סגור
שר הכלכלה ניר ברקת ו מדפים עמוסים ב סופרמרק
שר הכלכלה ניר ברקת ווסופרמרקט (צילום: דנה קופל , אוראל כהן)

לשר הכלכלה יש פתרון להעלאות המחירים: שיימינג לחברות

במכתב ששלח שר הכלכלה ניר ברקת ל-15 חברות המזון שהודיעו על העלאות מחירים הצהיר כי אין בידיו כלים לבלום את גל ההתייקרויות, ולכן יפעל לביוש החברות אם לא יודיעו על הוזלות תוך 72 שעות. לדבריו, "החלטתי להשתמש בביוש רגולטורי, ותיכנסו לרשימה שחורה שתוצג לציבור"

שר הכלכלה והתעשייה ניר ברקת מאיים על יצרני ויבואני המזון בשיימינג.
במכתב ששלח ברקת לחברות המזון שהודיעו על העלאות מחירים - שחלקן כבר נכנסו לתוקף בשבוע שעבר - הצהיר כי אין בידיו כלים לבלום את גל ההתייקרויות, ולכן יפעל לביוש החברות והכנסתן ל"רשימה שחורה": "לצערי קריאותיי להקפאת מחירים בתקופה זו לא נענו. מדובר ביריקה בפרצוף ציבור הצרכנים אשר נאמן לכם ומעשיר את קופתכם". ברקת הקציב לחברות 72 שעות להודיע לו אם בכוונתן להודיע על הפחתת המחירים של המוצרים שהעלו.
מכתב האיומים של ברקת נשלח אחרי שהשר התעלם במשך חודש מהודעות הספקים על כוונתם להעלות מחירים. רק אחרי שההתייקרויות נכנסו לתוקף, נזכר השר לבקש מהספקים לחזור בהם ומשסירבו, שלח את האיום בשיימינג.
ברקת דחה את טענות הספקים ביחס לסיבות אובייקטיביות שהובילו להעלאת המחירים וכתב: "אני מכיר את שלל הטיעונים וההצדקות מדוע נדרשות העלאות מחירים, אך הן בטלות בשישים נוכח גודל השעה, עת הציבור נתון תחת מלחמה במיוחד שברוב המקרים, הן באות להגדיל את המרווח על חשבון הציבור".
ברקת ניצל את ההזדמנות להתנגח שוב במיכל כהן הממונה על התחרות, אותה הוא פועל להדיח, כיוון שלא סרה למרותו, וכתב: "לצערי מהלכי החקיקה שאני מוביל לפתיחת השוק לתחרות ולפירוק מונופולים התעכבו בעקבות המלחמה ובנוסף אין בידי את הסמכויות של הממונה על התחרות, אשר לטעמי יכולה לעצור את העלאת המחירים, אשר לכאורה קרתה בו זמנית ביד נעלמה".
ברקת הציב בפני החברות אולטימטום לפיו אם לא יחזרו בהן, יכנסו לרשימה שחורה: "לאור נסיבות אלו החלטתי להשתמש במהלך של ביוש רגולטורי. היה ותבחרו שלא להיכנס תחת האלונקה, תיכנסו לרשימה שחורה שתוצג לציבור לצד מהלכי הסברה וחשיפה של התופעה, כך שהצרכן ישפוט בעצמו".
גורם בענף אמר לכלכליסט: "זה שר הפופוליזם ולא שר הכלכלה. מצד אחד, הוא אביר המשק החופשי, מצד שני פועל כמו קומיסר מחירים במשק קומוניסטי".
אותו גורם הוסיף: "במקום לקחת אחריות על יוקר המחיה, בנושאים כמו מע"מ על מוצרי מזון, כשרות, ועוד – הוא מתגולל על חברות שמעסיקות אלפים רבים של עובדים במשק. מה הוא רוצה שהחברות יגידו לעובדיהן - שהן חייבות לפטר אותם, כי הקומיסר לא מתיר להן לפעול באופן שמשרת את העקרונות הכי בסיסיים של כל עסק?".
ברקת מתייחס במכתבו ל-15 חברות שהודיעו על העלאות מחירים בשיעור של עד 25%, שחלקן כבר נכנסו לתוקף וחלקן ייכנסו בתחילת מרץ. בין החברות: שטראוס, אסם, יוניליוור, שסטוביץ, ויסוצקי, סוגת, יכין, בית השיטה, סידס, ד"ר פישר, סלטי שמיר ועוד.