סגור
רוני אירני
רוני אירני (צילום: סיימון אלמלם)

רוני אירני יוצא לרחוב: "ביוקרה אין דרמה. המחירים אצלי נותרו כפי שהיו"

רוני אירני, בעלי קבוצת אירני שמפעילה את פקטורי 54, לא חושש מתזמון בעייתי לפתיחת רשת חדשה לאופנת רחוב: "אז קונים פחות דירות, לא רעבים פה ללחם"

קבוצת אירני, בעלת רשת פקטורי 54, משיקה קונספט קמעונאי חדש לאופנת רחוב, תחת השם FIVE POINT FOUR. חנות ראשונה למותג נפתחה אתמול במתחם שרונה בתל אביב, בשטח של 1,000 מ"ר ובהשקעה של 16 מיליון שקל. במקביל, הקבוצה הודיעה כי ב־2024 מתוכננות להפתוח חנויות נוספות במיאמי ובניו יורק. האסטרטגיה היא הקמת חנות אחת בכל עיר הנחשבת לבירת אופנה.
החנות עוצבה על ידי רועי נחום — אמן ישראלי אמריקאי, שעל לקוחותיו נמנים בין היתר ביונסה, ליאונרדו דיקפריו, אלישיה קיז וג'סטין טימברלייק. בחנות יימכרו 30 מותגים בינלאומיים שלדברי רוני אירני, מבעלי הקבוצה, נמכרים בישראל בפעם הראשונה ויימכרו באופן בלעדי בחנות החדשה.
עד כמה זה נכון לפתוח חנויות יוקרה בזמן שהמיתון בפתח?
"אם היינו מתאימים עצמנו לטרנדים הכלכליים, היינו משקיעים ומשקיעים בתקופות טובות ואז עוצרים בתקופות פחות טובות. אבל זה לא נכון וצריך ליצור טונוס של משהו עמוק. אנחנו עובדים על הקונספט הזה וחוקרים אותו כבר ארבע שנים. יצרנו משהו שאמור להיות על־כלכלי. סחורה כזו לא תהיה באף מקום בארץ. נייקי ואדידס מביאות לנו את הקולקציות הייחודיות והכי טובות שלהן, שיהיו רק אצלנו, וגם נביא מותגים איזוטרים אבל ייחודיים".
מאיפה אתה קונה את נייקי ואדידס?
"מנייקי ואדידס העולמיות".
אתה לא חושב שהחנות תרתיע אנשים בתקופה כלכלית בעייתית?
"החנות מושקעת, אבל לא משדרת יוקרה, אלא תחושה שאתה מקבל שאתה מסתובב במרחב הפתוח במוזיאון ומסתכל בכל מיני מיצגים. התחושה נעימה. הלקוח יבוא עם המחשב ויש שם מקומות ישיבה נעימים. בשנים האחרונות מעצבי הרחוב תופסים את המקום שלהם. דור המעצבים האליטיסטים נגמר. בא דור חדש של מעצבי רחוב שחלקם בלי השכלה בעיצוב, אלא סטייליסטים שיוצרים כל מיני מיצגים והופעות שהם מלקטים ועורכים אותם מחדש. זה הגיע לגוצ'י ולואי ויטון מלמטה".
לגבי מחירי המותגים בחנות החדשה, אירני מבטיח כי "יש מניפה של דברים יקרים וגם דברים מאוד זולים, ובעיקר יש דברים שמופיעים רק בחנות הזאת. יש מקסימום 30 חנויות מהסוג הזה בעולם והן מקבלות את הפריטים הכי יוניקים, כי החוסר יוצר באזז".
בסוף אלה פריטים יקרים. אתה מרגיש שזו תקופה מתאימה?
"אני מדבר על משהו שהוא עסק של אספנים פריקים והוא לא קשור למצב כלכלי כזה או אחר. אנשים פה לא מתים מרעב. אז קונים פחות דירות ובינתיים לא מרגישים שקרתה פה דרמה גדולה. גם אם אני מסתכל שלושים שנה אחורה, לא רעבנו ללחם. אני לא חושב שלא עוברים פה תקופות מורכבות, ויש פה מעמדות שסובלים יותר, אבל ממעוף הציפור של איש עסקים ששואל עצמו האם שווה להשקיע בשוק, אני משקיע כי אני מאמין במדינה".
