סגור

החולצה, המזגן והקפה יעלו יותר

התייקרות חומרי הגלם, הזינוק במחירי ההובלה הימית מסין, המחסור העולמי ברכיבים למוצרי חשמל ומכשירי סלולר ולא פחות מכל אלה – התחזקות היואן הסיני שהגיע אתמול לשיא של שלוש שנים אל מול הדולר, מתורגמים לגל עליות מחירים במשק

התייקרות חומרי הגלם, הזינוק במחירי ההובלה הימית מסין, המחסור העולמי ברכיבים למוצרי חשמל ומכשירי סלולר ולא פחות מכל אלה – התחזקות היואן הסיני שהגיע אתמול לשיא של שלוש שנים אל מול הדולר, מתורגמים לגל עליות מחירים במשק.
בענף האופנה מעריכים כי בקולקציית החורף תגולם עליית מחירים של 10% לכל הפחות. שחר תורג'מן, יו"ר התאגדות רשתות המסחר מסר ל"כלכליסט", כי "מחירי ההובלה זינקו ב-500%, עלות חומרי הגלם התייקרה בין 5% ל-20%, כאשר מחיר הכותנה – הרכיב המשמעותי בענף טקסטיל, עלה ב-7% עד 10%, והמטבע הסיני עלה ב-6%-7% אל מול הדולר. כולם מדברים רק על התייקרות חומרי הגלם ואף אחד לא מדבר על המטבע הסיני שמתחזק בשבועות האחרונים מול הדולר. כל מי שמייבא מסין מרגיש את זה בכיסו. אנחנו משלמים בדולרים שמתורגמים למטבע מקומי".

היואן משפיע גם על חברות מוצרי החשמל

לא רק בענף האופנה צופים בדאגה על שער היואן והתייקרות הובלת המכולות בסין. גם יצרניות המזגנים, תדיראן, אלקטרה וטורנדו, שמייבאות את המזגנים שלהן מיצרניות בסין, יגלגלו את העליות לצרכן. כבר במרץ האחרון הודיע משה ממרוד, בעל השליטה בתדיראן, על התייקרות של 5% במחירון המזגנים, עלייה שנובעת ממחירי הספקים בעולם וממחירי ההובלה. ב-18 במאי הוציאה תדיראן מחירון חדש שמגלם התייקרות של 5% נוספים בשל התייקרות ההובלות מסין ועליית חומרי הגלם. טורנדו העלתה מחירים ב-5%-8% בחלק מהדגמים ואלקטרה מוצרי צריכה הודיעה לקמעונאים כי היא מעלה את מחירי כל מוצרי החשמל ב-4%־6%.
1 צפייה בגלריה
משה ממרוד מנכ"ל ובעל השליטה בתדיראן עבודה ראשונה
משה ממרוד מנכ"ל ובעל השליטה בתדיראן עבודה ראשונה
משה ממרוד מנכ"ל ובעל השליטה בתדיראן
(צילום : סיון פרג' )
בחודשים האחרונים הודיעו יבואניות מוצרי חשמל כי הן יעלו את מחירי המוצרים, ב-10%־20% ובעיקר יתייקרו המקררים שלנפח הרב שלהם יש משמעות במחיר ההובלה. העברת מכולה מסין עולה כיום ליבואנים כ-10,000 דולר, בעוד לפני הקורונה עלתה כ-2,000 דולר. מדובר בעלייה של 400%.
יבואנית מוצרי החשמל המילטון תעלה ב-1 ביוני מחירים גם כן. מכשירי הסלולר שיאומי יתייקרו בעד 5%, ומוצרי החשמל במותג מידאה, יתייקרו ב-5% עד 20%, בהתאם לנפח המוצר. ברימאג, המייבאת את מקררי המותג LG, העלתה כבר בינואר את מחירי המקררים ב-5%־6%, וב-1 במאי, ביצעה פעימה נוספת בה העלתה את המחיר בכ-5% נוספים. ירון צפדיה, מנכ"ל משותף בניופאן, יבואנית האייר בישראל, מסר: "אנחנו נמצאים רגע לפני הקיץ, וחברות המזגנים כולן יעלו מחירים. גם עליית חומרי הגלם ועליית מחיר ההובלות מתורגמת לעלייה של 15% במחירים לצרכן".

נגמר עידן הקפה ב־8 שקלים

לא רק בתחום מוצרי הצריכה מתייקרים המחירים. אתמול הגיעו העליות גם לענף ההסעדה עם הודעתה של רשת ארומה ישראל על העלאת מחירי הקפה בקרוב ל-30%. התייקרות שתיכנס לתוקף החל מהיום ובכך מסיימת ארומה את עידן הקפה ב-8 שקלים, שהחל עם כניסתה של רשת קופיקס שבעקבותיה הוזלו מחירי הקפה ברשתות השונות.
ארומה ישראל מסרה כי "לאחר תקופה של למעלה מעשור, בה לא העלינו את מחירי הקפה ברשת, ולאחר תקופת הקורונה ועקב ההתייקרויות הרבות שספגנו בשנים האחרונות, אשר מתחזקות כעת, אנו נאלצים לבצע עדכון במחירי המקסימום של מוצרי הקפה ברשת".