סגור
משחת שיניים קולגייט יבוא שסטוביץ
מוצרים של שסטוביץ. 6.5 מיליון שקל קנס (צילום: שאול גולן)

מאסם ועד שטראוס: 7 ספקיות מזון גדולות ישלמו לרשות התחרות קנס של 23 מיליון שקל

הרשות הטילה קנסות של בין 500 אלף שקל ל-8 מיליון שקל על תנובה, שטראוס, אסם, יוניליוור, שסטוביץ, ליימן שליסל ואנג'ל - כחצי שנה לאחר שאיתרה הפרות מנהליות של חוק המזון. בתוך כך, נמשכת בדיקתם של 3 ספקים נוספים שלא הגיעו להבנות עם הרשות

הממונה על התחרות, מיכל כהן, החליטה להטיל קנסות בהיקף כולל של 23 מיליון שקל על שבעה ספקי מזון גדולים, זאת כחצי שנה אחרי שאותרו הפרות מנהליות של חוק המזון בקרב הספקים הגדולים.
שבעת הספקים שישלמו את הקנסות, הם תנובה שתשלם 1.67 מיליון שקל, שטראוס 785 אלף שקל, אסם 8.18 מיליון שקל, יוניליוור 4.3 מיליון שקל, שסטוביץ 6.58 מיליון שקל, ליימן שליסל 1.18 מיליון שקל ואנג'ל שתשלם 571 אלף שקל. זאת, ללא הודאה בהפרות של הוראות החוק. נמשכת בדיקתם של 3 ספקים נוספים שלא הגיעו להבנות עם הרשות, ולגבי אחד מהם אף נבחנת האפשרות לטפל בו כמי שהפר את חוק התחרות.
ברקע הדברים, בדיקה בה החלה הרשות בתחילת 2022 לבחינה רוחבית של כלל ההסכמות הקיימות בין ספקי המזון הגדולים לקמעונאי המזון הגדולים. הבדיקה התמקדה בהתנהגות הספקים ובחנה את מערכות היחסים המסחריות בין כל אחד מהם לבין כל אחד מהקמעונאים הגדולים ואת עמידתם בהוראות חוק המזון.
הבדיקה העלתה הפרות שונות, ובהן העברת כספים מספק לקמעונאי במסגרת קיזוז שביצע הקמעונאי והענקת ציוד ללא חיוב. הפרה חריגה נוספת נוגעת להכתבה לקמעונאי את המחיר לצרכן. במקרה זה ישנה חברה שנתוניה עדיין בבדיקה, שכן נמצא כי ביצעה הפרה רוחבית של המלצה או הכתבת המחיר לצרכן, וברשות בוחנים לפעול נגדה כמי שהפרה את חוק התחרות. סוג נוסף של הפרות שנמצאו נגע לתצוגות המוצרים, ולכך שספקים ביקשו מקמעונאים שטח תצוגה גדול יותר, לעיתים כנגד תמורה וכן דרשו שימקמו את מוצריהם במקומות אסטרטגיים כמו בקו הקופות.
מהלך הרשות לאיתור הפרות חוק המזון נחשף כבר לפני כחצי שנה, כשבכנס שקיימה, אמר עו״ד יונתן צויקל, כי הרשות יצאה למהלך אכיפה שמטרתו להבטיח ציות לחוק המזון: "ניסנו לצלם תמונת מצב במערכת יחסי הסחר בין ספקים לקמעונאים גדולים, ועל בסיס התשתית העובדתית שגיבשנו ואנחנו עדיין מגבשים, באמצעות דרישות נתונים משלימות ושיחות, איתרנו הפרות שתשמעו עליהן בקרוב".
צויקל הוסיף כי מדובר בהפרות מנהליות ולכן הרשות מבקשת להגיע עם הספקים להסכמות, לטובת אכיפה מהירה ויעילה, ולא מחפשת בהכרח להגיע למיצוי מלא של הליך בבית הדין. צויקל קרא לספקים לפנות לרשות ולקדם הליך בהסכמה. בהתאם לכך, במהלך החודשים האחרונים התנהל מו"מ בין הצדדים שהגיעו במרבית המקרים להסכמות.