סגור
שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ומוצרי חלב תנובה
סמוטריץ'. "המהלך הזה יחזיר את החלב למדפים בתוך ימים ספורים ויגרום להורדה מיידית של המחירים" (צילום: אוראל כהן, אלכס קולומויסקי)

סמוטריץ' יוצא באופן חזיתי נגד המחלבות והרפתנים: בדרך לבטל את המכס על ייבוא חלב

על רקע המחסור המתמשך בחלב במרכולים, פרסם שר האוצר להערות הציבור הוראת שעה שנועדה לבטל את המכס על ייבוא חלב עד אוקטובר. מדובר בצעד חריג שצפוי להוביל להתנגדות חריפה מצד הרפתנים והמחלבות המקומיות. סמוטריץ': "לא נקבל מצב שבו אין חלב על המדפים". יצרני החלב: "הערב המדינה הבהירה שוב שאסור לעשות איתה הסכמים"

המחסור המתמשך בחלב בחנויות המזון, הוביל את שר האוצר בצלאל סמוטריץ' לפרסם להערות הציבור צו לביטול המכס על ייבוא חלב בהוראת שעה. מדובר באירוע חריג, שצפוי להוביל להתנגדויות חריפות מצד הרפתנים והמחלבות המקומיות.
מדובר בצעד שישרת את שופרסל, רמי לוי וחברת ויליפוד, שפעלו בתקופה האחרונה לקבל היתר ליבוא חלב ניגר במכסות פטורות ממכס. עם זאת, צעד זה, שכמותו לא ננקט מעולם, מהווה הפרת ההסכם הענפי שנחתם לפני יותר משנה.
על ייבוא חלב ניגר חל מכס בשיעור של 40%, המהווה חסם שהופך את היבוא ללא כדאי כלכלית ומונע אותו לחלוטין. זאת, במטרה להגן על הרפתנים הישראלים. כדי להתמודד עם המחסור, מציע שר האוצר לבטל את המכס לתקופה של כשלושה חודשים, עד חודש אוקטובר.
באוצר מציינים כי ביטול המכס לא צפוי לגרום להפסד בהכנסות המדינה ממסים, כיוון שאין יבוא לישראל של חלב כזה, וגם לא לגרום נזק לחקלאים בעלי הרפתות, מאחר והמחלבות ימשיכו לקנות את מכסות החלב הקיימות במחיר המטרה הקיים.
סמוטריץ׳ מסר: ״לא ניתן לקבל מצב שבו אין חלב על המדפים. בשל החוסר בחלב ולאחר שהובהר על ידי הקמעונאים הגדולים במדינת ישראל כי יש ביכולתם לייבא חלב באופן מיידי, החלטתי על ביטול המכס של החלב בהוראת שעה".
לדברי סמוטריץ', "המהלך הזה יחזיר את החלב למדפים בתוך ימים ספורים ויגרום להורדה מיידית של המחירים. לאחר בחינת מספר חלופות החלטתי על הצעד הזה מכיוון שהוא המהיר והמיידי ביותר, הוא פשוט רגולטורית ויאפשר לגשר על הפער במוצרי החלב במדפים בתוך ימים ספורים. בשלושת החודשים הבאים נבחן יחד עם משרד החקלאות את כלל החלופות לפתרון יסודי, הן לבעיית הכמות והן לבעיית המחיר של חלב ומוצריו״.
מארגון יצרני החלב נמסר בתגובה: ״הערב המדינה הבהירה שוב שאסור לעשות איתה הסכמים. אחרי אין ספור דיונים עם שר האוצר, אנשי אגף התקציבים ובוועדת הכלכלה בהם הבהרנו לכלל הגורמים את החשיבות לשמור על הייצור המקומי שוב האוצר יורק בפנים של החקלאים ומעדיף את היצרנים בפולין, הונגריה ושאר מדינות מזרח אירופה על פני הייצור הישראלי תוך שהוא מעשיר את כיסיהם של היבואנים. שר האוצר נותן גושפנקא לתעשייה הישראלית לעבור לייצר בחו״ל או לחילופין להסיט קווים למוצרים שלא בפיקוח. במקום לדאוג לחלשים - שוב דואגים ליבואים הטייקונים״.