סגור

חדשנות בעולם שרשרת האספקה - הרבה מעבר לרחפנים

במסגרת הפודקאסט "הטרנספורמרים", שעוסק במסע האישי של מנהלי חדשנות להובלת שינוי משמעותי בארגון, סיפר אופיר ברונהיים, מנהל תחום החדשנות ב– DSV ישראל, כיצד חברות שרשרת האספקה הגדולות בעולם מתייחסות למציאות החדשה וכיצד חדשנות היא חלק משמעותי מהפתרון

אופיר ברונהיים, מנהל תחום החדשנות ב– DSV ישראל, צמח בתוך ארגון DSV וב-4 השנים האחרונות הוא מוביל את צוות החדשנות של הארגון בישראל. בשיחה עם אור המאירי, דירקטור חדשנות גלובאלי ב- Procter & Gamble, ורומי דוידור, שותפה מייסדת של קהילת CatalystIL וכיום מנהלת השיווק בסטארט-אפ Stoke (נרכשו ע"יFiverr ), הוא דיבר על השילוב בין עולם ישן וחדש, ועל היכולת של DSV להתמסר כארגון לתחום החדשנות, דווקא כאשר תהליך זה אינו מובן מאליו.


מי זו DSV

DSV היא חברת ענק דנית שהוקמה ב-1976 בתחום שרשרת האספקה, או במילים אחרות שינוע סחורות וחבילות מנקודה אחת לנקודה אחרת. החברה מחולקת ל-3 חטיבות מרכזיות – האוויר והים, המחסנים, וחטיבת ההובלות היבשתיות, פועלת בכ-90 מדינות ומעסיקה כ-75,000 עובדים. בישראל, לחברה יש 13 משרדים וכ-750 עובדים, כאשר חלק משמעותי מהעבודה של החברה בישראל הוא מול נמלים ונקודות מכס שונות.
ברונהיים שירת בתחום הלוחמה האלקטרונית בחיל הים, לאחר הצטרפותו ל DSV לפני כ-8 שנים, ביצע מספר תפקידים והוביל את הפיתוח העסקי של הסניף הישראלי, הארגון כולו התפתח והעמיק את הפעילות בישראל וביסס את מעמדו כמוביל שוק בישראל לפני כ-5 שנים, החליטו ב-DSV להוביל את החדשנות הטכנולוגית כחלק מהאסטרגיה לליבת הפעילות, ומזה כ-4 שנים הוא מוביל את צוות החדשנות של החברה בישראל.
2 צפייה בגלריה
אופיר ברונהיים הטרנספורמרים 1
אופיר ברונהיים הטרנספורמרים 1
אופיר ברונהיים מתארח ב"טרנספורמרים"

מהי חדשנות וכיצד הקונספט השתנה מרגע שהחברה החליטה להשקיע בכך באופן מהותי?

