בלעדיטמפו במגעים לרכישת השליטה במשק יעקבס
בלעדי
טמפו במגעים לרכישת השליטה במשק יעקבס
חברת המשקאות מבקשת להעמיק את כניסתה לשוק החלב, ומנהלת מגעים לרכישת יעקבס לפי שווי של 110 מיליון שקל. במרץ השלימה רכישת 40% מחברת א. סיימן
חברת המשקאות טמפו מבקשת להעמיק את כניסתה לשוק מוצרי החלב. ל"כלכליסט" נודע כי טמפו מנהלת מגעים לרכישת השליטה במשק יעקבס לפי שווי של 110 מיליון שקל. המגעים נערכים כחצי שנה לאחר שטמפו רכשה נתח משמעותי בחברת הגבינות א. סיימן סחר, העוסקת ביבוא, שיווק ומכירה של גבינות, חמאות ומוצרי חלב נוספים וכן ממרחים ומוצרי מעדנייה.
א. סיימן הכניסה את טמפו לשוק הגבינות דרך מוצרי היבוא, ואילו רכישה של יעקבס תכניס את טמפו לתחום הייצור של גבינות. יעקבס מצדה צפויה להגדיל את מכירותיה באמצעות מערך ההפצה של טמפו.
טמפו השלימה רכישה של 40% מסיימן כשרכשה 16% נוספים בסוף מרץ. במקביל נחתם הסכם שלפיו טמפו תפיץ בלעדית ותספק שירותי מכירה בלעדיים של מוצרי א. סיימן בישראל וברשות הפלסטינית תמורה תשלום עמלות הפצה ומכירה לתקופה של עשר שנים.
רכישה של יעקבס, אם אכן תבשיל, צפויה להפוך את מגזר החלב של טמפו למהותי. ההכנסות של א. סיימן אינן מהותיות, והיא רשומה בדו"חות החברה תחת הכנסות של מגזר "אחר", בשונה מהמגזרים העיקריים של משקאות לא אלכוהוליים, משקאות אלכוהוליים ויקבי ברקן. ההכנסות של סיימן ברבעון הראשון הסתכמו בכ־8 מיליון שקל (חלקה של טמפו 2 מיליון עבור 24%). ההכנסות של יעקבס מוערכות בפי שניים־שלושה מהכנסות סיימן, ונעות סביב 100 מיליון שקל בשנה. כמו כן החברה רווחית.
תחום החלב והגבינות עבר בשנתיים האחרונות קונסולידציה: גד רכשה את מחלבת בית יצחק ואת מחלבת כפר תבור; מחלבות רמת הגולן והשומרון התמזגו בנובמבר 2020 למחלבה אחת; והחברה המרכזית, שהיא החברה הגדולה בתחום המשקאות, מחזיקה בטרה, שהיא חברת החלב השלישית בגודלה בארץ; וטמפו אף היא נכנסת לתחום. המס על המשקאות הממותקים פגע בהכנסות טמפו ויתר חברות המשקאות, והן מכוונת למקורות הכנסה חלופיים.
טמפו סיימה את הרבעון הראשון השנה עם הכנסות של 395 מיליון שקל, לעומת 334 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד, שעדיין הושפע ממשבר הקורונה. החברה סיימה את הרבעון ברווח של 16.3 מיליון שקל, לעומת 17.8 מיליון שקל ברבעון המקביל. טמפו נשלטת בידי ז'ק בר, אולם היא נמחקה מהמסחר ורק איגרות החוב שלה נסחרות. שווי החברה מוערך ב־1.5 מיליארד שקל.
שלמה יעקבס המייסד נפטר לפני כחודש ואת המגעים עם טמפו מנהלים יורשיו. טמפו סירבה להגיב לידיעה, ואסף יעקבס אמר כי איננו יודע במה מדובר.
יצחק ורות יעקבס התיישבו בעמק חפר ב־1936, והקימו משק של פרות ועזים מהן הפיקו מוצרי גבינות שונים. המוצרים מבוססים על גידולים לא מרוססים. המחלבה של המשפחה הוקמה על ידי בני הדור השלישי ב־1997 והתבססה על ידע של מחלבות מאירופה. המוצרים של החברה כשרים למהדרין ופונים לאוכלוסייה מבוססת.
לפי אתר החברה, המחלבה מייצרת עשרות סוגי גבינות, החל מגבינות קשות כמו גאודה, תום, קשקבל ופקורינו, עבור בגבינות עובש כמו רוקפור, גורגונזולה וקמומבר; וכלה בגבינות רכות כמו מסקרפונה וריקוטה ומוצרים נוספים כמו קרם פרש, שמנת ויוגורטים שונים. חלק מהגבינות זמין ברשתות השיווק, חלקו נמכר לבתי קפה, מסעדות ומלונות. לחברה חנות ליד המחלבה.