סגור

בשיתוף Global X
יום הרווקים הסיני - כל האמצעים כשרים

פלטפורמות של קניות בשידור חי, אפליקציות תשלומים, רגולציות נגד מונופולים ושימוש במשפיענים יעצבו השנה את הקרב בין ענקיות המסחר הסיניות על ליבו וכיסו של הצרכן הסיני

יום הרווקים הסיני הוא אחד האירועים המסחריים החשובים בעולם, ולרוב הוא מאפיל בגודלו לאין שיעור ממקבילו האמריקאי, יום שישי השחור. אף שרשתות מסחריות ברחבי העולם אימצו את היום הזה בשנה כדי להציע מבצעים והנחות ללקוחות, מעניין להפנות את המבט לארץ המקור ולעקוב אחר קרב האיתנים בין פלטפורמות המסחר הסיניות והדרכים היצירתיות שבאמצעותן הן מנסות לזכות בליבו וכיסו של הצרכן הסיני. בשנת 2020 מכרו עליבאבא ו-JD ביום הרווקים סחורה בשווי כולל של 115 מיליארד דולר. בסקירה חדשה, מאפיינים האנליסטים של Global X את הטרנדים שמעצבים את יום הרווקים הסיני, בסין.
עליבאבא נחשבת לזו שלקחה את אותו מנהג של סטודנטים רווקים באוניברסיטת ננג'ינג והפכה אותו מאז 2009 ליום קניות ארצי. הודות למהלך השיווקי הגאוני הזה, הכפילה אליבאבא מאז 2009 את היקף המסחר המקוון שלה בסין פי 62. גם השנה צפויה עליבאבא לגלגל מכירות בהיקף של 85 מיליארד דולר, בהשוואה ל-74.1 מיליארד דולר בשנה שעברה. אולם, בשנים האחרונות קמו לעליבאבא לא מעט מתחרים שרוצים חתיכה מהעוגה.
2 צפייה בגלריה
עובדים של JD.com יום הרווקים 2020 סין
עובדים של JD.com יום הרווקים 2020 סין
עובדים של JD.com חוגגים את יום הרווקים ב-2020
(צילום: איי פי)
בעשור האחרון, האימוץ הגובר של סמרטפונים, אינטרנט בפס-רחב ואפליקציות תשלומים כמו AliPay ו-Wechat Pay עיצבו מחדש את אופיו את אופיו של יום הרווקים הסיני. בשנתיים האחרונות, פלטפורמות סטרימינג של קניות בשידור חי ורגולצות למניעת מונופולים הוסיפו מימד חדש ליום.

קניות בשידור חי: המשפיענים כובשים את יום הרווקים

בשנים האחרונות, שירותי סטרימינג בשידור חי צברו פופולאריות בסין כמדיומים חדשים של בידור אינטראקטיבי. עליבאבא זיהתה את הטרנד והשיקה את האתר Taobao, שמשלב בין עולם הסטרימינג לעולם המסחר המקוון ומאפשר לרוכשים לשאול את המוכר שאלות בשידור חי על המוצר. בפלטפורמות הללו עושים שימוש נרחב במשפיענים, שיכולים להפוך את אירועי השופינג הללו להצלחות מסחררות. כך למשל, אירוע סטרימינג בן 12 שעות שנערך באוקטובר 2020 באתר Taobao והובל על ידי שני משפיענים מקומיים מוכרים הניב מכירות בהיקף של 2.8 מיליארד דולר. המדיום הזה צבר תאוצה נוספת בתקופת הקורונה, מאחר שהיא איפשרה לאנשים לחוות חוויית קניות אינטראקטיבית בלי לצאת מהבית.

שינוע ירוק

שינוע סחורות ומוצרים למאות מיליוני רוכשים בפרק זמן קצר הינו אתגר לוגיסטי מורכב שרבים מדמים למלחמה. טכנולוגיות חדשות כמו רובוטיקה, בינה מלאכותית וביג דאטה מסייעות להפוך את האתגר הזה לאפשרי. לוגיסטיקה חכמה הופכת להיות היבט משמעותי באופיו של היום. וישנו מאמץ להפוך את מבצע השילוחים הזה גם לירוק יותר. בהנחיית איגוד המשלוחים הסיני, חברות השליחויות הגדולות במדינה כמו Shunfeng, Suning ו-Cainiao חתמו על התחייבות לקיום "יום קניות ירוק", ועליבאבא אף יצאה במבצע לעידוד מחזור יוזמות ירוקות נוספות.
2 צפייה בגלריה
יואן דיגיטלי סין
יואן דיגיטלי סין
יואן דיגיטלי. שחקן חדש שהנפיק הבנק המרכזי של סין

