"החל"ת ייעצר, בתל אביב כבר קשה למצוא מקום פנוי במסעדה"
"החל"ת ייעצר, בתל אביב כבר קשה למצוא מקום פנוי במסעדה"
חברת המידע העסקי דן אנד ברדסטריט בסקירה אופטימית: מצפים לבלימה בהוצאת עובדים נוספים לחל"ת, עסקים רבים כבר עורכים חשיבה מחודשת לגבי האפשרות להשיב עובדים חזרה לעבודה; מתחילת הלחימה כמעט 100 אלף עובדים הוצאו לחל"ת
ביום חמישי הקרוב יימלאו חודשיים לשבת הדמים ותחילת הלחימה בעזה. ההתנהלות הצרכנית של ישראל עוד רחוקה משגרה ומאות אלפי ישראלים מגויסים לשם לחימה או לחלופין נמצאים בחל"ת. למרות נתונים אלו בחברת המידע העסקי דן אנד ברדסטריט מאמינים ככל הנראה כי הרע ביותר מבחינה כלכלית מאחורינו, כך בסקירה שהוציא המכון השבוע.
מתחילת הלחימה כמעט 100 אלף עובדים הוצאו לחל"ת בעקבות אי דרישה של שירותים מסוימים. על פי ניתוח של החברה, עולה כי 19% מכוח העבודה הישראלי הושבת בעקבות הלחימה. אולם למרות השיעור הגבוה ואולי בגללו, סבורה החברה כי קיים סיכוי סביר שמגמת הוצאת העובדים לחל"ת תיבלם, מאחר שעסקים רבים כבר עורכים חשיבה מחודשת לגבי האפשרות להשיב עובדים חזרה לעבודה.
תנאי נוסף להשבת עובדים הוא כניסה לשגרת מלחמה וחזרה לפעילות מלאה של מערכת החינוך. על פי בדיקת החברה, האומדן לפגיעה במשק המלחמה בשל ירידה בתעסוקה ל-5 שבועות, מוערך ב-13 מיליארד שקל, 10 מיליארד שקל בגין עובדים ישראלים וזרים, ו-3 מיליארד שקל בגין פלסטינאים.
בדן אנד ברדסטריט מצביעים על כך כי החזרה לשגרה מורגשת דווקא בתחומי הבילוי. על פי דו"ח החברה "ניתן לראות מגמה של פתיחת מסעדות ובתי קפה, אם כי חלקם עדיין לא חזרו לשעות הפתיחה המקוריות ונסגרות מוקדם בערב באופן יחסי. נראה כי הציבור מתחיל לחזור לבלות במסעדות ובתי הקפה, בעיר תל אביב למשל, לעיתים כבר קשה למצוא מקום פנוי במסעדה כזו או אחרת".
העלייה בהיקף פעילות המסעדות ובתי קפה בתל אביב היא תנועת הפוכה לתופעה צרכנית אחרת שעולה מבדיקת החברה. כך לדבריה ניכרת מגמה של צמצום בצריכה שאינה חיונית. בחלק מהענפים קיימת בתקופה האחרונה מגמה של התאוששות, אך עדיין לא נרשמה חזרה לרמות פעילות של לפני המלחמה.
בדן אנד ברדסטריט מצביעים על הירידה בגובה ההוצאה השבועית הממוצעת בכרטיסי אשראי כשינוי בדפוס הצרכני של אזרחי ישראל בעקבות המלחמה. ההוצאה הממוצעת השבועית בשנת 2023 עומדת על 9.1 מיליארדי שקל, אולם מאז פרוץ הלחימה בשבועות האחרונים התייצבה ההוצאה על 7.15 מיליארד, ירידה של 20%.
מבחינת נתוני מאקרו צופה החברה כי אם המלחמה תימשך, הגירעון יתרחב איתה עד לכדי 5% מהתוצר ויחס החוב יגדל לכדי 67.5%. נתונים אלו שמעידים על היחלשות ביציבות המשק, ועלולים להשפיע על מחיר השקל מול הדולר. אולם למרות זאת על פי מכון המחקר כל הסימנים מעידים כי ברבעון הראשון יוריד בנק ישראל את הריבית שעומדת היום על 4.75%, זאת בעקבות היחלשות סימני האינפלציה בשבועות האחרונים בישראל ומחוצה לה.
בסיכום הדוח קובעים בדן אנד ברדסטריט כי מאז החלה המלחמה, ונוכח גילויי האנטישמיות בחו"ל, יהודים רבים בעולם שוקלים לעלות לארץ והם צופים כי בתום המלחמה יהיה לפה גל עלייה.