סגור

כישלון בהבאת עובדים לחקלאות: צפוי מחסור של 35% בפרי הדר

לפי נתוני משרד החקלאות, קיים מחסור של כ־30 אלף עובדים, זאת בעקבות נטישת כ־9,000 עובדים תאילנדים את המשקים אחרי המתקפה על יישובי העוטף, לצד סגירת המעברים שמונעת מעובדים פלסטינים שעבדו בחקלאות להגיע לישראל

משרד החקלאות צופה שבתוך חודש יורגש מחסור של כ־35% בפרי הדר בשוק, זאת לאחר שהמשרד לא הצליח לתת מענה למחסור הכבד בעובדים שממנו סובלים החקלאים. כמו כן המשרד צופה ירידה ביכולת האספקה של עגבניות, מלפפון, חסה, כרוב, בצל ותות שדה. לפי נתוני משרד החקלאות, קיים מחסור של כ־30 אלף עובדים, זאת בעקבות נטישת כ־9,000 עובדים תאילנדים את המשקים אחרי המתקפה על יישובי העוטף, לצד סגירת המעברים שמונעת מעובדים פלסטינים שעבדו בחקלאות להגיע לישראל.
נראה כי כל הפעולות שנקט המשרד, ובראשן ניסיון לגייס עובדים ישראלים באמצעות מענקים גבוהים, העלו חרס. עד כה נקלטו רק 223 עובדים ישראלים בשכר על ידי 48 חקלאים. גם הניסיונות לקדם הגעת עובדים זרים חדשים לא הוכיחו את עצמם עד כה ולישראל הגיעו כ־1,270 עובדים זרים חדשים בלבד לחקלאות מתאילנד וממלאווי. אף שהועבר מכתב התחייבות לתאילנד להעסקת עובדים באזורים בטוחים בלבד, רק כ־150 מהעובדים התאילנדים שעזבו עם פרוץ המלחמה, חזרו לישראל. בנוסף, החקלאים נעזרים במתנדבים ובכ־2,000 חיילים, בנות שירות, חברי תנועות נוער או תלמידי מכינות שמגיעים לסייע מדי שבוע.
מנתוני משרד ראש הממשלה עולה כי לישראל הגיעו 200 עובדים ממלאווי ועוד עשרות מטנזניה ויש צפי להגעת עובדים פיליפינים "בטיסה מיוחדת", אך לא צוין בכמה עובדים מדובר ומתי יגיעו. בנוסף, התקבל אישור להבאת 5,000 עובדים זרים מסרי לנקה ויש אפשרות להביא עובדים דרך לשכות פרטיות במשך שלושה חודשים, בהיקף של עד 10,000 עובדים.
אסף גבע, כלכלן בכיר באוצר, חשף בדיון שנערך אתמול בוועדה לעובדים זרים בכנסת את היקף הנזק הכלכלי האדיר בשל איסור הכנסת העובדים הפלסטינים: "ההשלכות הישירות מוערכת על ידינו בכ־3 מיליארד שקל בחודש".