בלעדי לכלכליסטסופר־פארם בדרך להפוך למעצמת אופטיקה: תרכוש את אופטיקנה בכ־200 מיליון שקל
בלעדי לכלכליסט
סופר־פארם בדרך להפוך למעצמת אופטיקה: תרכוש את אופטיקנה בכ־200 מיליון שקל
רשת הפארם הגדולה בישראל מצויה במגעים מתקדמים לרכישת אופטיקנה המונה 80 סניפים. סופר־פארם כבר פועלת בזירת האופטיקה, והשלמת העסקה תהפוך אותה לאחת המובילות בתחום. העסקה תדרוש את בחינת רשות התחרות. אופטיקנה: "אנחנו לא על המדף"
סופר־פארם, רשת הפארם הגדולה בישראל, מצויה במו"מ מתקדם לרכישת רשת חנויות המשקפיים אופטיקנה בסכום מוערך של בין 180 ל־200 מיליון שקל, כך נודע ל"כלכליסט".
סופר־פארם מונה כיום כ־260 סניפים בישראל, ואם העסקה תושלם, היא צפויה לרכוש מידי אופטיקנה כ־80 חנויות.
זו אחת העסקאות המעניינות בשוק הקמעונאות: סופר־פארם פועלת זה שנים בזירת האופטיקה, והשלמת עסקה כזו עשויה לאפשר לה קפיצת מדרגה בתחום. עבור בעלי אופטיקנה, בני הזוג שרית ומאיר רסין, זה עשוי להיות אקזיט מרשים לרשת הוותיקה — הראשונה בתחום האופטיקה בישראל — שאותה הקימו ב־1988.
סופר־פארם מפעילה את מחלקות האופטיקה בתוך החנויות שלה, ובהן היא מתמקדת בעיקר ביבוא מקביל של כ־40 מותגים בולטים ולצדם מותג פרטי. כמו כן, היא מספקת בסניפיה שירותי אופטיקה. לפני כשנה סופר־פארם אף הקימה חנות אופטיקה עצמאית בעיר אילת תחת השם סופר־פארם אופטיק.
אם תיחתם, העסקה תהיה כפופה לאישור הרשות לתחרות, שבוודאי תבקש לבחון ולמפות את סמיכות המיקומים של חנויות רשת האופטיקה בקניונים ובמרכזי הקניות לאלה של רשת הפארם. סוגיה נוספת שתעמוד על הפרק אם העסקה תצא לפועל תהיה בחיבור המיתוגי של אופטיקנה לרשת סופר־פארם.
שחיקה ברווחיות
שוק האופטיקה בישראל נשלט כיום על ידי אופטומטריסטים פרטיים ללא שחקן משמעותי גדול, ולצד אופטיקנה פועלות כמה רשתות גדולות: אופטיקה הלפרין, אירוקה, וקרולינה למקה, לצד עשרות שחקנים קטנים. ענף האופטיקה בישראל מוערך בכ־1.8 מיליארד שקל, ופועלות בו יותר מ־1,000 נקודות מכירה. לפי נתונים שמסרה בעבר רשת אירוקה, מעל 90% מהכנסות השוק מקורן במוצרים מיובאים, 50% מהכנסות השוק מיוחסות למשקפיים ולעדשות אופטיות, וכ־38% מיוחסות למשקפי שמש.
אולם, בדומה לשוק האופנה, שסובל כבר כמה שנים מתחרות חריפה מהמכירות אונליין ומרכישות בחו"ל, גם שוק האופטיקה מתמודד עם אתגרים גדולים. כך, בעשור האחרון הענף מתמודד עם שחיקת מחירים ותחרות אגרסיבית באמצעות ייבוא מקביל של מותגים נחשבים לצד כניסה של מותגים פרטיים ותחרות מהמכירות המקוונות.
לצד זה השוק סובל משחיקה ברווחיות בשל כניסתן של רשתות הלואו־קוסט ובראשן קרולינה למקה בבעלות קבוצת קסטרו, שדחפו את השוק להורדת מחירים. לאחרונה קרולינה למקה, שהתמקדה במשקפי שמש, שמה דגש גם על שירות האופטומטריסטים שהיא מספקת. בשנים האחרונות התפתחה תחרות גם מול הזירה המקוונת בעיקר בקטגוריה של עדשות מגע, שבהן אין ללקוחות צורך להתנסות במוצר בחנות, אולם גם במשקפי שמש ומשקפי ראייה.
בשנה החולפת הענף ספג מכה נוספת כתוצאה ממשבר הקורונה. אף שמשלב מסוים ניתן לחנויות האופטיקה היתר לפעול, רבות מהן בחרו לסגור את שעריהן בשל חוסר כדאיות בהפעלת החנויות בקניונים שיתר פעילותם הופסקה בשל הנחיות הסגר. עם חזרת המשק לפעילות, החנויות הללו נהנו מתנועה מוגברת של לקוחות בין היתר הודות לכך שהשמים סגורים, ושרוב הישראלים בילו את הקיץ החולף בישראל.
סכסוך עם עומר אדם
רשת אופטיקנה מצויה בבעלות שרית ומאיר רסין ומנוהלת על ידי אלרועי תורג'מן המשמש כמנכ"ל הרשת מאז 2017. החנות הראשונה הוקמה ב־1988 בדיזנגוף סנטר בתל אביב וכיום היא מחזיקה בכ־80 סניפים בישראל. בשנים עברו דווח על ניסיונות שלא הבשילו למכירת הרשת. בשנה החולפת דווח על סכסוך מתוקשר שבו היו מעורבים הזמר עומר אדם ואופטיקנה. דווח כי אדם תובע 8 מיליון שקל ממותג המשקפיים VERSO אשר אופטיקנה אחראית על שיווקו בישראל.
סופר־פארם שבשליטת לאון קופלר (66%) וקבוצת יוניון של ג'ורג' חורש (33%) מונה כ־260 סניפים בפריסה ארצית בנוסף לכ־80 סניפים בפולין, והיא מפעילה בנוסף רשת חנויות לממכר מזון טרי תחת השם דייליס. מחזור המכירות של הרשת מוערך בכ־5.5 מיליארד שקל.
מאופטיקנה נמסר: "רשת אופטיקנה אינה על המדף! היא עצמה נמצאת במסע רכישות והמשך פיתוח הרשת. הצעות רכישה מגיעות לאופטיקנה כל הזמן, אולם מעולם לא היו רלוונטיות ואין מאום על הפרק".