הקניונים שהפסידו כסף בקורונה חזרו לגבות שכר דירה רגיל ואפילו נהנים מעליית המדד. איך זה משפיע על השוכרים?
"עכשיו יש תקופה שהיא מעין תקופת ביניים. היה נפלא בקורונה מבחינת השוכרים, ולא היה טוב לקניונים ועכשיו השכר דירה חזר להיות כמו מקודם ומצבם של הקניונים טוב. מה מצב השוכרים? לאט לאט נחזור ל־2019, שבה היה יותר מורכב ולא פשוט. ופה זה תלוי מאוד בהתפתחות הכלכלית הגלובלית, אבל אין ספק שהשוק של הקניונים יהיה יותר מורכב מכיוון שהחויה של הקונה, ללא קשר לאקלים הכלכלי, צריכה להיות הרבה יותר אינדיבידואלית ודיגיטלית והרבה יותר עשירה וגם קהילתית, והקניונים מתחילים להבין את זה. יש היום אפשרויות רבות לקניות, יש חו"ל, אינטרנט. אתה צריך לרגש את האנשים, וזה מה שאנחנו מאוד אוהבים. אוהבים לרגש ולהתרגש. אני משקיע כי אני חושב שיש כמה מימדים, האסתטיקה חשובה לנו וגם לעמוד מול הצרכן ולכבד אותו".
כמה חנויות של הקונספט החדש ייפתחו בעולם?
"כשאנחנו עושים את העסקים שלנו, הרבה פעמים עושים אקסל ורוצים לדעת באופן מדוד ורשום איך ייראה העתיד. לי מספיק שאני יודע מה אני רוצה לעשות בשנת 2024 (לפתוח עוד שתי חנויות – א"י). האדמה זזה מהר ואחד הדברים המעניינים בשוק הזה שאתה לא יכול לתכנן תוכניות ארוכות טווח. אנחנו בשנת 24 נעשה הערכת מצב ונחליט איפה וכמה גדלים והאם אנחנו גדלים עם הקונספט הזה".
אז אם האדמה זזה מהר כמו שאתה מתאר, אולי אופנת רחוב לא תהיה אקטואלית בעוד כמה שנים?
"אני חושב שזה הנצחון הגדול של האמת, כי בעצם ברחוב נוצרים הדברים האמיתיים וזה לעולם לא יעזוב אותנו. המעצבים עושים התאמות וחיבורים ומה שיקרה לדעתי זה שהסטריט יפתח ויתחבר לאמנות ומחול ומוזיקה. המחצבים נמצאים ברחוב והשדרה המרכזית של חוט השדרה נמצאת בסטריט" .
קבוצות האופנה נכנסות לתחומים חדשים כמו מזון ומשקפיים. לא מדגדג לך לצאת מבגדים והנעלה?
"אנחנו מאוד מפוקסים. זה לא אומר שאנחנו לא פתוחים ליוקרה בתחומים אחרים. אנחנו מתעניינים באזורים אחרים שמחוץ לאופנה והנעלה ואני מניח שלא ירחק היום שזה יקרה. יש לנו הרבה ידע ועומק והבנה מבחינת הצרכן והמוצר, שזה יקרה בצורה טבעית, אבל אני מגלה שאנחנו מעמיקים בתחום שלנו ולא חסר איפה להעמיק. אנחנו לא מרגישים נוח לעשות פעילויות שאנחנו לא משוכנעים בהן ואחר כך ללכת אחורה ולהפסיק אותן".
העלתם מחירים בגלל מחירי הסחורות?
"לא עשינו מהלך שלא היה קודם לכן. אנחנו משחקים את המשחק של חו"ל — מוכרים בין 5% זול יותר ל־10% יקר יותר ביחס לחו"ל. זה מה שהיה תמיד אצלנו וזה לא השתנה. אם ספק מעלה לי מחיר בעולם אני גם מעלה מחיר, אבל אני לא מרגיש שזה קורה. ביוקרה אצלי אין דרמה, והמחירים נותרו כמו שהיו".