סגור
שר התקשורת שלמה קרעי ו כאן תאגיד השידור ערוץ 11 ירושלים
שר התקשורת שלמה קרעי ותאגיד השידור הציבורי. מנסה לסגור את התאגיד עוד מימיו כחבר כנסת (צילומים: יונתן זינדל/פלאש90 ויקיפדיה)

בלעדי
"סגירת התאגיד היא פגיעה קשה בשוק היצירה וההפקה"

בתאגיד השידור הציבורי מזהירים שהצעת החוק לסגירתו, שמקדם השר שלמה קרעי, תוביל לפגיעה בחופש הביטוי, לפיטורי כאלף עובדים ולאובדן החברות באיגוד השידור האירופי. ביחס לטענת הרייטינג הנמוך, מציגים בתאגיד מעל 1.5 מיליארד כניסות לתכנים בפלטפורמות השונות מתחילת השנה

"קשה להמעיט בחומרת הדברים מבחינת הפגיעה בדמוקרטיה, בחופש הביטוי והיצירה, במגוון הדעות, פגיעה קשה בקהלי יעד הצורכים תכנים שאינם זוכים למענה בערוצים המסחריים, פגיעה כלכלית קשה בכאלף עובדי התאגיד ואלפים רבים אחרים המתפרנסים משוק ההפקות, הטלוויזיה והמוסיקה בישראל, ועוד ועוד, השלכות חמורות שקצרה היריעה מלהזכיר במסגרת זו", כך כותבים בחוות הדעת של תאגיד השידור הציבורי כאן כנגד הצעת החוק החדשה, שמקודמת על ידי חברת הכנסת טלי גוטליב ושר התקשורת שלמה קרעי, להפרטת, ובפועל לסגירת השידור הציבורי בישראל.
אחת הטענות שעולות כנגד התאגיד הוא הרייטינג הנמוך בטלוויזיה. אלא שזו תמונה חלקית. לפי תגובת השימוע מציינים בתאגיד כי מתחילת השנה היו מעל 1.5 מיליארד כניסות לתכני התאגיד בדיגיטל (הנתון כולל את כל הכניסות כולל האפליקציה וערות היוטיוב).לטענת התאגיד, סגירתו תוביל גם לפיטורי כאלף עובדים, אובדן חברות בארגון השידור האירופי ופגיעה ביצירה הישראלית.
לפי הצעת החוק שמקדמים קרעי וגוטליב, הזיכיון לשידור בתאגיד ייצא למכרז בו יזכה גוף פרטי וכל תחנות הרדיו של התאגיד ייסגרו, מלבד רשת ב' שתימכר. בפועל לא מדובר בהפרטה, אלא בסגירה של תאגיד השידור. הצעת חוק דומה מאוד לזו שהגיש לפני שנתיים קרעי בעצמו, אז חבר כנסת. המשמעות של הגשת ההצעה כפרטית, ולא הצעת חוק ממשלתית, היא עקיפה של כל דרגי המקצוע, בעיקר במשרד התקשורת, והעברת החוק ללא שום ביסוס מקצועי.
1 צפייה בגלריה
מנכ"ל תאגיד השידור הישראלי גולן יוכפז
מנכ"ל תאגיד השידור הישראלי גולן יוכפז
מנכ"ל תאגיד השידור הציבורי גולן יוכפז. "פגיעה קשה בפרנסת אלפים רבים"
(צילום: אבישג שאר-ישוב)
בחוות הדעת נכתב שבתאגיד משקיעים, לפי החוק, כ־270 מיליון שקל בשנה בהפקה וביצירה ישראלית. "סגירת התאגיד והעברתו למנגנון מסחרי משמעותה פגיעה קשה בשוק היצירה וההפקה הישראלי. כפי שהוסבר לעיל, אם יופרט התאגיד, גוף שידור מסחרי לא ישקיע אותם סכומים ברכישת הפקות מקור, ודאי שלא במגוון התחומים והנושאים בהם עוסק התאגיד. לפגיעה האמורה בשוק ההפקות משמעויות מרחיקות לכת מבחינת הפגיעה בחופש הביטוי והיצירה, כמו גם פגיעה קשה בפרנסת אלפים רבים של משפחות העובדים בתחום הטלוויזיה וההפקה".
בתאגיד מציינים גם את החברות באיגוד השידור האירופי (EBU), האחראי גם על הפקת האירוויזיון. רק גופי שידור ציבוריים יכולים להיות חברים באיגוד, וסגירת התאגיד משמעותה שהערוצים המסחריים לא יוכלו לקבל זכויות שידור באירועי מדיה כמו האירוויזיון או תחרויות ספורט ש־EBU רכש את הזכויות לשידור לחברים בו. ב־2023 ניסה קרעי לסגור את התאגיד ובאיגוד השידור האירופי טענו כי סגירת התאגיד תוביל לכך שישראל תצא מהאירוויזיון. לפני כשבועיים הוציאו באיגוד השידור האירופי הודעה כנגד הצעת חוק פרטית נוספת של ח"כ אביחי בוארון מהליכוד שתיתן לממשלה אפשרות לקצץ בתקציב תאגיד השידור. כיום תאגיד השידור פועל על תקציב חיצוני.