ליברמן שוקל לבטל את הפטור ממע"מ על קניות מקוונות בחו"ל
ליברמן שוקל לבטל את הפטור ממע"מ על קניות מקוונות בחו"ל
במגזר העסקי לוחצים זה זמן רב לבטל את הפטור ממע"מ, שניתן על קניות בסכום של עד 75 דולר, בטענה כי הוא גורם לעיוות; בין המרוויחים הגדולים מביטול של הפטור - בעל השליטה בקבוצת פוקס, הראל ויזל, מכרו של ליברמן
שר האוצר, אביגדור ליברמן, שוקל לבטל את הפטור ממע"מ על קניות מקוונות בחו"ל בסכום של עד 75 דולר.
החלטתו של השר אינה מנותקת ממה שקורה בעולם, אך גם לא נטולת לחצים מצד הסקטור העסקי. אם המהלך ייצא לפועל, בין המרוויחים הגדולים יהיו בעל השליטה בקבוצת פוקס, הראל ויזל, מכרו של ליברמן, ורשתות מקומיות נוספות.
בעולם, אוסטרליה ביטלה את הפטור ממע"מ על יבוא למדינה כבר ב-2018. בשבוע שעבר הודיע גם האיחוד האירופי על ביטול הפטור ברכישות מקוונות של עד 22 יורו.
בישראל, הוחל הפטור ממע"מ ביבוא אישי על הזמנות מאתרים מחו"ל, על מנת להוזיל את יוקר המחיה. אחד התומכים הנלהבים בפטור הזה היה שר הכלכלה לשעבר, אלי כהן, שדחה את דרישות הסקטור העסקי לבטל את הפטור או להחיל אותו גם על קניות בישראל. כהן חזר וטען כי ביטול שלו יכביד על הצרכן ויעלה את יוקר המחיה.
בתחילה עמד הפטור על קניות בסכום של עד 50 דולר, אך ב-2012, בעקבות המחאה החברתית, החליט שר האוצר אז, יובל שטייניץ, להגדיל את הסכום ל-75 דולר.
כיום, אזרחים מישראל יכולים לרכוש מוצרים באתרי סחר בינלאומיים, ואם סכום הקנייה המצטבר נמוך מ-75 דולר, הם פטורים מתשלום מע"מ על הקנייה. אלא שהמצב הזה שולח את הישראלים לבצע קניות בחו"ל, מעשיר את קופות המסים של המדינות הזרות, וגורע 1.7 מיליארד שקל מקופת המדינה בכל שנה.
במשך שנים רבות מנסים אנשי עסקים בסקטורים השונים לבטל את הפטור הזה בטענה, כי הוא מעוות, פוגע בהכנסות המדינה ממסים ושולח את הצרכנים הישראלים להוציא כסף במדינות זרות במקום בישראל. בשנת 2018, איגוד לשכות המסחר הגיש בשם יבואנים וקמעונאים עתירה לבגץ נגד המדינה בטענה כי הם מופלים לרעה על ידי המדינה שמחייבת את הצרכן הישראלי לשלם מע"מ בקניה בחנויות בישראל. גם התעשיינים הצטרפו לעתירה אלא שבגץ קבע כי הפטור ממעמ לא יבוטל ואיגוד לשכות המסחר נאלץ למשוך את העתירה והיבואנים והתעשיינים החלו לפעול ביתר שאת אל מול רשויות המדינה, בניסיון לבטל את הפטור הזה.
משבר הקורונה העצים עוד יותר את העיוות והקמעונאים קיימו שיחות עם ראש הממשלה דאז בנימין נתניהו, עם שר האוצר ישראל כץ ועם הדרג המקצועי במשרדי הכלכלה והאוצר. אלא שגם במהלך המשבר, שפגע בעולם המסחר, סירבה הממשלה לבטל את הפטור.
לפני שבועיים התקיימה פגישה של שר האוצר הנכנס אביגדור ליברמן בהשתתפות השתתפו רון תומר, נשיא התאחדות התעשיינים ויו"ר נשיאות המעסיקים והעסקים, אוריאל לין נשיא איגוד לשכות המסחר, אבשלום וילן מזכ"ל התאחדות חקלאי ישראל ואיריס שטרק נשיאת לשכת רואי החשבון. בפגישה העלו תומר ולין את סוגיית הפטור ממע"מ, ובסיומה הבטיח ליברמן לבחון את הנושא בכובד ראש.