״מה שטוב לאירופה טוב לישראל״: הוועדה למאבק ביוקר המחיה דנה בצעדים להורדת חסמי יבוא
״מה שטוב לאירופה טוב לישראל״: הוועדה למאבק ביוקר המחיה דנה בצעדים להורדת חסמי יבוא
על פי הצעת השרים, תוך 45 יום יובא לאישור הוועדה עקרון לפיו כל מוצר שמשווק באירופה יכנס לישראל, על בסיס הצהרה למכס וללא בדיקות נוספות. עם זאת, לא נראה שיש בהצעה פתרון לדרישות הכשרות הייחודיות לישראל
בדיון שקיימה היום ועדת שרים למאבק ביוקר המחיה, הוצגו קשיים וחסמים בתהליך הייבוא וכן הצעה לצעדים ראשונים להורדת חסמי ייבוא. על-פי הצעת השרים, תוך 45 יום תובא לאישור הוועדה החלטת ממשלה הכוללת עקרונות לחוק שיטפל בבעיות היבוא על בסיס ״מה שטוב לאירופה טוב לישראל״ גם בייבוא ישיר וגם בייבוא מקביל. במסגרת זאת, יכלל מסלול ירוק לייבוא על בסיס עיקרון זה, בתחומי מזון, תמרוקים, תקינה ומוצרי חשמל.
העקרון שילווה את החלטת הממשלה, הוא שכל מוצר שמשווק באירופה יכנס לישראל, על בסיס הצהרה למכס וללא בדיקות נוספות. חריגה לעיקרון זה יהיו באישור רה"מ ושר האוצר בלבד.
כזכור, לפני חודש, יום לפני שנכנסו לתוקף עליות מחירים חדות של כ-20 חברות המזון הגדולות, הודיע ראש הממשלה בנימין נתניהו על הקמת ועדת שרים למאבק ביוקר המחיה. ״הנחתי את מזכיר הממשלה, להביא בישיבתה הבאה של הממשלה החלטה להקים ועדת שרים למאבק ביוקר המחיה. אני אעמוד בראש הוועדה הזאת יחד עם שר האוצר, שר הכלכלה, שרים נוספים וגורמי מקצוע". הצהיר נתניהו בפתח ישיבת הממשלה ועדכן כי הוא מבקש מוועדת השרים להביא לו תוכנית עבודה, עם לוח זמנים מפורט וברור למאבק ביוקר המחיה בכל האמצעים ובכללם עידוד התחרות הורדת מכסים ושבירת מונופולים.
מאז, חלף חודש והמחירים החדשים נכנסו לתוקף. רק בעוד חודש וחצי, תוגש ההצעה לצעדים ראשוניים להורדת יוקר המחיה. בשלב זה לא נראה שיש בהצעה פתרון לדרישות הכשרות הייחודיות לישראל, וספק אם יעלה פתרון כזה. בשלב זה נראה ששר האוצר בצלאל סמוטריץ' ושר הכלכלה ניר ברקת, עסוקים בעיקר במאבק על הקרדיט, על ההוזלות שעדיין לא נראות באופק.