לגלול בפיד מהצ'יפ במוח: חוויית המשתמש של העתיד
לגלול בפיד מהצ'יפ במוח: חוויית המשתמש של העתיד
כבר היום 40% מהמשתמשים בארה"ב מעדיפים שירותי שאילתות חיפוש בקול במקום להקליד על המסכים שלהם והמספר הזה ממשיך לעלות. עידן המכשירים עם אפס ממשק, המכונה Zero UI, מתקרב אלינו בצעדי ענק. אבל אל דאגה, עולם מחוסר ממשקים לא מגיע כל כך מהר, והמסכים לא ייעלמו בקרוב
בואו נודה בזה, כולנו מכורים. אנחנו חווים את העולם דרך המכשירים הניידים שלנו, ומעבירים את ימינו עם הראש מוטה מטה, מקישים ומחליקים על מסכים. אנשים שיושבים אתנו בחדר לא היו יכולים להיות רחוקים יותר, מכיוון שאנחנו עסוקים מדי בהקלדת הודעה או מייל למישהו אחר, שלא נוכח.
אנחנו מורידים כמות אינסופית של אפליקציות ולוחצים על יותר מדי מסכים בניסיון לבצע משימות יומיומיות. אנחנו תלויים במסכים לכל דבר, החל בלבדוק מה יהיה מזג האוויר, ועד ניסיון לתכנן מה נכין לארוחת ערב. למרבה המזל, תחום העיצוב מוביל כיוון חדש לאופן שבו אנחנו מתקשרים עם המכשירים.
המכשירים שלנו מתחילים להכיר אותנו הרבה יותר לעומק, וההיכרות הזאת דווקא תאפשר בקרוב חופש מההתמכרות שלנו למסכים. עם עליית כלים כמו צ'אטבוטים ואינטראקציות מבוססות מחוות וקול, אנחנו מתחילים להתרחק מהממשקים המסורתיים מבוססי המסך שאנו נושאים עמנו לכל מקום מדי יום.
40% מהמשתמשים בארה"ב מעדיפים להשתמש בשירותי שאילתות חיפוש בקול במקום להקליד אותן בשורת הכתובת על המסכים שלהם, והמספר הזה עולה מדי שנה. אחת הסיבות לעלייה הזאת בשירותים מבוססי קול היא סירי, העוזרת הקולית של אפל ואחד העזרים הקוליים הפופולריים בעולם. נוספו אליה אלקסה וגוגל עם הרמקול החכם, כלים למעקב אחרי כושר, משקפי מציאות מדומה ומערכת בית חכם. כולם מבשרים על עידן חדש - עידן המכשירים עם אפס ממשק, המכונה, Zero UI.
ואולם בעתיד הקרוב, סביר להניח שנוכל לשלוט בגאדג'טים שלנו לא רק בעזרת קול ומחוות, אלא גם בכוח המחשבה. כן, זאת לא טעות.
הממשק האידיאלי הוא היעדר ממשק
כשאדם קונה כיום טלפון נייד חדש או מתקין אפליקציה לא מוכרת, הוא צריך קצת זמן כדי להבין איך הכל עובד בו ועל אילו כפתורים ללחוץ כדי לקבל את התוצאה שהוא מחפש. אבל דמיינו עולם ללא הוראות - אין מדריכים ואין צילומי מסך. אין צורך שתצטרכו להבין או ללמוד ממשק לא מוכר - להפך. תפקידו של המכשיר או האפליקציה "החכמים" הוא ללמוד במהירות להבין את הצרכים של בעליו.
הרעיון של Zero UI מרמז על ניהול מכשירים באמצעות: קוֹל, מחוות, הבעות פנים ומגע. מטרת Zero UI היא להיעלם ככל האפשר מנקודת מבטו של המשתמש כדי שיוכל להמשיך בחייו, לצמצם את הזמן המושקע במכשירים, תוך השגת אותן תוצאות; לתת למכונות להבין את המשתמשים בדיבור, בהתנהגויות ובתנועות הטבעיות שלהם.