לדברי ברונהיים אחד היתרונות המשמעותיים של החברה הוא העיסוק הבלעדי בעולם התוכן שלה. הדבר מייצר פוקוס משמעותי והבנה פשוטה ומיידית שישנם עולמות תוכן שלא תמיד יהיו רלוונטים ל-DSV. למשל, החברה בחרה שלא לעסוק כלל בתחומים שנחשבים "חדשניים" לפני שאפשר להבין שזה רלוונטי לעולם התוכן של החברה. כמו כן, לחברה חשוב היה לכוון לעולמות תוכן ישימים, על גבי שרשרת האספקה.
כך, ככל שאופרציית החדשנות הלכה והתמקצעה, הצוות יכול היה להעמיק בתוך שרשרת האספקה. למשל, בתחילת הדרך, DSV בחרו לייצר חדשנות באמצעות הצמדת GPS ליחידה "טיפשה" ובכך להפוך אותה ל"חכמה", וזאת במטרה לנטר ולעקוב אחר היחידה לכל אורך שרשרת האספקה, כאשר עד לפני כמה שנים פעילות כזו הייתה משמעותית במיוחד לאור התלות בנמלים ובמסופים כדי לקבל את המידע אודות חבילות ומטענים.
עם הזמן, הפעילות הלכה והתפתחה לכדי אסטרטגיית חדשנות End-to-end, ובמסגרתה DSV פועלת על מנת לפתח את האקוסיסטם הרלוונטי עבורם, תוך בחינה מתמדת של צרכי הארגון מחד, והכיוונים אליהם הטכנולוגיה מתפתחת מאידך. אחד משיתופי הפעולה המשמעותיים ביותר של DSV הוא עם הסטארטאפ הישראלי Augury. Augury עוסקים בעולם תוכן ייחודי של בריאות המכונה, והמוצר אותו הם פיתחו מאפשר ניטור בתוך פס הייצור עצמו ואפיון של התקלות הצפויות במכונות שונות. ברונהיים סיפר לנו שלפני כשנתיים החל לרקום עור וגידים שיתוף הפעולה בין שתי החברות, וביחד הם פיתחו מוצר שמחבר בין היכולות של DSV בעולם השינוע והרכש האסטרטגי, ובין היכולת של Augury לנטר ולאתר בעיות בפס הייצור.
שיתוף הפעולה הוא כזה בו Augury אחראים לניטור התקלות, ובמידה שאכן התגלתה תקלה כזו, DSV פונים אל הלקוח במטרה לבחון האם יש טעם לשנע ולהעביר את אותו החלק אל פס הייצור בכל זאת, או לחלופין לרכוש את החלק מחברה אחרת, בסיוע חטיבת הרכש האסטרטגי של DSV. בכך, לקוחות של DSV לא יהיו צריכים להחזיק מלאים של סחורות, וזאת משום שיחד עם הטכנולוגיה המתקדמת של Augury, הם יכולים לקבל התראה מראש אודות מצב החלקים בפס הייצור. לאחר מכן DSV מייצרת Added value נוסף ומובילה את החלק המבוקש אל פס הייצור. על פי ברונהיים, "שיתוף הפעולה הוליד פתרון של DSV וחברה טכנולוגית שנוגע בשורשיה של בעיה עסקית, ובאמצעות טכנולוגיה מתקדמת לקוחות של DSV יכולים לקבל ערך מוסף משמעותי".

כיצד החדשנות בנויה ברמה הארגונית?

ברונהיים סיפר לנו שכרגע DSV נמצאים בנקודת שינוי מהותית. הארגון למד כיצד להניע חדשנות וכיום יש 2 מחלקות שעובדות במקביל, מחלקת החדשנות ומחלקת ה – Business Change. המטרה של מחלקת ה – Business Change היא לייצר תשתית מהותית לפעילות החדשנות של הארגון, הן ביכולת לוודא את קיומו של תוכן משמעותי שרלוונטי לארגון, והן ביכולת לוודא שיש אופרציה רלוונטית בארגון שיודעת לקחת את הטכנולוגיה הזו ולהטמיע אותה ב – DSV באופן אפקטיבי.
"מתוך המספרים הם יכולים לצפות טרנדים ולראות לאן עולם שרשרת האספקה הולך, תוך חיבור בין המספרים לחדשנות". בנוסף לכך, עדות נוספת לרצינות שבה החברה תופסת חדשנות טכנולוגית היא שמי שאמון על פעילות החדשנות החברה שימש עד לאחרונה כ CFO של הארגון הגלובלי והוביל את זרוע המיזוגים והרכישות בחברה, בה התרחשה צמיחה משמעותית בארגון.
בנוסף, החברה משתפת פעולה במישור הטכנולוגי עם חברות וסטארטאפים הן עבור לקוחות החברה אבל גם כחלק מאסטרטגיית ייעול כוללת, המאפשרת לכוח האדם הקיים בחברה להתפנות לעשייה משמעותית ומהותית. מלבד זאת, DSV מציעה ורטיקל ייחודי לשיתופי פעולה בתחום החדשנות. כחלק מהאסטרטגיה בתחום, החברה החליטה שהיא רוצה לייצר את לקוחות העתיד שלה כחברות טכנולוגיות – כלומר היא בפועל תומכת בסטארטאפים שכבר מחזיקים במוצר פיזי ובתכנית עסקית מגובשת, ויחד איתם החברה בונה את שרשרת האספקה העתידית של אותו הסטארטאפ על סמך תכנית ההתרחבות הפוטנציאלית.
2 צפייה בגלריה
אופיר ברונהיים הטרנספורמרים 2
אופיר ברונהיים הטרנספורמרים 2
אופיר ברונהיים

כיצד הקורונה השפיעה על החברה, לאור הזעזועים בתחום השילוח?

