוק משמעותי שמאפשר לה לגבות מחירים גבוהים יותר מאשר המתחרים. בדיקת הרשות העלתה עוד כי כוח השוק שימר ל־ויסוצקי דומיננטיות יציבה ובשל כך מתחריה התקשו להגדיל את מכירותיהם גם במקרים בהם הציעו מחירים נמוכים מאלה שהציעה וגם במקרים בהם נכנסו לישראל מותגים חדשים שזכו להצלחה בחו"ל.
האפשרות להכריז על ויסוצקי כמונופול נבחנה ברשות התחרות כבר בשנת 2008, אך הבחינה הסתיימה כעבור ארבע שנים בהחלטה שאין מקום להכרזה. עשור לאחר מכן חזר הנושא לשולחן הדיונים והפעם בחרה הרשות להכריז על חברת התה מונופול כדי שתוכל לאכוף מקרים של הפרות חוק המזון.
מנתוני סטורנקסט עולה כי ב־2021 היתה ויסוצקי אחראית ל־78.4% ממכירות שוק התה, שהסתכמו בכ־250 מיליון שקל. במקום השני, בפער משמעותי, ניצב המותג ליפטון של יוניליוור עם 6.8% ואחריו מותגים קטנים, בהם גם המותגים הפרטיים. הנתונים הראו כי השליטה של המותג בשוק מאפשרת לחברה לגבות פרמייה גבוהה: המחיר הממוצע של התה של ויסוצקי עמד ב־2021 על 19.76 שקל למארז, גבוה ב־62% מהמחיר הממוצע של אריזת ליפטון - 12.16 שקל. ההעדפה הצרכנית שנוצרה ל־ויסוצקי הובילה לכך שהמדפים ברשתות מציגים בעיקר את מוצרי התה של החברה ומותירים שטח מצומצם ומיקום נחות למתחרים.
כעת, ויסוצקי תוגדר "ספק גדול", כהגדרת המונח בחוק לקידום התחרות בענף המזון, ומעתה יחולו עליה כלל החובות המושתים על ספקים גדולים. האיסורים כוללים, בין היתר, איסור להתערב בסידור המדפים ברשתות השיווק, איסור התניית מכירת מוצר מסוים ברכישת מוצר אחר, ואיסור כולל על כל סוג של התערבות במחיר המוצר ללקוח הסופי ברשתות. בנוסף, ההכרזה תהווה ראיה לכאורה בכל הליך משפטי. לפי הערכות, בעלי ויסוצקי שלום זיידלר מתכוון לערער על ההחלטה.