האם נרגיש את ההוזלה? ייבוא מוצרי המזון יתרחב ב-2023
האם נרגיש את ההוזלה? ייבוא מוצרי המזון יתרחב ב-2023
בדיון שקיימה היום הוועדה לתקני מזון נתן משרד הבריאות את הסכמתו לביטול 90 מתוך 127 תקני מזון הייחודיים לישראל. בין היתר תקנים של קמח, גלידה, תה וקקאו. הדיון נועד לקדם את החלק הנוגע למזון ברפורמת הייבוא שעברה בשנה שעברה במסגרת חוק ההסדרים
70% מתקני המזון הייחודיים לישראל צפויים להתבטל בסוף השנה, המשמעות היא הרחבה של מבחר המוצרים והתחרות בשוק, מה שבתקווה אולי יביא גם להוזלה. בדיון שקיימה היום (ג') הוועדה לתקני מזון נתן משרד הבריאות את הסכמתו לביטול כ-90 מתוך 127 התקנים הייחודים למזון בישראל וביניהם תקנים של קמח, גלידה, תה, קקאו ועוד.
השינוי נועד לאפשר למשרד הבריאות לשמר תקנים ייחודיים לישראל, שחיוניים לשמירה על בריאות הציבור. ברקע הדברים, קידום החלק הנוגע למזון ברפורמת הייבוא שעברה בשנה שעברה במסגרת חוק ההסדרים, ונועד לאפשר את הרחבת ייבוא המזון לישראל באמצעות שינויים משמעותיים ובראשם החלת הרגולציה האירופית במקום התקנות והנהלים הקיימים בישראל.
בעקבות הרפורמה צפויות להשתנות הדרישות המהותיות בנוגע למזהמים כימיים, ביולוגיים וחומרי הדברה, אשר לא עודכנו בישראל לאורך השנים ולעבור התאמה לנהוג באירופה. השינוי נועד לאפשר ליבואנים לפעול בשפה אחידה עם היצרנים בחו"ל.
עוד נקבע ברפורמה כי 127 תקנים ייחודיים למוצרי מזון כמו חרדל, קטשופ, גלידה ועוד, יבוטלו באוקטובר הקרוב, אלא אם ועדת הרגולציה תאשר החרגתם.
כך, מה שמשרד הבריאות לא יבקש להחריג והועדה תאשר את בקשתו, יבוטל עד סוף השנה.
הרפורמה החריגה מלכתחילה בשר, דגים, עוף, חלב גולמי, ביצים, ירקות, פירות, מזון לתינוקות ותוספי תזונה. בנוסף, הוחרג דבש, כך שגם עליו ימשיך לחול עליו התקן המקומי.
בהמשך לדיון, יפרסם משרד הכלכלה את רשימת 90 התקנים לשימוע ולאחר סיומו תתכנס הוועדה לאישור ההחלטה.
פרק המזון ברפורמת הייבוא נועד להשלים את רפורמת הקורנפלקס, שנכנסה לתוקף לפני כ-4 שנים שנים וטיפלה במזון שאינו רגיש. הרפורמה אמורה לאפשר מסלול מהיר למוצרים רגישים, שניתן יהיה לייבא על בסיס הצהרת יבואן בלבד. זאת, בתנאי שמדובר ביבואן שהוכר על ידי משרד הבריאות כ"יבואן נאות".