המזגנים עלולים להתייקר בגלל עיכוב בהכשרת מתקינים לתקן החדש
המזגנים עלולים להתייקר בגלל עיכוב בהכשרת מתקינים לתקן החדש
מיוני יתאפשר לייבא בעיקר מזגנים בתקן אירופי חסכוני, הדורשים הכשרת מתקינים מיוחדת. היבואנים מתריעים על גרירת רגליים של הרגולטור ועיכוב בהכשרות הייעודיות
יבואני מזגנים מתריעים על מחסור צפוי בסחורה בעקבות גרירת רגליים של הרגולטור בנושא גז המזגנים. בחודש יוני ייכנסו לתוקף תקנות חדשות שלפיהן יתאפשר לייבא רק מזגנים עם תווית אירופית שמעידה על חיסכון אנרגטי. אלא שהמזגנים החסכוניים הללו מופעלים בגז R32, שהוא אומנם ידידותי לסביבה, אך מסוכן לתפעול, ולכן הרגולטור הישראלי קבע שהתקנת מזגנים עם הגז הידידותי תיעשה רק בידי טכנאי מזגנים שעברו הכשרה ייעודית. הבעיה היא שהצעת החוק לאסדרת מקצוע הטכנאים עברה בקריאה ראשונה בממשלת בנט־לפיד, ומאז היא תקועה בוועדת העבודה, בראשות היו"ר ישראל אייכלר מיהדות התורה, שעל פי היבואנים, מסרב לדון בחוק.
המשמעות של גרירת הרגליים הזו היא שהחל מחודש יוני יתאפשר לייבא ארצה רק דגמים מעטים שמאושרים לשימוש באירופה ועדיין משתמשים בגזי חממה, מה שעלול להוביל למחסור במזגנים ולהעלאת המחיר לצרכן. בחברת ניסקו, יבואנית מזגני מיצובישי אלקטריק, כבר מתריעים על מחסור בחודשים הקרובים. "חלק ממזגני מיצובישי אלקטריק שאני מייבא לישראל אין עליהם תווית אנרגיה אירופית כי זה דגם שמיועד לישראל ועובד על גז R410 מחוסר ברירה, כי אסור לייבא לישראל מזגנים עם גזי קירור ידידותיים לסביבה", מסביר אייל סייר, מנכ"ל קבוצת ניסקו.
"משרד האנרגיה מחייב שמיוני כל מזגן שנכנס לארץ יהיה מסומן בתווית אנרגיה אירופית, ומיוני 2025 תיאסר בכלל מכירת מזגנים שאין עליהם תווית אירופית. מחר בבוקר אני עלול להישאר בלי סחורה ובלי יכולת לספק מזגנים אירופיים ירוקים בגלל ויכוחים בין פקידי ממשל כאלה ואחרים. שמישהו יקבל החלטה כבר. יש חוסר אחידות בין משרדי העבודה, המשפטים והאנרגיה. הלקוח הסופי רוצה מוצר יותר ידידותי ויותר חסכוני בחשמל ולא כזה שייחודי לישראל. אני יכול להביא מזגנים עם תקינה אירופית אבל רק כאלה שעובדים על גזי חממה שהם יותר מזהמים. אבל מתישהו התקן החדש ייכנס לתוקף ואני ארצה להביא את המזגנים החדשים והיותר יעילים, כך שזה הופך את היבוא של הדגמים הלא חסכוניים לפחות כלכלי כי אני צריך להביא עבורם גם חלקי חילוף. אבל מכיוון שאין ברירה ואני חושש שבקיץ הקרוב יהיו לי חוסרים, אני מכניס עכשיו מזגנים בכמויות הכי גדולות שאני יכול".
מנהל חטיבת החשמל והאלקטרוניקה באיגוד לשכות המסחר, צביקה גושן, מתריע כבר חודשים על עיכוב אסדרת מקצוע הטכנאים: "יש כבר חברות שנפגעות מההתנהלות של המדינה, וזה אומר שאנחנו בעיכוב בלוחות הזמנים. אנחנו הרבה אחרי אירופה במעבר לגז ידידותי לסביבה והמצב הזה בלתי סביר. החוק מחכה לחקיקה לקריאה שנייה ושלישית וועדת העבודה תוקעת אותו. הוא כתוב ונועד למנוע קטסטרופה. העיכוב של החקיקה הוא לא ענייני, יש פה כנראה עניין פוליטי. מי שישלם את המחיר זה הצרכן כי העלויות ילכו ויגדלו".
ישראל חתומה על הסכם בינלאומי להפחתת השימוש בגזי חממה אך אינה מיישמת אותו, והשרה להגנת הסביבה עידית סילמן חתמה על תקנות לדחיית יישום היעדים של הפחתת השימוש בגז הישן בשלוש שנים ל־2027. אם חוק אסדרת מקצוע הטכנאים לא יעבור עד סוף דצמבר 2024, המשרד להגנת הסביבה יממש את הפעימה הבאה של קיצוץ של 40% במכסות היבוא של גזי קירור ישנים.
מוועדת העבודה נמסר בתגובה: "גורמי מקצוע התריעו על סיכוני בטיחות משמעותיים העולים משימוש בגזים מהסוג החדש, שהם דליקים יותר מהגז הישן. הוועדה דרשה מהממשלה הסדרת אמצעי בטיחות שימנעו הרעלת גז ושריפות בחדרים סגורים עם מזגנים מסוכנים. ברגע שהעניין הבטיחותי יוסדר, יימשך הדיון. הוועדה דאגה שמכסות היבוא לשנת 2024 יעודכנו בהתאם לדחיית כניסת הפחתת המכסות לתוקף".