באמצעות שימוש בנתונים ומידע הקשרי, Zero UI יסלול את הדרך לכך שהמכשירים שלנו יבינו אותנו ברמה הרבה יותר פרסונלית ואינדיבידואלית. ככל שהטכנולוגיה תתקדם, כך גם הדרישות שיוצבו מהמעצבים יתקדמו. כדי לעצב על פני הקשרים והתקנים, מעצבים חייבים לרכוש ידע מעמיק בתחום וליישם מתודולוגיות רבות. אפשר להתעודד בכך שעם מצבי אינטראקציה אחרים, כמו פקודות קול ומחוות, נוכל להאיץ את האינטראקציות ולבלות יותר זמן בהיותנו נוכחים בעולם האמיתי, וליהנות ממה שאנחנו באמת רוצים לעשות.
העתיד הולך להיות קצת מוזר
"העתיד הולך להיות מוזר", אמר אילון מאסק ב-2020, כשהסביר את השימושים הפוטנציאליים של שתלי המוח שפותחו על ידי חברת הנוירוטכנולוגיה שלו, Neuralink. במהלך שבע השנים האחרונות החברה פיתחה שבב מחשב המיועד להשתלה במוח, שם הוא עוקב אחר הפעילות של אלפי נוירונים.
בתחילת 2022 החלה Neuralink לבדוק טכנולוגיה שתספק את הבסיס לחיבור המוח האנושי למכשיר אלקטרוני. טכנולוגיה זו אמורה לסייע לאנשים עם לקויות בראייה, שמיעה או יכולת תנועה.
בטווח הארוך, BCIs (Brain–computer interface) מעלים מגוון של חששות אתיים, שצריכים להיבחן בקפידה על ידי חוקרים, חברות, סוכנויות מימון, רגולטורים והמשתמשים עצמם.
חברת סנאפ רכשה בשנה שעברה את חברת NextMind. הסטארט-אפ ידוע בעיקר בזכות הבקר שלו, המנצל אותות מוח כדי להעביר תמונות על ממשק מחשב. טכנולוגיה זו עוקבת אחר פעילות עצבית כדי להבין את כוונת המשתמש בעת אינטראקציה עם ממשק מחשוב, ומאפשרת לו ללחוץ על כפתור וירטואלי פשוט על ידי התמקדות בו. NextMind הצטרפה לסנאפ כדי לעזור להניע מאמצי מחקר מציאות רבודה לטווח ארוך בתוך Snap Lab. סנאפ אמרה כי NextMind תעזור לה להניע את מאמצי המחקר ארוכי הטווח של המציאות הרבודה (AR), כולל פיתוח גרסאות עתידיות של משקפי ה-AR Spectacles של Snap.
המסכים כאן כדי להישאר
אבל אל דאגה, עולם מחוסר ממשקים לא מגיע כל כך מהר, והמסכים לא ייעלמו בקרוב מחיינו. "לעולם לא נאבד את המסך. אנחנו הולכים לסיים עם יותר מסכים, הכל יהיה מסך", אמר המעצב אנדי גודמן. למעשה, יש סיכוי גבוה יותר שניעזר אפילו יותר במסכים כדי להשלים משימות בצורה יעילה הרבה יותר.
יש לזכור שהטכנולוגיה היא יצור מורכב ודינמי, המשתנה ללא הרף. עתיד חוויית המשתמש יהיה מיוחד. בדיוק כפי שהחיים שלנו הם רב-ממדיים, גם המכשירים שלנו חייבים להיות מסוגלים לקבל ולהבין נקודת תצפית מלאה של 360 מעלות.
הרעיון של Zero UI שואף להפוך את העולם שלנו לאינטראקטיבי יותר. בעולם שבו אין מסך מגע ומכשירים מגיבים לסביבת המשתמש, אנחנו מתרחקים ממסכים לכיוון בינה מלאכותית, כלי רכב בנהיגה עצמית, עוזרים דיגיטליים ועוד הרבה תחומים שעוד לא חשבו עליהם, אבל בטח עוד יקרו. מה שבטוח הוא שיהיה מעניין.
יעל קנדר היא מנהלת BDO Digital