סגור
חלב תנובה טרה
חלב בסופר. מדוע לא להחיל את ההטבה גם על תרופות? (צילום: שאטרסטוק)

ביטן מנסה שוב: הצעת חוק להורדת המע"מ על מוצרי מזון בסיסיים ל-8%

ועדת השרים לענייני חקיקה תדון ביום ראשון בהצעת חוק שיזמו ח"כ דוד ביטן ו-65 חברי כנסת נוספים, להפחתת מע"מ על מוצרי יסוד בפיקוח מחירים כמו חלב, לחם, בשר וביצים - למשך שנתיים. משרד האוצר מתנגד למהלך מחשש שיידרש להחיל את ההפחתה גם על מוצרים חיוניים נוספים

ביום ראשון תדון ועדת השרים לענייני חקיקה בהצעת חוק לתיקון שיעור מס מופחת על מוצרי מזון בסיסיים. מדובר בהוראת שעה למשך שנתיים, שיזמו כבר ביוני האחרון ח״כ דוד ביטן ו-65 חברי כנסת נוספים, להפחתת המע״מ ל-8% על מוצרי יסוד בסל המזון, ובהם מוצרים המצויים תחת צו הפיקוח על המחירים - לחם, חלב ומוצריו, בשר, עוף, דגים, ביצים, קמח, סוכר ושמן.
יש לציין כי חמש הצעות חוק דומות הוגשו בכנסת הקודמת ואחת נוספת בכנסת הנוכחית. ההצעות לא קודמו, שכן הרעיון מנוגד לתפיסת משרד האוצר שלאורך שנים מסרב לקדם הפחתת מע"מ על מוצרי יסוד בשוק המזון, שינוי שקשה יהיה להסביר מדוע לא חל גם על מוצרים חיוניים כמו תרופות.

רק מה שמעניין - הצטרפו לערוץ כלכליסט בטלגרם

בדברי ההסבר לחוק נכתב כי יוקר המחיה במדינה האמיר בחודשים האחרונים, עד כדי הכבדה משמעותית על משקי הבית, ובפרט על אוכלוסיות מוחלשות. עוד נטען כי שני תהליכים מרכזיים תרמו למצב הנוכחי: האחד - העלאות ריבית בנק ישראל שייקרו את החזרי המשכנתאות וההלוואות, והשני - העלאות המחירים של ספקי המזון. עוד נטען כי חוקי הפיקוח והמיסוי נועדו להגן על המשק והאזרחים, כך שמחד לא תיפגע הכנסת היצרנים ומאידך תינתן הגנה לצרכנים מפני המחירים הגבוהים.
על אף שמדובר בהצעה שיתקשה ביטן להעביר, כבר מיהרה לשכת המסחר להסיר אחריות ליוקר המחיה בישראל מהחברות ולהטילו על הממשלה. שחר תורג'מן, נשיא איגוד לשכות המסחר, מסר בתגובה להצעת החוק: "אנחנו חוזרים ואומרים שמי שאשם ביוקר המחיה בישראל זה בעיקר ממשלות ישראל לדורותיהן, והלוואי ונפל לממשלה האסימון ויש הפנמה שרוב הנטל הכלכלי בתחום יוקר המחיה מגיע מהממשלה עצמה ולכן הממשלה היא שצריכה לייצר פתרונות שייטיבו עם הצרכן הישראלי.
"מחירי המזון הזולים שישראלים פוגשים בחו"ל נובעים בעיקר בזכות המע"מ הדיפרנציאלי שנהוג באותן מדינות. המע"מ על מוצרי מזון באירופה נע בממוצע סביב ה-8% ויש מדינות שאין בהן מע"מ על מזון כלל. חשוב שהציבור ידע, המדינה היא זו שמייקרת את מוצרי המזון לאזרחים ולא אף אחד אחר".