"שרשרת האספקה נמצאת במצב של Disruption מכל הכיוונים והיבשות, בעקבות הקורונה שגרמה לתפוקות נמוכות יותר בכל העולם". כל האירועים האקראיים האלה לכאורה גרמו לעיכובים משמעותיים בשרשרת האספקה. יחד עם זאת, הכוח של DSV כחברה גדולה שפרוסה בעולם הוא לנסות להבין מהו המצב האמיתי בשוק. האם יש היסטריה או בעיה אמיתית? במקרה הזה המסקנה הייתה שאכן יש בעיה אמיתית ולכן חשוב להתמקד עוד יותר במה שעושים, ולייצר שקיפות וודאות בכל שרשרת האספקה. "בסוף לקוחות רוצים שקיפות מאוד ברורה, והייתה השקעה טכנולוגית מאוד גבוהה ב – Visibility." בין היתר, החברה יצרה שיתוף פעולה עם חברת Windward במשך שנה וחצי כחלק מתהליך רעיוני ובמהלך פברואר יושק מוצר ללקוחות של DSV שיסייע להם להבין בדיוק מתי המכולה שלהם צפויה להגיע, וזאת לפי הנתונים בשטח בזמן ותוך חיבור בין הטכנולוגיה של Windward והנסיון של DSV. "הקורונה נפלה על כולנו והמטרה היא להגיב כמה שיותר טוב, כמה שיותר מדויק, וכמה שיותר מהר, ולטכנולוגיה יש כאן משמעות גדולה עבורנו ועבור הלקוחות".
פרויקט זה מתחבר למגמה נוספת והיא השקיפות בשרשרת האספקה. על פניו, ללקוחות פרטיים זה נשמע מובן מאליו אבל בעולם התובלה המסחרית המצב רחוק מכך. DSV החליטה להרים את הכפפה וליזום מהלך שיאפשר ללקוחות לדעת לא רק את מיקום החבילה אלא גם שלל פרמטרים נוספים כמו חשיפה לאור, טמפרטורה, טלטלות שהסחורה עברה בדרך וכו'. לפי ברונהיים, "בסופו של דבר המטרה היא שהלקוח יידע שהוא מקבל את הסחורה במצב הכי טוב שלה. המטרה היא לעזור ללקוח להבין מה קורה באמצעות שורת מידע אחת".

פרוייקטים שפחות הצליחו ומהן ההמלצות העיקריות למנהלי חדשנות בתחילת דרכם

אחד הכשלונות המרכזיים שהוא יכול למנות הוא העובדה שלקח להם כשנתיים לבנות אקוסיסטם עסקי וטכנולוגי סביבם.. על מנת לקדם את ההיכרות שלהם, DSV קידמו מספר שיתופי פעולה אסטרטגיים עם Plug & Play, Start-Up Nation Central ומרכז פרס לשלום וחדשנות, וזאת במטרה לייצר שיתופי פעולה משמעותיים.
במהלך שנות העבודה עם חברות וסטארטאפים נוצרו סיטואציות בהן כבר מצאו טכנולוגיות מתאימות ללקוחות רלוונטיים, אך מלבד שיתופי פעולה נקודתיים, DSV לא הצליחו לייצר את הסיטואציה בה השימוש בטכנולוגיות אלה נעשה כמעין מוצר מדף של החברה
מלבד החשיבות שבהיכרות המותג באקוסיסטם, לדברי ברונהיים שיעור משמעותי נוסף למנהלי חדשנות הוא היכולת לפעול כמגשר. לפי ברונהיים, יש חשיבות לגישור בין "התרבות של סטארטאפ והתרבות של תאגיד. המטרות אולי שונות אבל ההצלחות הן משותפות. זה מובהק שלסטארטאפ יש כמות משאבים מסויימת ואסור לבזבז אותה וגם לתאגיד יש כמות משאבים מסויימת כי בכל תהליך שהולכים אליו המשמעות היא ויתור על תהליך אחר". לכן, סיכם, ייתכן שהתפקיד המשמעותי ביותר של מנהלי חדשנות הוא לפעול כמגשרים בין תרבויות ארגוניות שלפעמים נראות מנותקות לחלוטין האחת מהשנייה.
אור המאירי הוא מנהל חדשנות גלובאלי בפרוקטר אנד גמבל, ורומי דוידור היא שותפה מייסדת של קהילת CatalystIL וכיום מנהלת שיווק בסטארט-אפ Stoke