בקרוב בצלחת שלכם: תנובה מקימה מתקן תעשייתי לבשר מתורבת
בקרוב בצלחת שלכם: תנובה מקימה מתקן תעשייתי לבשר מתורבת
המתקן, שאותו ייצרה חברת פלורינובה שבבעלותה, הוא בעל כושר תפוקה הגדול ב־700% מהמקובל כיום. יוביל להוזלת מחירי הייצור, אחד מהחסמים העיקריים בתעשייה
חברת פלורינובה, הנמצאת בבעלות ענקית המזון תנובה (20%) וחברת הביוטכנולוגיה פלוריסטם (80%), השלימה פיתוח של מתקן לייצור בשר מתורבת, המסוגל לספק מוצרים לשוק בקנה מידה תעשייתי. לדברי החברה, מדובר בפתרון ייחודי שיאפשר למפעלים בתחום להגדיל את פריון העבודה שלהם בכ־700%, בהשוואה לשימוש בפלטפורמות טכולוגיות לייצור בשר מתורבת הקיימות היום בשוק. הגדלת תפוקת המתקנים תוביל גם להוזלת מחירי הייצור — חסם משמעותי כיום בתעשייה. החברה מתכננת להשיק מוצר ראשון כבר השנה, ופועלת להשגת אישורים רגולטוריים לשיווק לצרכנים בישראל ובארה״ב.
בשר מתורבת נחשב לגביע הקדוש של תחום הפודטק. אך רק מוצר אחד אושר עד היום לשיווק מלא על ידי הרגלטורים — בסינגפור. מוצר נוסף עבר את משוכת ה־FDA בארה״ב וממתין לאישור משרד החקלאות האמריקאי.
הפיתוח של פלורינובה, שכעת ממתגת את עצמה מחדש תחת השם Ever After Foods, עונה על שני האתגרים הגדולים ביותר של תעשיית הבשר המתורבת: ייעול הליך הייצור לצד הפחתת עלויות. תעשיית הבשר המתורבת מסתמכת כיום על ביו־ריאקטורים (מכלים) גדולים מאוד שבהם מגודלים תאים מבוססי בעלי חיים. הפיתוח של פלוריסטם יאפשר גידול תאים במכלים קטנים משמעותית, תוך ניצול גדול יותר של החומר. כך פחות משאבים יידרשו ליצור, וכמויות חומר הגלם המופק ייגדלו משמעותית. לצד השקת מוצרים משלה, החברה תציע למכירה את הפלטפורמה שפיתחה באופן שיאפשר גם לחברות אחרות לקצר את הדרך של מוצרי הבשר המתורבת מהמעבדה אל הצלחת.
בשנה שעברה השקיעה תנובה 7.3 מיליון דולר במיזם המשותף עם פלוריסטם. מטרת השותפות היא לפתח מוצרים על בסיס טכנולוגיות פיתוח התאים של פלוריסטם המיושמות כיום בתעשיית התרופות ויכולים לשמש פלטפורמה מתאימה לפיתוח מוצרי בשר מתורבת, בשילוב הידע התעשייתי, המסחרי והרגולטורי של תנובה בתחום.
״חברות בשר מתורבת מתקשות להגיע היום למוצר שייצורו יעיל. כשחברות עושות סקיילאפ, הן נתקלות באתגרים ביולוגיים וטכנולוגיים גדולים״, אומר מנכ"ל Ever After Foods, אייל רוזנטל. ״התעשייה מתבססת על מערכות ישנות שהיו נהוגות בעולם הביוטק והפרמה, אבל הן לא מתאימות להליכי יצור גדולים. שיטת הגידול שלנומתגברת על המכשולים הקיימים היום. אנחנו יכולים לייצר יותר מ־10 ק"ג של מסת בשר מתורבת עם ביוריאקטור של 35 ליטר בלבד ומצאנו דרך להרחבת הייצור והגעה לשוויון מחירים".
הטכנולוגיה מבוססת התאים של החברה מייצרת לדבריה בשר מתורבת המורכב מכל הרכיבים החיוניים המצויים בבשר רגיל, כגון שומן ותאי שריר, כמו גם חלבוני המטריצה החוץ-תאית (ECM) הקשורים אליהם. בדומה לכלל מוצרי הבשר המתורבת הנמצאים היום בפיתוח בעולם, מוצריה הראשונים של החברה יהיו ״היברידיים״, ויכילו עד כ-50% בשר מתורבת, לצד רכיבים נוספים מן הצומח.
לדברי שי כהן, סמנכ״ל חדשנות ומנהל קרן ההשקעות של תנובה, ״תעשיית הבשר המתורבת תמשיך להתאפיין ב־2023 בהשקעות מאסיביות ביצירת מתקני ייצור, אישורים רגולטוריים וכניסת גופי השקעה חדשים לתחום. הפלטפורמה שלנו מתמודדת עם האתגר הגדול בתעשיה: הנגשת הבשר המתורבת לציבור הרחב בייצור המוני״.
תנובה נכנסה לשוק הבשר המתורבת בשנה שעברה לראשונה, לאחר שבזירה המקומית הקדימה אותה שטראוס, המשקיעה בחברת אלף פארמס. בתנובה קיוו כי חבירה לפלטפורמת ייצור קיימת תאפשר קיצור טווחים משמעותי, ושיווק של מוצרים ראשוניים בפרק זמן קצר יחסית לנהוג בשוק. סוגי בשר חלופיים צפויים להוות 60% משוק הבשר העולמי עד 2040, ובתנובה התמקדו בתחליפי חלבון כאחד ממנועי הצמיחה הראשיים שלהם.