סגור
יו"ר אסם הפורש דן פרופר
יו"ר אסם הפורש דן פרופר. הוביל את הנפקת החברה ב־1992 (צילום: חיים הורנשטיין)

פרופר אחרי הפרישה מאסם: "הייתי חריג בעולם של נסטלה"

אחרי שהודיע היום על פרישתו, יו"ר אסם סיפר לכלכליסט כי "נסטלה ביקשה אחרי הרכישה שאשאר כיו"ר וחידשה את הבקשה מדי שנה". עם פרישתו, נסטלה לא צפויה למנות לו מחליף. פרופר מבטיח כי הייצור בישראל לא ייפגע, על יוקר המחיה סירב להגיב

סוף עידן: דן פרופר, בן למשפחת מייסדי אסם, יסיים בחודש הבא 56 שנות פעילות בחברה ויפרוש מתפקידו כיו"ר החברה. פרופר (81) נשאר בתפקיד היו"ר גם לאחר שהושלמה בשנת 2016 מכירת מלוא הבעלות על החברה לנסטלה, ועזיבתו תגדע את השריד האחרון לחיבור בין חברת המזון המקומית לקונצרן השוויצרי המחזיק בה.
למרות זאת, העריך פרופר בשיחה עם "כלכליסט" כי ישראל תמשיך ליהנות ממעמד מיוחד בקונצרן: "גם מנכ"ל נסטלה ומנהל נסטלה אירופה רואים באסם דבר מיוחד במינו ומתייחסים אליה כאל אי של חדשנות, יצירתיות ומצוינות. לראיה, אחד ההישגים של אסם בנסטלה הוא פריחת טבעול באירופה, שהיום מהווה הגורם הראשון בתחליפי בשר, עם מוצרים שפותחו בארץ. לכן, אני מאוד רגוע בהקשר הזה: יש לאסם מנכ"ל מצוין (אבי בן אסאייג — נ"ק) שימשיך בדרך של הציונות ובניין הארץ. הוא מאוד מוערך בנסטלה ואני לא רואה שינוי באופק.
"כשכינסתי את מנהלי החברה בכדי להודיע על החלטתי לפרוש, ראיתי את המנהלים שלנו, שצוברים ותק ובונים את עצמם ואת אסם. אז יש בחברה מנהלים עם עשרות שנים של ותק מצטבר שצמחו לא רק בתעשיית כמזון אלא באסם, ואני מעריך שאלו יהיה מנהלי העתיד של החברה. אני לא יודע מה יקרה בעוד 10 או 20 שנה, אבל בעתיד הנראה לעין, אסם תישאר ישראלית".
פרופר ביקש להדגיש בהקשר זה את המחויבות של נסטלה לישראל: "נסטלה בשנים האחרונות משקיעה מעל 200 מיליון שקל בשנה במפעלים של אסם בישראל. חלק בהשקעה אדירה במפעל בקריית גת וחלק באוטומציה של קווים במפעלים בשדרות וביקנעם בכדי להגדיל את כושר הייצור. זה מבטיח שאסם היתה ותישאר ישראלית. לעולם אסם לא תהיה חברת יבוא, אלא חברת ייצור שמשלימה את הסל באמצעות יבוא, במקומות של היעדר אפשרות או חוסר כדאיות כלכלית לייצר".
פרופר עוזב את אסם בתקופה מאתגרת, אחרי ששני ניסיונותיה להעלות מחירים ב־2018 והשנה נכשלו, וההערכות הן כי תבצע ניסיון נוסף בסוף השנה. אם תעשה כן, החברה צפויה להתמודד עם לחץ ציבורי כבד, כפי שנרשם לאחרונה כלפי דיפלומט, שסטוביץ וחברות נוספות שמבקשות להעלות מחירים.
