חלב בלי מכס: רמי לוי בדרך לייבא, הרפתנים בדרך לעתור
חלב בלי מכס: רמי לוי בדרך לייבא, הרפתנים בדרך לעתור
נראה כי חתימת שר האוצר על הצו לביטול זמני של המכס על חלב לא תפסה את רמי לוי לא מוכן, ולפי ההערכות חלב מפולין יגיע לארץ כבר בסוף החודש. מנגד, מועצת החלב נערכת לעתור נגד ההחלטה, אשר מנוגדת להסכם הענפי שנחתם לפני שנה
חלב מפולין בדרך לישראל. שר האוצר בצלאל סמוטריץ' הסיר את המכס על יבוא חלב, וכבר יש מי שמסתער על אפשרות היבוא. רמי לוי נערך ליבוא חלב מפולין, ועל פי הערכות עד סוף החודש יגיע לישראל המשלוח הראשון של חלב ניגר תחת המותג שלו. מנגד, נערכת מועצת החלב, המייצגת את הרפתנים והמחלבות, לעתור נגד החלטת סמוטריץ' להסיר את המכס ולפתוח את השוק ליבוא, והבוקר אמורה להתקבל החלטתה הסופית בנושא. דווקא שופרסל, שהיתה הקמעונאית שפנתה לשר החקלאות אבי דיכטר בבקשה להסיר את המכס כדי שתוכל לייבא חלב, מסרה "אין תגובה" בנוגע לשאלה אם החלה לפעול ליבוא חלב.
מהירות התגובה של לוי העלתה בקרב גורמים בענף החלב חשש כי פרסום טיוטת הצו להערות הציבור לפני שבועיים נעשה אחרי שכבר התקבלה החלטה להסיר את המכס, ולא מתוך כוונה אמיתית לבחון את עמדות הנגד. עם זאת בסביבת לוי טוענים שההיערכות המקדימה עם החלב והאריזות הממותגות נעשתה ללא כל קשר להחלטת סמוטריץ', אלא מתוך הצורך לפתור את המחסור בחלב על מדפי הרשת, לאחר שהרשת קיבלה כמויות חלב קטנות יותר ממה שהזמינה מהמחלבות בחודשים האחרונים.
הנחרצות של סמוטריץ' להסיר את המכס ולקדם יבוא חלב ניגר – כפתרון לכשל השוק שיצר במו ידיו, כשסירב לאשר את העלאת מחיר החלב, בהתאם לשיעור שקבעה ועדת המחירים שבראשה עומד נציג האוצר – מעוררת חשש בקרב הגורמים בענף החלב כי בכוונתו לקדם בהמשך הסרה קבועה של מכס על יבוא חלב. זאת כמהלך ראשון לביטול עתידי של התכנון הענפי במתכונתו הנוכחית. איתות לכך ניתן למצוא בהודעתו שלפיה יבחן את התיקונים שיש לבצע: "בשלושת החודשים הקרובים נבחן את השפעות הצו על השוק גם בנוגע לכמות וגם בנוגע למחיר וניכנס לשיח אינטנסיבי עם כלל השחקנים במשק החלב כדי לבחון את התיקונים שיבטיחו אספקה שוטפת ומחיר אופטימלי של חלב".
אם מועצת החלב אכן תגיש עתירה נגד החלטת סמוטריץ', תידרש עמדת היועץ המשפטי לממשלה, שיכריע בין העמדה של סמוטריץ' לזו של שר החקלאות אבי דיכטר, שמתנגד להסרת המכס. במקרה כזה צפוי קושי לגבות את עמדת סמוטריץ', שנקט את המהלך ללא היוועצות עם גורמי המקצוע במשרד החקלאות, ובניגוד להסכם עליו חתומה המדינה.
כפי שנחשף ב"כלכליסט", בנוסף להתנגדות שהעביר משרד החקלאות לטיוטת הצו, בשבוע שניתן להערות הציבור שלח דיכטר מכתב לסמוטריץ' שבו הביע התנגדות נחרצת למהלך ודרישה לגנוז אותו. במכתב ציין דיכטר כי משרדו עשה עבודת מטה וממנה עלה כי כושר הייצור של המחלבות עולה על הביקוש, אולם רשתות השיווק בחרו שלא להזמין את מלוא כמות החלב הנדרשת להם משיקולים מסחריים.
במכתב דרש דיכטר מסמוטריץ לחזור מכוונתו: "קיבלתי בתדהמה את הודעתך בתקשורת אודות כוונתך לבטל את המכס על חלב. מיותר לציין כי פרסום הצו וההודעה לתקשורת נעשתה מבלי לקיים עמי ועם הגורמים המקצועיים במשרדי היוועצות מסודרת כנדרש וזאת מתוקף היותי השר האחראי על ענף החלב. אבקשך לגנוז את טיוטת הצו האמור, שכן הפתרון הוא תמיכה בייצור מקומי קבוע, סדיר התואם את דרישת הצרכנים, בהתאם לחוק תכנון משק החלב, הקובע עדיפות לשיווק חלב ומוצרי חלב בישראל מייצור מקומי". הרפתנים ומועצת החלב העבירו בשבוע שעבר את התנגדותם למהלך של סמוטריץ', ואף התריעו שהצו אינו קובע כי חלב מיובא יהיה מפוקח.
סמוטריץ' מצדו התעלם מההתנגדויות וחתם על הצו, שבוע וחצי אחרי שהודיע לראשונה על כוונתו. הוא הגדיר את החלטות כ"החלטה היסטורית", בלי לבחון דרכים אחרות לפתרון המחסור בחלב במקררים, כמו תמיכה ישירה ברפתנים.נראה כי סמוטריץ בחר בדרך אליה דחפו הקמעונאים, שמיהרו לברך על ההחלטה. איתן יוחננוף מסר כי יפעל לייבא חלב, ולהערכתו הסרת המכס תוביל לירידה של 15%־20% במחיר החלב.