הרגולטור מוציא כרטיס צהוב לענקיות המסחר

לא רק טכנולוגיות וטרנדים צרכניים מעצבים את היום, אלא גם הרגולטור, ו-2021 היתה שנה מכוננת, עם החקירות נגד עליבאבא ו-Jingdong מצד הרשות הסינית להגבלים עסקיים. הדבר גם הוביל את מזכ"ל המפלגה הקומוניסטית לשאת נאום ברוח "שגשוג לכול", והרשויות החלו לגבש מנגנונים שיבלמו את קצב ההתפשטות של תאגידי ענק. השנה יום הרווקים הסיני יתנהל על רקע פרדיגמת "שגשוג לכול" והמאמצים של הרשויות להגביל את המונופולים בתחום המסחר המקוון, כמו האיסור על פלטפורמות מסחר לחייב סוחרים לא להציע את מרכולתם רק בפלטפורמות נוספות, והאיסור על חסימת קישורים של אתרים מתחרים. המגמה הזו עשויה לייצר זירה יותר שיוויונית ולאפשר את עלייתם של כוחות חדשים.

הדשא של השכן

הרשתות החברתיות הפכו להיות זירת הקרב שבה ענקיות המסחר מנסות למשוך את תשומת לבו של הקונה באמצעות קמפיינים שיווקיים יצירתיים. המלצות של רוכשים בפני חבריהם הן אחת הדרכים האפקטיביות ביותר למשוך עוד קונים. פעמים רבות, כשגולש רואה המלצה של חבר על מוצר כלשהו, הוא מבצע קנייה אימפולסיבית. בסין מכנים זאת, "לשתול דשא." עליבאבא הכניסה השנה לפלטפורמות Taobao יישום בשם "מכונת שתילת הדשא", שמאפשר למשתמש להקליד בשורת החיפוש מוצר כלשהו ולקבל אינספור המלצות וביקורות מצד משפיענים, סלבריטאים וקומיקאים.

עלייתו של היואן הדיגיטלי

בשנים האחרונות הוסיפו פלטפורמות המסחר תוכניות תשלום אטרקטיביות כדי לגרום לגולש ללחוץ על כפתור הקנייה בלי נקיפות מצפון. אחת התוכניות הפופולאריות היא שהגולש מפקיד מקדמה לצורך ביצוע רכישה ביום הרווקים, ואת היתרה משלם בשלב מאוחר יותר. רכישה על בסיס מקדמה קיימת כבר כמה שנים. השחקן החדש השנה הוא היואן הדיגיטלי, שהנפיק הבנק הלאומי של סין. בשנה האחרונה עודד הממשל את הציבור להתקין ארנק דיגיטלי ולבצע באמצעותו רכישות. השימוש במטבע הדיגיטלי עדיין אינו כה נפוץ, אך הוא עשוי להוות תחרות לאפליקציות התשלומים המצליחות AliPay ו-Wechat Pay.
חברת ההשקעות GlobalX חצתה את רף 40 מיליארד דולר של הון המנוהל דרך תעודות הסל שלה. מדובר בקצב גידול משמעותי בהיקף הנכסים שמנהלת החברה, פי שניים בהשוואה לדצמבר 2020, אז עמד היקף הנכסים המנוהלים על 20 מיליארד, וגידול של 10 מיליארד דולר בהשוואה לאפריל השנה. Global X, שהשיקה את תעודת הסל הראשונה של ב-2009, מתמחה בתעודות סל תמטיות (Thematic ETF) ואסטרטגיות הכנסה אלטרנטיביות, הנפיקה עד כה מעל 80 תעודות סל, כשהבולטות בהן הן תעודת הסל LIT (ליתיום וטכנולוגיות סוללות), שמנהלת כ-5.1 מיליארד דולר, תעודת הסל העוקבת אחר הנסד"ק (QYLD), שמנהלת 4.9 מיליארד דולר, ותעודות הסל PAVEE בתחום התשתיות, שמנהלת כ-4.7 מיליארד דולר.
* הכותב הוא אנליסט בחברת תעודות הסל Global X. אין לראות באמור לעיל משום ייעוץ השקעות, המלצה או חוות דעת באשר למוצרים פיננסיים כלשהם