סגור

ניתוח
שופרסל ממשיכה במסע רכש גם בלי מנכ"ל ויו"ר

רכישת דן דיל בידי שופרסל, בסכום שעשוי להגיע ל־350 מיליון שקל, משקפת את רוח ההתרחבות של המנכ"ל המודח איציק אברכהן, אולי לקראת שובו לקבוצה

שופרסל לא ממתינה למינוי מנכ"ל ומיישמת את מדיניות המנכ"ל הפורש איציק אברכהן, שפועל במטרה לשוב לחברה בעוד שבועות ספורים והפעם, כיו"ר. בחברה התבססו על דיון באפשרות לרכוש את דן דיל שנערך תחת ההנהלה הקודמת לפני כחצי שנה - וחתמו על הסכם לרכישת רשת הסטוק דן דיל בתמורה לסכום שעשוי לחצות את רף 350 מיליון השקלים. ל"כלכליסט" נודע כי הנהלת החברה לא התכנסה שוב לאחרונה לקראת החתימה על ההסכם ולפחות חלק מחבריה למדו על העסקה מהפרסום בתקשורת אתמול בבוקר.


העסקה לרכישת רשת הסטוק נחתמה בהיעדר מנכ"ל ויו"ר מכהן. שופרסל מנוהלת כיום על ידי ממלאי מקום זמניים: ניר מטוסביץ משמש כיום כממלא מקום המנכ"ל עד כניסתו הצפויה בקרוב של עופר בלוך לתפקיד ; ורן גוטפריד מונה לאחרונה כממלא מקום זמני ליו"ר החברה ויש ספק גדול בנוגע להמשך כהונתם של חברי הדירקטוריון 0 שאותם מבקשים חלק מבעלי המניות בחברה להחליף.

2 צפייה בגלריה
יו"ר שופרסל הזמני רן גוטפריד ומייסד דן דיל דן אסטרוג
יו"ר שופרסל הזמני רן גוטפריד ומייסד דן דיל דן אסטרוג
יו"ר שופרסל הזמני רן גוטפריד ומייסד דן דיל דן אסטרוג
(צילום: חן גלילי)
ההסכם כאמור נחתם ימים ספורים לפני מועד כניסתו הצפוי של עופר בלוך לתפקיד מנכ"ל שופרסל אך גם מינוי זה - ספק אם יאריך ימים נוכח כוונת בעלי המניות למנות את אברכהן כיו"ר ובכפוף להצהרתו של בלוך שנחשפה ב"כלכליסט" ולפיה יעזוב אם אברכהן ישוב לחברה: בישיבת הנהלה שהתכנסה בחודש שעבר עם התפטרותו של יקי ודמני מתפקיד היו"ר, לאחר שהבין כי הדירקטוריון לא ימליץ על הארכת כהונתו, אמר בלוך כי אין לו בעיה לעבוד עם כל יו"ר שייבחר, למעט אחד (אברכהן), שאם יגיע, הוא (בלוך), יניח את המפתחות.

סטוק של דיבידנדים ומינויים

שופרסל תשלם למייסדי דן דיל 109 מיליון שקל במועד השלמת העסקה, ובתום שנת 2026 תיקבע תמורה נוספת תלוית ביצועים. התשלום העתידי יחושב על בסיס מכפיל הרווח התפעולי התזרימי (Ebitda) שעשוי להגדיל את התמורה עד ליותר מ־350 מיליון שקל. אם הסכום המצטבר יעלה על 350 מיליון שקל, תהיה שופרסל זכאית לשלם את ההפרש שבין 350 מיליון שקל לבין התמורה, כולו או חלקו, במניות שופרסל. בנוסף, המוכרים יהיו זכאים לקבל תוספת לתמורה בשיעור של 36% מדיבידנד שיחולק בין מועד השלמת העסקה ועד סוף 2026. הטבה נוספת שקיבלה משפחת אסטרוג שייסדה את דן דיל, נוגע להתחייבות שופרסל להמשיך להעסיק את בני המשפחה.
2 צפייה בגלריה
סניף של דן דיל
סניף של דן דיל
סניף של דן דיל
(צילום: עמית שעל)
קבוצת דן דיל כוללת תשע חברות שמפעילות את 10 סניפי הרשת המשתרעים על שטח של 9,000 מ"ר ומרלו"ג בשטח דומה, וכן חברה הפועלת בזירה הסיטונאית, מייבאת מוצרים ומוכרת אותם לסניפי הקבוצה ולצדדים שלישיים. בנוסף, מפעילה החברה אתר אונליין למכירה של מוצרי סטוק.
על פי נתוני פרופורמה ל־2021, אשר הוצגו לשופרסל, מחזור ההכנסות הקבוצה, כולל זרוע הסיטונאות הסתכם בכ־129 מיליון שקל והרווח התפעולי לפני פחת והפחתות הסתכם ב־21 מיליון שקל.

לא יכולים להתרחב במזון

רכישת דן דיל, היא חלק מיישום אסטרטגיית החברה להתרחבות לתחומי פעילות נוספים, נוכח כוחה העצום בשוק המזון, שלא מאפשר לה להמשיך לצמוח בו. בחודשים האחרונים בחנה החברה את רכישת רשת הציוד המשרדי קרביץ ואת רכישת יבואנית וקמעונאית החשמל מיני ליין, ממנה נסוגה.
זאת לאחר שבשנים האחרונות רכשה את רשת הפארם ניו־פארם, שמותגה מחדש תחת Be, וחברת סיטונאות המזון אמיגה המשווקת מזון לשוק המוסדי.
רכישת דן דיל תאפשר לשופרסל לחדור לשוק הסטוק הפורח עם רשת מקס של אייפקס ובקרוב ג׳מבו שקבוצת פוקס נערכת להשיק. רשת יוחננוף, הקדימה את שופרסל בזירת הסטוק ורכשה בשנה שעברה את השליטה (50.1%) ברשת זול סטוק. ההסכם כפוף לתנאים מתלים, ובכלל זה קבלת אישור מהממונה על התחרות, ואין ודאות כי העסקה תושלם.

רוצים את אברכהן

החתימה על ההסכם לרכישת דן דיל, היא החלטה משמעותית מאוד, על כניסת החברה לתחום פעילות חדש לחלוטין. המגעים לעסקה, דווחו כבר בחודש ינואר האחרון, כך שלא מובן מדוע בחרה שופרסל המצויה במשבר ניהולי חריף ורגיש ולפני שינויים מהותיים, לחתום על ההסכם כעת.
כפי שנחשף ב"כלכליסט", בשבוע שעבר פנו מספר בעלי מניות המחזיקים יחד כ־22% ובהם הפניקס ומנורה, לדירקטוריון שופרסל, בבקשה להעמיד את אברכהן לבחירה כדירקטור בחברה, מתוך כוונה שימונה בהמשך ליו"ר.