סגור

בלעדי
מילקה של דיפלומט טרף את נתח השוק של שטראוס בשוקולד

מאז גילוי הזיהום במפעליה עושה שטראוס מאמץ לחזור לייצור, ולו חלקי, בזמן שהקציב לה משרד הבריאות בעוד שבועיים. בינתיים מכירות היבואנים מזנקות בעשרות אחוזים

חודשיים וחצי מאז שהוסרו כל ממתקי עלית ממדפי החנויות ועדיין אין מועד לחזרתם לשוק, אף שעד כה לא התגלתה כל תחלואה הקשורה לצריכת המוצרים. הערכות הן כי בשטראוס יעשו הכל כדי לעמוד בהצהרתם עם היוודע דבר סגירת מפעל הממתקים של עלית בנוף הגליל שבו התגלה זיהום סלמונלה: לשוב לייצר תוך שלושה חודשים. מדובר בפרק הזמן שקבע משרד הבריאות להתליית רשיון היצרן של המפעל לפחות לשלושה חודשים, או עד שיתוקנו כל הליקויים שנמצאו בביקורת שערכו ראשי המשרד במפעל.
אם תספיק לבצע את כל התיקונים ותעמוד בביקורת משרד הבריאות, צפויה החברה להתחיל לייצר כבר בחודש הבא, אולם זה ייצור ראשוני וחלקי, כך שיש עוד שבועות ארוכים עד שישוב המפעל לייצר את כל מגוון המוצרים, בשאיפה שעד ערב ראש השנה, חלק מהמוצרים יחזרו לחנויות. עד אז נערכת החברה לייבא שוקולד מריר תחת מותג פרה, שתייצר עבורה חברת קאליבו מגרמניה.
מנכ"ל שטראוס גיורא בר דעה ובכירים נוספים אמנם נחקרו אתמול בשנית ברשות התחרות במסגרת החקירה בחשד להסדר כובל בשוק המזון. אך בנוגע לשוקולד לא בזבזו זמן ומיד עם התליית רשיון הייצור החלו בפעולה מהירה לניקוי המפעל וקווי היצור החברה התקשרה עם חברות מחו"ל המתמחות בתחום וביצעה ועדיין מבצעת ניקוי יסודי של הקווים ושל סביבת הייצור בשני מפעלים. הימשכות התהליך נובעת לא רק מהקושי לזהות בוודאות גבוהה את מקור הזיהום ולמגרו, אלא גם מכך שבשטראוס ראו בפסק הזמן שנכפה עליהם הזדמנות חד פעמית, להקדים שיפוצים ותיקונים עתידיים.
מי שנהנו מהמשבר בשטראוס השולטת בשוק הממתקים הם יבואני מותגי הממתקים הבינלאומיים ורשתות שופרסל ורמי לוי המחזיקות מותג פרטי, שמילא את מדפי החנויות שהתרוקנו בעקבות הריקול המקיף של שטראוס. מנתוני סטורנקסט שהגיעו לידי "כלכליסט" עולה כי בקטגוריית טבלאות השוקולד, חלקו של המותג מילקה שמייבאת דיפלומט זינק ב־144%, מ־9% ל־22% (ההשוואה היא בין מאי 2022 למאי אשתקד). מותג ורד הגליל של יוניליוור, המשמש בעיקר לאפייה, הכפיל את נתח השוק שלו ל־13.9% והמותג הפרטי של הרשתות זינק ב־160% לנתח של 10.4% מהמכירות בקטגוריה. כלל מכירות הקטגוריה במאי אשתקד הסתכמו ב־43.16 מיליון שקל, ואז שטראוס החזיקה בה נתח של 44.8% מהמכירות עם מותג פרה ועוד 6.3% עם מותג ספלנדיד. במאי 2022 ירדו כלל המכירות ב־6.8%, ל־40.2 מיליון שקל.

1 צפייה בגלריה
אינפו המרוויחים הגדולים מהסלמונלה - חדש
אינפו המרוויחים הגדולים מהסלמונלה - חדש
המרוויחים הגדולים מהסלמונלה

בקטגוריית החטיפים המתוקים פועלת שטראוס עם מותגי עלית הקלאסיים דוגמת פסק זמן, מקופלת, כיף־כיף, טעמי ועוד ומתחרה מול מותגי קינדר וקליק. הפסקת ייצור החטיפים נגסה 10.3% ממכירות הקטגוריה, שהסתכמו במאי השנה ב־40 מיליון שקל, לעומת 44.6 במאי אשתקד. בקטגוריה הזו נרשם זינוק בנתח השוק של קליק ל־34% לעומת 23% בחודש המקביל אשתקד. נתח השוק של קינדר טיפס ב־60.4% וכך גם נתח השוק של חטיפי מארס. שוק הוופלים שנשלט על ידי מותג הפרימיום לואקר לא נפגע מהיעלמות ה"בפלות" של עלית, שנתנו מענה במחיר נמוך יחסית, ומכירות הקטגוריה עלו ב־27.3% ל־22.1 מיליון שקל. רכישות הצרכנים התפלגו בין מותג לואקר היקר שצמח ב־27.9% לנתח שוק של 47.7%, לבין הוופלים המקומיים מן במחיר הנמוך, שנתח השוק שלהם צמח ב־36.5% ל־11.6% מהקטגוריה. כזכור, במהלך חול המועד פסח, קיבלה שטראוס מידע מיוניליוור, הרוכשת ממנה שוקולד לגלידות שטראוס שבבעלותה, ולפיו תוצאות מעבדה פנימית מעלות חשש לאי תקינות השוקולד. ימים ספורים לאחר מכן, קיבלה החברה תוצאות בדיקת מעבדה שגילו הימצאות סלמונלה במספר דגימות בקו ייצור השוקולד המשמש חומר גלם לייצור מוצרי שוקולד.
בשלב זה ביצעה שטראוס ריקול למוצרי שוקולד שיוצרו בחודשיים שקדמו לגילוי. כעבור יומיים, הצביעו תוצאות המעבדה על חשש לסלמונלה במוצרים שיצאו לשוק. בעקבות כך, הרחיבה את הריקול לכלל מוצרי המפעל. עוד באותו שבוע, ערך משרד הבריאות ביקורת במפעל והודיע על סגירתו עד לתיקון הליקויים שמצא ובהם: ביצוע עבודות תחזוקה במפעל במקביל להמשך תהליכי ייצור השוקולד במפעל, , חדירה של יונים לאתר הייצור במפעל, ליקוי בתהליך ההפשרה של שומן חלבי וכן חוסר זמני בתקן של מנהל בטיחות מזון. מאז, נסגר המפעל ועובדיו שולבו במוקדי השירות של החברה, בעבודות נקיון במפעל וחלקם יצאו לחופשה.
במקביל דיווחה שטראוס כי בעקבות הארוע המתמשך, היא צופה פגיעה משמעותית ברווח הנקי של החברה בהיקף של 170־230 מיליון שקל השנה. על הנזק המוערך לחברה מהריקול הגדול בתולדות שוק המזון המקומי, אפשר היה ללמוד מתוצאותיה לסיכום הרבעון הראשון, בו רשמה החברה ירידה של 73.2% ברווח הנקי. אירוע הריקול של מוצרי עלית מהמדפים באפריל, הוביל לירידה של 8.8% במכירות מגזר "תענוג והנאה", שהסתכמו ברבעון ב־306 מיליון שקל והובילו את החטיבה לרשום לראשונה הפסד תפעולי בגובה 97 מיליון שקל, לעומת רווח תפעולי של 53 מיליון שקל ברבעון הראשון אשתקד.