פרופר סירב להתייחס לנושא עליות המחירים ולשינויים שעוברת תעשיית המזון בשנים האחרונות, אחרי שאת מקומם של דור המייסדים שהגיע מעולם התעשייה, כמו מיכאל שטראוס, מוזי ורטהיים, אריק רייכמן, תפסו מנהלים צעירים המתמחים ברגולציה דוגמת חיים גבריאלי, יו"ר תנובה, ושי באב"ד, שמונה השבוע לתפקיד מנכ"ל שטראוס.
פרופר אף סירב להתייחס למשבר הסלמונלה בשטראוס ולשאלה האם יכול היה להתרחש אירוע כזה באסם. בהקשר ההשקעה הגבוהה של נסטלה במפעלים אמר: "אנחנו משקיעים המון כסף בנושא האיכות וזה חלק מהמחיר שהצרכן משלם כשהוא קונה אסם. יש בחברה עשרות אנשים שכל עיסוקם הוא טיפול באיכות. יש לאסם מעבדה עם מכשור שאין בתעשייה והחברה משקיעה בחומרי הגלם, עד כדי כך שיש חומרי גלם שמוגדרים 'סטנדרט נסטלה', ששונה ממה שקיים בתעשייה. יש לזה עלות אבל גם יתרון ובידול בנושא האיכות".
פרופר, בנו של אוייגן פרופר, אחד משבעת מייסדי החברה, הצטרף לאסם בשנת 1966 בתום לימודי הנדסה בטכניון וכעבור כשנתיים מונה לנהל את מפעלה הראשון של החברה בבני ברק. מאז, במשך למעלה מ־5 עשורים, כיהן בכמה תפקידי מפתח בחברה, מתוכם 25 שנים כמנכ"ל וב־17 השנים האחרונות כיהן כיו"ר החברה. פרופר הוביל מהלך פיתוח של מפעל אסם בבני ברק, לצד מסע רכישות שכלל את רכישת טבעול, מטרנה ועוד שהרחיב את החברה לשבעה מפעלים, עשרות קווי ייצור ומרכזי לוגיסטיקה והפצה.
ב־1992 הוביל פרופר את הנפקת החברה בבורסה בתל אביב ושלוש שנים לאחר מכן חתם על הסכם נרחב לשיתוף פעולה עם נסטלה. במסגרת ההסכם הוחלט על תחילת יבוא מוצרי נסטלה לישראל, לצד העברת ידע בנושאי מחקר ופיתוח של מוצרים, מערכות מידע וטכנולוגיות מזון. שנה לאחר מכן רכשה נסטלה 10% מאסם והגדילה את אחזקותיה בעקביות, כך שהחל משנת 2000, כבר החזיקה בשליטה (50.1%) ממניות החברה.
בשונה ממיכאל שטראוס, אשר העביר את מושכות הניהול לעופרה המהווה את הדור השלישי במשפחה, משפחת פרופר נמנעה ממהלך דומה. מאבקים שהתנהלו בשנות השמונים בין בני הדור השני למייסדים, גרמו לפרופר להחליט כי לא יאפשר לילדיו ולילדיו של אחיו גד להצטרף לחברה. פרופר הסביר אז כי יש מעט מאוד מקרים שבהם בני הדור השלישי ששולבו בעסק משפחתי, החזיקו מעמד כמשפחות מלוכדות, דבר שרצה למנוע מילדיו.
בהתאם להחלטה זו, מכר פרופר בשנת 2013 את אחזקותיו לנסטלה שעלתה ל־63.6% מהחברה, עד שבאפריל 2016 רכשה את שאר מניותיה של אסם מבעלי המניות האחרים, ואסם חדלה להיות חברה ציבורית. עם פרישתו, לא צפויה נסטלה למנות לפרופר מחליף: "בעולם של נסטלה הייתי חריג. נסטלה ביקשה אחרי הרכישה שאשאר כיו"ר וחידשו את הבקשה מדי שנה. זאת כשבשאר המדינות שבהן החברה פועלת, הקונצרן עצמו ממלא את התפקיד".