סגור

חומרי הגלם התייקרו והמחיר במסעדות מזנק

העלאת מחירי המזון והתייקרות שכר העבודה למסעדנים ממשיכות להתגלגל על הצרכנים. "אם מחיר החמאה זינק ב־60%, זה משפיע על מחיר המנה", אומר מסעדן

אתמול העלתה רשת מקדונלד'ס מחירים בפעם השנייה תוך חודש. הרשת ייקרה את התפריט של כלל המנות והמשקאות בשיעור ממוצע על 1.25%. למעט ארוחות הילדים ובקבוקי מים מינרליים, התייקרו המנות ב־1 שקל.


המחירים ברשת עולים לאחר שבתחילת דצמבר העלתה כבר מקדונלד'ס את מחירם של עשרה מוצרים מהתפריט ב־1 שקל, לטענתה הסיבה היא עליית מחירי חומרי הגלם, המס על משקאות ממותקים ומשקאות הדיאט, המס על כלים חד פעמיים ועליית שכר צפויה של 6% בממוצע מינואר 2022.

3 צפייה בגלריה
מימין זכיין מקדונלד'ס ישראל עמרי פדן ובעלי רשת קפה קפה רונן נמני
מימין זכיין מקדונלד'ס ישראל עמרי פדן ובעלי רשת קפה קפה רונן נמני
מימין: זכיין מקדונלד'ס ישראל עמרי פדן ובעלי רשת קפה קפה רונן נמני. ספקים הקפיצו מחירים בעשרות אחוזים
( צילומים: אוראל כהן, גלעד קוולרצ'יק)

גם רשת ארקפה העלתה בראשית דצמבר מחירים בכ־2% בממוצע. משקאות האספרסו האמריקנו והשוקו התייקרו וארוחות הבוקר ברשת עלו מ־69 שקל ל־75 שקל. לדברי ירון ירקוני, הבעלים של הרשת. "עליית המחירים היא לא מתוך רצון להרוויח יותר, אלא ביטוי לעליות חומרי הגלם, שכר העבודה, החשמל והמים. 35% מעלות המנה זה כוח אדם. אם שכר העבודה עולה זה משפיע ישירות על מחיר המנה". ירקוני מוסיף שמאז שהוסר הפיקוח על מחירי החמאה עלה מחירה ב־60%.
בסוף ינואר עתידה גם קבוצת קפה קפה לייקר את המנות בכ־10% בממוצע. "כל הספקים העלו לנו מחירים ולא בצורה מינורית אלא ב־10%־30%", אומר רונן נימני בעל הקבוצה. "גם השינוע והכלים החד פעמיים התייקרו ועלות עובד עלתה לנו ב־20%. היום שוטף כלים מרוויח 55 שקל לשעה, שזה 70% מעל שכר המינימום. ירידת הדולר עוזרת לספקים, אבל הם לא הורידו לנו מחיר, אלא רק מעלים מחירים. בחודשים האחרונים הצלחתי להדוף את הספקים הגדולים ומשכתי אותם עד תחילת השנה. בינואר המחירים יעלו לנו: מאפיית ברמן, לדוגמה, העלתה לי לפני חודש מחירים ב־8% ועכשיו מעלה לי בעוד 25%".

3 צפייה בגלריה
ארוחה של מקדונלד'ס
ארוחה של מקדונלד'ס
ארוחה של מקדונלד'ס
(צילום: שאטרסטוק)

מסעדנים אחרים תולים את עיקר הקושי בעלות כוח האדם. מאז תחילת משבר הקורונה סובל הענף ממחסור בעובדים, שחלקם יצאו לחל"ת ולא חזרו, וחלקם העדיפו לעבוד בוולט או ערקו לענפים יותר יציבים. "עלות שעה של עובד עומדת על 60־70 שקל, פלוס מע"מ", מסביר דוד חדד, הבעלים של ביר גארדן וקפה קסטל בתל אביב. "מלצרים מרוויחים בין 40 שקל לשעה ועד 100 שקל במסעדות יוקרה. עובדי מטבח זרים עולים 65 שקל לשעה ועלות מעביד שלי על טבח היא 20 אלף שקל בחודש".
בביר גארדן עלו המחירים כבר בנובמבר. "עכשיו קיבלתי הודעה מספק הירקות שמעלה לי מחירים ב־5.5%", אומר חדד. "השמן שהוא מוצר בסיסי בשימוש גבוה כמעט הכפיל מחיר: היום שמן סויה וקנולה עולים 7 שקל לליטר, לעומת 4 שקל ששילמתי לפני שנה וחצי".
הענף, שנפגע גם מהסגרים, עבר למשלוחים כדי לפצות על הפסדים אבל "אני עובד עם וולט שלוקח לי 30% ממחיר המנה", אומר חדד. "אנחנו לא מציגים רווחיות של 30% אלא של בין 12% ל־7%".

3 צפייה בגלריה
סניף של רשת ארקפה
סניף של רשת ארקפה
סניף של רשת ארקפה. התייקרות של 2% בממוצע
(צילום: עמית שעל)
עופר גל, הבעלים של בוטיק סנטרל, העלה לפני שמונה חודשים מחירים ברשת ב־5%. "כרגע אני עוד יכול להמתין עם העליות ולספוג את ההתייקרויות של חומרי גלם ושכר עבודה, שממשיכות לעלות כל הזמן" מסביר גל. "אבל אנחנו חיים בעולם אינפלציוני, השכר תמיד יעלה ואיתו יעלו המחירים. אנחנו חיים מחודש לחודש. בחודשים האחרונים שיריינתי מחירי גלם שאיפשרו לי לא להעלות מחירים חודשיים קדימה, אבל על שכר העבודה קשה לי לשלוט ואי אפשר לגדר אותו".