ההתייקרויות של זנלכל יממנו את העלאת שכר בכירי החברה
ההתייקרויות של זנלכל יממנו את העלאת שכר בכירי החברה
החברה, שהלכה בעקבות העלאת המחירים של היבואנית שסטוביץ בדצמבר, מעלה כעת את שכר היו"ר והמנכ"ל ב־20% ו־16% בהתאמה. מדד מחירי המזון החדש שפיתח בנק ישראל מראה את הקפיצה במחירים בעקבות המלחמה
יום לפני שתיכנס העלאת המחירים שדרשה, זימנה זנלכל יצרנית השימורים תחת מותג יכין ובעלת מחלבת רמת הגולן אסיפת בעלי מניות לצורך העלאת התגמול של בעל השליטה (36.85%) יעקב שינפלד, המכהן כיו"ר, ושל המנכ"ל פיני גורביץ'.
אם יאושר העדכון המבוקש, ושינפלד יגיע לתקרת המענק השנתי, יזנק התגמול השנתי שלו ב־19.9% ביחס לתגמול שקיבל בשנת 2022, ל־3.37 מיליון שקל. עדכון תנאיו של גורביץ' יוביל לכך שאם יגיע לתקרת המענק השנתי יזנק התגמול השנתי שלו ב־33.5% ביחס לתגמול שקיבל בשנת 2022, ל־2.07 מיליון שקל.
בנוסף מבקשת החברה שהאסיפה תאשר את עדכון ותיקון מדיניות התגמול של החברה. זאת לאחר שישיבת הדירקטוריון דנה בשינוי המבוקש בשני דיונים שקיימה במהלך החודש האחרון, שבתחילתו הודיעה החברה על העלאה של כ־6% במחירי שימורי עגבניות, תירס, אפונה וחומוס. בזנלכל עדכנו את הקמעונאים על ההתייקרות יום אחרי שהיבואנית שסטוביץ הודיעה על העלאת מחירי מוצריה ובכך פתחה גל התייקרויות שייכנס לתוקף מחר.
החברה הסבירה את ההחלטה להעלות מחירים בעיצומה של המלחמה בכך שמחירי התוצרת החקלאית זינקו ב־20%. הנימוקים להגדלת התגמול ליו"ר ולמנכ"ל נשענים על התרחבות החברה במאי האחרון לשוק החלב בעקבות רכישת מחלבות רמת הגולן שנקלעה לחדלות פרעון, וכן מכירת הקרקע עליה ממוקם המפעל וחכירתו מהקונים.
הסכם הניהול של שינפלד שנחתם באוגוסט 2021 השתנה במאי האחרון, אז עודכן סעיף הוצאות הרכב כך שבמקום הוצאות ההחזקה והשימוש והמס הכרוכות על שווי השימוש ברכב של 200 אלף בשנה, ישולמו לו 255 אלף שקל בשנה, מבלי שהחברה תעמיד לו רכב. כעת מבקשת החברה להעלות את השכר החודשי של שינפלד ב־20.3% מ־108 אלף שקל ל־130 אלף שקל, ובמונחים שנתיים ל־1.56 מיליון שקל.
בחברה ציינו כי בהתחשב בהצמדה למדד מדצמבר 2021, מדובר בעלייה מ־117 אלף שקל ל־130 אלף שקל. בנוסף, מבקשת החברה להעלות את תקרת המענק השנתי של שינפלד ב־20% ל־1.44 מיליון שקל, לעומת תקרה של 1.2 מיליון שקל עד כה. במקביל, גדל גם התשלום של זנלכל לשינפלד על החזר הוצאות נסיעה ל־295 אלף שקל בשנה, לצד תנאים נלווים נוספים הכוללים טלפון נייד, בדיקות סקר תקופתיות, הוצאות משרדיות בבית ובהן מחשב וציוד היקפי, הוצאות נסיעה לחו"ל וכן הוצאות אירוח בגובה 70 אלף שקל בשנה. הוצאות אלו הסתכמו ב־2022 ב־367 אלף שקל.
האסיפה תתבקש לאשר גם העלאה של 15.8% בשכר החודשי למנכ"ל גורביץ' ל־110 אלף שקל, שבהיקף שנתי שווה ל־1.32 מיליון שקל, וכן העלאת המענק השנתי שהסתכם ב־2022 ב־396 אלף שקל מתוך תקרה של 450 אלף שקל, לתקרה של 720 אלף שקל.
זנלכל, שהוקמה ב־1940 והפכה ציבורית לפני ארבעה עשורים, נשלטת על ידי משפחות שינפלד וססובר (71.7%). מגדל והפניקס מחזיקות 18.9% ו־9.4% שייכים לציבור. החברה עוסקת ביבוא חומרי גלם ויצור שימורי ירקות, רטבי עגבניות, תרכיזים ומחית תפוחי עץ תחת המותגים יכין, פרי מבורך ופרי זה.
בשנה שעברה רכשה את מחלבות רמת הגולן תמורת 33 מיליון שקל. רמת הגולן היא המחלבה החמישית בגודלה ופועלת בקצרין. עד לקריסתה פעלה בעיקר בייצור מוצרי החלב תחת המותג הפרטי של שופרסל. לאחר רכישתה על ידי זנלכל, צומצמה הפעילות שהסבה לה הפסדים כבדים והחברה החלה לקדם יצור חלב, שמנת מתוקה, רטבי שמנת ומוצרים נוספים. שלושה חודשים לאחר מכן מכרה את החברה את המפעל ושטחו לקרן השקעות הנדל"ן "מניבים" ב־154 מיליון שקל וחכרה אותו ממנה ל־15 שנה.
בתוך כך, מדד חדש שהשיק בנק ישראל במטרה לספק תמונת מצב עדכנית בפרקי זמן קצרים על רמת מחירי המזון הקמעונאיים מחזק את הנתונים הנוגעים להעלאת מחירים שביצעו הקמעונאים בתחילת המלחמה. המדד החדש משקף את מחירו של סל שכולל כ־40 מוצרי מזון בסיסיים בקטגוריות מזון יבש, משקאות ושמנים, בשר עוף ודגים וביצים ומוצרי חלב, ללא פירות וירקות טריים ומספק אינדיקציה ראשונית, בתדירות יומית ובזמן אמת. המדד מראה כי עם פרוץ המלחמה טיפסו המחירים, ועד כה, ארבעה חודשים אחרי פרוץ המלחמה ובטרם נכנסו לתוקף ההתייקרויות שדרשו הספקים, לא חזרו לרמתם לפני המלחמה.