טק אינספיריישןעדיף להיות ראשון מאשר הכי טוב: על מה ה-AI חושב כשהוא מעצב?
טק אינספיריישן
עדיף להיות ראשון מאשר הכי טוב: על מה ה-AI חושב כשהוא מעצב?
הבינות המלאכותיות המעצבות ניזונות מכמות דאטה אין סופית מרחבי האינטרנט של ויז'ואלים, ובכך הן משמשות כחכמת המונים של האנושות כולה ויודעות מה המוח שלנו אמור לראות כשאנחנו אומרים מילה מסוימת. חלק ב' של הכתבה
בחלק א' של הכתבה, דובר על הבינות המלאכותיות המעצבות ואיך הן עשויות להשפיע על תעשיית השיווק מבחינת כוח אדם ויכולות. שתי הבינות המלאכותיות הפופולריות מביניהן נסקרו – ה-Dall.E2 ו-Midjourney, כמו גם החוויה שבלעבוד איתן. חוץ מהן, קמים עוד ועוד AI שונים עם יכולות עיצוביות שעונות על צרכים שיווקיים של יצירת תוכן בעולם שבו קצב תחלופת התוכן מהיר ביותר והתחום ממשיך להתפתח, אך הבינות המלאכותיות עדיין לא בשלות להחליף את בני האדם, ובינתיים יכולות לשמש ככלי יצירתי, אסוציאטיבי, וככזה שעוזר לייעל תהליכים עיצוביים.
חלק ב' בוחן זווית אחרת לחלוטין של היכולות שלהן, והיא ההשפעה הישירה והעקיפה של הבינות המלאכותיות המעצבות על תעשיית הטכנולוגיה: הן יכולות לעזור לספר ולהנגיש לאנושות טכנולוגיות חדשניות שעדיין לא קיימות והמוח שלנו עדיין לא יודע לדמיין כיצד הן נראות.
אחד הכללים הראשונים להתפתחות ציוויליזציה, כך טוען יובל נח הררי בספרו "Sapiens", הוא שפה משותפת והיכולת להעביר נרטיבים הלאה. שפה מורכבת ממילים ותמונות, וכרגע נתייחס אך ורק לחלק של התמונות. תארו לכם את האדם הראשון שהצליח להדליק אש ולאחר מכן ניסה לתאר לאנשים באזור הסמוך מה היא אש, כשהוא היחיד שראה אותה. עכשיו, תארו לכם תוכנה או יכולת טכנולוגית שאין לה נראות פיזית בעולם כמו לאש – והאדם הראשון שממציא אותה צריך לספר לשאר העולם עליה ולתת לה צורה.
אז אש אנחנו יודעים איך נראית, וכיום אנחנו יודעים גם איך מהירות G5 "נראית" ואיך דאטה "נראית", וכל חיפוש בתמונות גוגל יוכח זאת. רוב התמונות יהיו סביב אותו קונספט. דאטה היא בדרך כלל כחולה, ובנויה מקווים שיש עליהם סימוני מידע, ומהירות 5G בדרך כלל נראית כמו קווים מרוחים של מהירות, ולובשת צבעים של כחול – כתום. הסיבה לכך שהאנושות יכולה להסכים על איך הן נראות היא העובדה שהן קיימות בסביבה כבר מספר שנים והצלחנו להפוך אותן מאידאה אבסטרקטית ויכולת טכנולוגית מורכבת - לאייקון ושפה ויזואלית שאנשים מסביב לעולם יכולים להבין בתקשור השיווקי שלו. מה שמקדם ומפתח אותן הלאה.
אבל, לדוגמה, איך מבנה של מחשב קוואנטום או שפת תכנות של קוואנטום נראים כויז'ואל תקשורתי שמספר עליהן? האם 10 אנשים יתארו אותם באופן ויזואלי באופן דומה? התשובה היא כנראה לא. זוהי טכנולוגיה סבוכה ומורכבת שאין לה כמעט שום רפרזנטציה בעולם מרוב שהיא חדשה, וישנם רק מספר מועט של מדענים והייטקיסטים שיכול להבין ולתקשר אותה כראוי, מה שמאט את ההתפתחות שלה – פחות משקיעים מבינים את הטכנולוגיה, היא פחות נגישה להייטקיסטים מן השורה, והיא לא נמצאת בשיח אחיד או בכלל בשיח כדי לייצר לה קהל של מאמינים עד שהיא תפותח במלואה. כמו הקוואנטום, ישנם תחומים טכנולוגיים רבים שקדמת האנושות תלויה בהם, ועדיין אינם מונגשים או מתוקשרים כראוי.
