סגור
המרכז האקדמי שלם
המרכז האקדמי שלם

לא מלמדים AI – ולא מתנצלים על זה

בעוד מוסדות אקדמיים רבים מתחרים ביניהם על מי יציע את הקורס החדשני ביותר בבינה מלאכותית או את מודל הלמידה מרחוק המתקדם ביותר, המרכז האקדמי שלם מתעקש על למידה פרונטלית ומעמיקה

סקר שביעות רצון הסטודנטים של תחילת השנה האקדמית מתפרסם בימים אלה, וכמו בכל שנה, המרכז האקדמי שלם, שזכיתי להיות בין המייסדים שלו והמנכ"ל שלו מיום הקמתו, נמצא בראש טבלת שביעות הרצון בכל הפרמטרים, מלבד אחד: שילוב טכנולוגיות למידה. עבורנו, זה לא תחום שאנחנו מנסים להתחרות בו.
בעוד מוסדות אקדמיים רבים מתחרים ביניהם על מי יציע את הקורס החדשני ביותר בבינה מלאכותית או את מודל הלמידה מרחוק המתקדם ביותר, בזמן שבו הסילבוסים מצטמצמים ותעשיית התקצירים פורחת, אנחנו מתעקשים על קריאת ספרים שלמים ועל למידה פרונטלית בכיתות קטנות, ודואגים שאפילו המילואימניקים שלנו, והם רבים מאוד - פי שניים מהממוצע בשאר המוסדות האקדמיים - ייהנו מחוויית הלמידה פנים אל פנים, שכוללת קריאה משותפת של טקסטים, עיסוק בשאלות גדולות, דיון ושכנוע.
מהפיכת הבינה המלאכותית מביאה איתה תקוות גדולות וחרדה גדולה, אני לא נמצא באף אחד מהקטבים הללו. אין לי ספק שבינה מלאכותית היא חלק משמעותי מהעולם שלנו, והמגמה הזאת רק תלך ותתרחב. אין לי גם ספק שכולנו צריכים להכיר את הכלים ולהתנסות בהם, והסטודנטים שלנו בהחלט עושים את זה.
ועדיין, מוסדות אקדמיים ברחבי העולם מנסים לפצח כיצד לשמור על היתרונות של טכנולוגיה (בדמות מודלי שפה מבוססי בינה מלאכותית או למידה מרחוק) מבלי להקריב את היתרונות והלמידה שמגיעים מהעמקה, קריאה וניתוח עצמאי, חקירה ודיון. אני שואל את עצמי בעיקר, מה אנחנו עלולים להפסיד.
השנה האחרונה אילצה אותנו לבחון מחדש את כל מה שאנחנו מאמינים בו. המציאות אתגרה את תפיסת הבטחון שלנו, ועוררה בכולנו שאלות של שייכות וזהות. אנחנו חיים בעולם בלתי צפוי שבו טרנד רודף טרנד וטכנולוגיות משתכללות.
בעולם כזה, ובפרט כאן בישראל, שבה צעירים חווים על בשרם את עול המלחמה הקשה והאתגרים הנלווים לה, הדבר הרציונלי לעשות הוא דווקא לחזור ליסודות, ולאפשר לצעירים ולצעירות את ההזדמנות והחירות לפתח תשתית טובה לגיבוש זהות, להבנת המציאות ולהתמודדות עם אתגרים מורכבים.
לשם כך לא דרושים הכלים הטכנולוגיים החדשניים ביותר, וגם הרצאות מוקלטות בזום לא יספיקו. כדי לפתח יכולות העמקה, חשיבה ביקורתית והטלת ספק, צריך לתרגל התמודדות עם רעיונות מורכבים. בעולם העבודה החדש, ובוודאי בעמדות השפעה, מנהלים ומנהיגים נדרשים להתמודד עם שאלות קשות ועם אנשים אמיתיים, ששואלים שאלות ודורשים ממך להגן על עמדתך - או לשנות אותה.
בעידן של בינה מלאכותית, דווקא היכולות האנושיות הייחודיות - אמפתיה, יצירתיות, חשיבה מופשטת - חיוניות יותר. על האקדמיה להתמקד בפיתוח יכולות אלו, במקום להתחרות עם הטכנולוגיה בתחומים שבהם היא ממילא מתקדמת במהירות.
האתגרים העומדים בפנינו – ממלחמה רב זירתית ועד קיטוב חברתי - דורשים הרבה יותר מפתרונות טכנולוגיים. הם דורשים הבנה עמוקה של מערכות מורכבות, חשיבה ביקורתית ויכולת לשתף פעולה מעבר לגבולות דיסציפלינריים ותרבותיים.
סת' גולדשטיין הוא מנכ"ל המרכז האקדמי שלם