סגור
מחסני חשמל
"היצרניות באירופה ובפרט בטורקיה העלו מחירים בצורה קיצונית" (צילום: גיא לוי)

בלעדי
מכת חשמל: היבואניות מעלות מחירים בעד 15%

ראלקו, ניופאן ומיניליין הודיעו על שורת התייקרויות בגלל האינפלציה ובשל עליות מחירים אצל יצרניות אירופיות. במקביל הן נהנות מירידה חדה בעלות השינוע מסין

דווקא בזמן שעלויות התובלה הימית יורדות באופן דרמטי, מעלות יבואניות מוצרי החשמל את המחירים במה שנראה כעוד גל עליות מחירים. ל"כלכליסט" נודע כי היבואניות ראלקו, ניופאן ומיניליין, מייקרות את מחירי הקנייה לקמעונאים בטענה להתייקרות מחירים מצד הספקיות בחו"ל.
עיקר ההתייקרויות נרשמות מצד יצרניות מוצרי חשמל בטורקיה ואירופה, שסופגות התייקרויות בעלויות הייצור בשל האינפלציה ומחירי האנרגיה שמושפעים מהמלחמה ברוסיה ואוקראינה. מנגד, עלויות ההובלה ירדו דרמטית ונכון לעכשיו מחירי המוצרים שמיובאים מהמזרח הרחוק לא התייקרו.
ראלקו הודיעה לקמעונאים כי היא מעלה את מחירי כל מוצרי בלומברג, שמיוצרים בטורקיה במפעל ארצ'ליק, בשיעור של עד 15%, החל מסוף נובמבר. החברה ציינה שהסיבה היא בין היתר עלויות השינוע, למרות שעלויות השינוע דווקא במגמת ירידה משמעותית ועל אף שהיא לא מושפעת מעליות הריבית והאינפלציה. במכתב לקמעונאים כתבה ראלקו כי "מחירי חומרי הגלם ממשיכים לעלות וכן מחירי השינוע, ובהתאם היצרנים מעדכנים את המחירים. אשר על כן, אנו נאלצים להודיע על עליית מחיר בשיעור של עד 15% לכלל מוצרי בלומברג, שתיכנס לתוקף החל מיום 25 בנובמבר 2022".
בדיווח של ראלקו עצמה בעת פרסום דו"חות הרבעון האחרון, באוגוסט, כתבה החברה: "לפי תחזית בנק ישראל, צפויה ריבית הפריים להגיע לשיעור של 2.75% בתוך שנה, ושיעור האינפלציה השנתית יגיע לכ־4.5% ב־2022. שינוי שיעור הריבית כאמור יכול להשפיע על הוצאות המימון של החברה בנוסף, לשיעור האינפלציה העולה קיימת השפעה שאינה מהותית על תוצאות החברה, בין היתר, בשל עלויות כוח אדם. יחד עם זאת, להערכת הנהלת החברה, נכון למועד אישור הדוח לא קיימת חשיפה מהותית לשינויים בריבית ולשיעור האינפלציה". ראלקו הציגה הרעה בתוצאות הכספיות ברבעון הקודם, שכללו צניחה של קרוב ל־80% ברווח הנקי.
בנוסף לראלקו, גם יבואנית מוצרי החשמל ניופאן הודיעה לקמעונאים על התייקרות של עד 8% במחירי המוצרים שמיובאים מאירופה. "בשל עליית מחירי חומרי הגלם בעולם, והעלאת מחירי הקניה על ידי הספקים בחו"ל, מחירי הקניה יעודכנו בעליה של 5%–8% לכלל מותגי החברה: דלונגי, אינדסיט, באוקנכט, קראון, טפאל, מולינקס, קיצ'נאייד ומג'ימיקס", הודיעה ניופאן לקמעונאים. החברה תשלח לקמעונאים מחירונים בשבועיים הקרובים, אך המחירון החדש צפוי להכנס לתוקף רק בינואר 2023. במקביל, מיניליין הודיעה על התייקרות של 15% במותג אלקטרולוקס שמיוצר באירופה.
"היצרניות באירופה ובפרט בטורקיה העלו מחירים בצורה קיצונית", טוען יבואן של מוצרי חשמל. "כל היבואניות שולחות משלחות לאירופה בניסיון לעצור את היצרניות מלהעלות מחירים. הטורקים העלו מחירים על הזמנות קיימות שאמורות לצאת לישראל רק בשבוע הבא. באירופה מחירי ההובלה לא ירדו, כי הם מושפעים ממשבר האנרגיה ברוסיה בשל המלחמה עם אוקראינה. מחירי ההובלה מהמזרח ירדו ואני לא מביא סחורה כרגע כי יש לי מלאי במחסנים שאני דוחף אותו, כדי שאוכל להביא סחורה במחיר יותר זול".
גל עליות המחירים בענף החשמל מגיע לאחר שיבואניות מוצרי החשמל חגגו במשבר הקורונה. רשתות החשמל היו הנהנות העיקריות מהסגרים הממושכים, והציבור המשיך לצרוך ולשדרג את מוצרי החשמל הביתיים. יבואניות החשמל, כמו אלקטרה צריכה, תדיראן, ניופאן והמילטון, היו גם הראשונות לייקר את מחירי המוצרים שהן מייבאות בעשרות אחוזים כשהגבולות נסגרו. במשבר הקורונה אמר אחד היבואנים ל"כלכליסט" כי "יש מצוקת מכולות מסין, ומחירי ההובלה הימית מהמזרח זינקו מ־2,000 ל־5,000 דולר למכולה. רוב מוצרי החשמל מיובאים מסין ושם יש בעיה". עכשיו, למרות שמחירי הייצור בטורקיה עולים, נהנות היבואניות ממחירי הובלה נוחים עבור מוצרים שהן מייבאות מסין.
סיבה נוספת לעליות המחירים, מעבר להתייקרויות מצד היצרניות, היא מלאי גבוה של סחורה שהיבואניות הזמינו בשנה שעברה ואיתו הן נתקעו במחסנים בארץ. עלויות האחסנה בישראל עלו גם הן כיוון שמחירי הנדל"ן צמודים למדד, וכך, יבואנים שהזמינו מלאי גבוה מהמזרח נפגעו פעמיים: בפעם הראשונה כיוון שמחיר ההובלה שבו נעשו ההזמנות בתחילת השנה עמד על 16–10 אלף דולר למכולה, וכיום הוא ירד ל־4,000–5,000 דולר למכולה, ובפעם השנייה כי מחירי האחסנה שבעבר עמדו על 45 שקל לחודש למשטח, עומדים כיום 60 שקל לחודש למשטח. ההאטה במכירות אחרי טירוף מכירות החשמל בקורונה משפיעה גם היא על הוצאות האחסון.
בעוד היבואנים הצטיידו בסחורה שעליה שילמו עלויות שינוע גבוהות, הציבור כבר הצטייד במשבר הקורונה במוצרי חשמל וכעת לא ממהר לרכוש עוד.