אז איך הבינות המלאכותיות יכולות להיכנס לתמונה ולעזור? הבינות המלאכותיות המעצבות ניזונות מכמות דאטה אין סופית מרחבי האינטרנט של ויז'ואלים, ובכך הן משמשות כחכמת המונים של האנושות כולה ויודעות מה המוח שלנו אמור לראות כשאנחנו אומרים מילה מסוימת. הן משלבות בין אסוציאציות כה מורכבות, שהן יכולות לתת למשהו שעדיין לא קיים בעולם הממשי את הצורה המדויקת ביותר שהמוח שלנו צריך לראות, ובכך להנגיש טכנולוגיה לאנושות ולקדם אותה מהר יותר. הגישה הזו למיינד הייב האנושי הויזואלי מאפשרת לייצר ויזואלים שיהיו שורטקאט מהיר למוח שלנו כדי שיבין טכנולוגיות חדשות – חומרה או תוכנה, ובכך מממשת את עקרון התפתחות הציווילזציה, או לפחות חצי ממנו – היכולת להעביר את הנרטיב הויזואלי הלאה.
מימוש החוק הראשון בשיווק: Be the first
מעבר ליכולת לייצר נרטיב ויזואלי של טכנולוגיה חדשה שמפיץ עצמו הלאה – הבינות המעצבות עוזרות לממש את אחד מהעקרונות השיווקיים העיקריים להצלחה: חוק הראשוניות. הראשון שיחליט כיצד הטכנולוגיה נראית – יוכל להטמיע את הנרטיב הויזואלי *שלו* ולהפיץ אותו הלאה סביבה, ובכך לשלוט בקטגוריה כולה כך שגם אם יקומו טכנולוגיות מתחרות – הן רק יעתיקו ממנו את הנרטיב הויזואלי או ישקיעו אנרגיה בלנסות לשנות אותו או לשכנע שהוא אמור להיות אחרת, מה שיחליש אותן.
בספרו של אל ריס, 22 חוקי השיווק, ספר שעד היום משמש תנ"ך שיווקי על אף שנכתב לפני שנים רבות, כותב ריס על עקרון הראשוניות כך: עדיף להיות ראשון מאשר הכי טוב. אם אתם או אתן ראשונים או ראשונות בשוק, זה כבר צעד אחד לפני המתחרים שלכם. הרעיון להיות ראשון חל על כל הטקטיקות השיווקית: עדיף לייצר בעצמכם את הקטגוריה כדי שתוכלו להוביל בה כבר מההתחלה, במקום לנסות לנצח בקטגוריה קיימת שמישהו אחר מוביל בה. עדיף להיות ראשונים במיינד של הלקוח שלכם מאשר לנסות להיות המוצר הכי טוב בשוק, ועוד. מותג מצוין לדוגמה שאימץ את החוק הזה הוא מקדונלד'ס. במקום לנסות להתחרות במסעדות המבורגרים, קטגוריה קיימת ומבוססת, הם המציאו את קטגוריות המזון המהיר. משם אנחנו כבר יודעים מה קרה.
עקרון הראשוניות אכן קיים ונפרש על פני קטגוריות, פוזישנינג אסטרטגי ותפישת מותג, אבל ראוי וצריך לאמץ אותו גם למיתוג ויזואלי בעולם שבו המוצרים הולכים והופכים לאבסטרקטיים וחסרי צורה – לכל חברת הייטק יש הזדמנות להמציא כיצד הטכנולוגיה ובכך לשלוט במיינד ובקטגוריה שלה.
נטע רייך היא אשת פרסום ומיתוג שמתמחה בחברות טכנולוגיה. סמנכ"לית קריאייטיב ב-Atreo, סוכנות מיתוג ופרסום עבור חברות הייטק B2B בישראל ובעולם. בעבר שימשה כמנהלת קריאייטיב ב-McCann Tech ובקבוצת Publicis והייתה מנטורית בתוכנית הסטארטאפים של Cornell Tech New York