סגור

בדרך לריסון יבואנים בלעדיים: הקנסות יורחבו

תיקון חקיקה חדש מאפשר לממונה על התחרות לקנוס יבואנים על ניסיון לפגוע ביבוא מקביל, בשיעור של עד 8% מהמחזור: “תתאפשר עצירה אפקטיבית של צעדי פגיעה"

צעד ראשון לצמצום עוצמתם של היבואנים הבלעדיים של מותגים בינלאומיים. שבוע לאחר שחשפה רשות התחרות שהיא פועלת לקידום חקיקה שתאפשר לקנוס יבואנים בלעדיים שפועלים לבלימת יבוא מקביל לישראל, פורסם להערות הציבור תיקון חקיקה בנושא. התיקון לחוק נועד להגביר את התחרות בשוק המזון ומוצרי הצריכה.


המהלך מתגבש לאחר שביולי 2021 פקע תוקפה של הוראת שעה בחוק התחרות, שלפיה “ראה הממונה כי כתוצאה מהתנהגותו של בעל מונופולין קיים חשש לפגיעה משמעותית בתחרות או לפגיעה משמעותית בציבור, רשאי הוא לתת לבעל המונופולין הוראות בדבר הצעדים שעליו לנקוט כדי למנוע את הפגיעה”.

2 צפייה בגלריה
מ"מ ראש רשות התחרות עו"ד מיכל כהן
מ"מ ראש רשות התחרות עו"ד מיכל כהן
עו”ד מיכל כהן, הממונה על התחרות. “התחרות מצד היבוא המקביל היא בעלת חשיבות רבה”
(צילום: נמרוד גליקמן)

התיקון, שהגישה שרת הכלכלה אורנה ברביבאי, ירחיב את הוראת השעה שפקעה בשני היבטים מרכזיים: הוא יעניק לממונה על התחרות סמכות להטיל עיצומים כספיים על הפרת החוק בשיעור של עד 8% ממחזור החברה עד לסכום של כ־100 מיליון שקל. גובה העיצומים הכספיים יחושב בהתאם לנסיבות המקרה ומידת הפגיעה בתחרות.
החלק השני נוגע להרחבת המקרים שיהוו הפרה של החוק. נוסח החוק החדש אוסר על יבואנים ישירים לנקוט צעדים שעלולים לפגוע ביבוא מקביל. כלומר היבואנים ייקנסו גם אם בפועל צעדיהם לא פגעו בתחרות, אלא רק היו עלולים לפגוע בה. מדובר בתיקון שנועד למנוע מראש את הפגיעה ביבוא מקביל.

"תחרות מצד הייבוא מקביל - בעלת חשיבות רבה"

"התחרות מצד הייבוא המקביל בעלת חשיבות רבה. הצעת החוק תאפשר לעצור באופן אפקטיבי מעשים של יבואנים ישירים שיש בהם כדי להפחית או למנוע תחרות מצד יבוא מקביל", אמרה עו”ד מיכל כהן, הממונה על התחרות.
בדיון בוועדת הכספים בשבוע שעבר אמר אוריאל סיטרואן, סגן הממונה על התחרות: “אנחנו ערים לבעיה המבנית במקטע הספקים הריכוזי. עלו רעיונות שונים שדורשים פעילות ממשלתית של הרבה גופים, ויש דברים נוספים שאנחנו כבר עושים כמו חוק יבואן ראשי, שיאפשר לתת קנסות ליבואנים ראשיים שינסו להגביל יבוא מקביל”.
דבריו נאמרו אחרי שבתחילת הדיון הטיחה ח”כ נירה שפק ביקורת קשה על רשות התחרות: “רשות התחרות לא עבדה ולא תפקדה. אם לא יהיה פיקוח של הרשות, נישאר במצב הנוכחי בו אנו רק מבקשים דו”חות ממרכז המחקר של הכנסת, שמראה את המצב הבעייתי. בהקשר זה יש לציין שגם רשות סחר הוגן והמועצה לצרכנות לא תפקדו”.

2 צפייה בגלריה
מוצרי טואלטיקה
מוצרי טואלטיקה
מוצרי טואלטיקה. היבואנית שסטוביץ הגיעה להבנות עם הממונה הקודמת על התחרות בעקבות צו ביניים שאיפשר לה להמשיך לדווח לקולגייט על ניסיונות ליבוא מקביל
(צילום: אוראל כהן)

התיקון לחוק נדרש נוכח התנהלות יבואנים בלעדיים של המותגים המובילים בעולם, המבקשים לצמצם תחרות ולשמור על רמת מחירים גבוהה. ב־2018 העלו ממצאי חקירה שניהלה רשות התחרות כי שסטוביץ, היבואנית הבלעדית של משחות שיניים קולגייט לישראל, אשר אוחזת בכ־54% מהמכירות בקטגוריה, דיווחה באופן שיטתי לקולגייט העולמית על ניסיונות ליבוא מקביל של משחות שיניים קולגייט ומוצרים נוספים. ההערכות ברשות היו כי הדיווח נועד לאפשר ליצרן לאתר את מקור היבוא המקביל ולחסום אותו.
אלא שכעבור שנה וחצי הגיעה הממונה על התחרות לשעבר מיכל הלפרין להבנות עם החברה, שלפיהן תוכל להמשיך לדווח לקולגייט העולמית על יבוא מקביל של מוצרי המותג. המגעים לפשרה החלו לאחר שבית הדין לתחרות, בראשות השופטת תמר בזק רפפורט, נתן צו ביניים שאיפשר לשסטוביץ לדווח לקולגייט על יבוא מקביל תחת מגבלות והוראות של הממונה על התחרות.